Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις κινεζικές διεκδικήσεις στα νησιά Παρασέλ

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό στρατό, το αντιτορπιλικό βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα νησιά Πάρασελ, που αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης όχι μόνο από την πλευρά της Κίνας, αλλά και της Ταιβάν και του Βιετνάμ. Όπως ανακοίνωσε ο καπετάνιος του πλοίου η παρουσία του Γουέιν Μέγιερ στην περιοχή έχει ως σκοπό να αμφισβητήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Κίνας, τις οποίες χαρακτήρισε ως υπερβολικές αξιώσεις. Ο Μόμσεν είπε ότι το Πεκίνο διεκδικεί περισσότερα διεθνή και χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα απ’ ό,τι δικαιούται βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου. Για την ώρα το Πεκίνο δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο. Το θέμα έχει υπάρξει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον στο παρελθόν με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Κίνα για στρατιωτικοποίηση της Νότιας θάλασσας της Κίνας μέσω της ανάπτυξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία τεχνητών νησιών και υφάλων σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Κίνα, από την οποία περνούν εμπορικά πλοία με συνολικό ετήσιο τζίρο περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεκδικούνται επίσης από άλλες χώρες της περιοχής όπως το Μπορυνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταιβάν και το Βιετνάμ. Από την πλευρά της η Κίνα ισχυρίζεται πως η κατασκευή είναι απαραίτητη για την άμυνα της και κατηγορεί τις ΗΠΑ για αύξηση της έντασης μέσω της αποστολής πολεμικών πλοίων κοντά στα νησιά που διεκδικεί το Πεκίνο.

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν παρά τις κυρώσεις Ευρώπης και ΗΠΑ Προκλητικός παραμένει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς επιμένει στην θέση του ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού θα πετύχει τον στόχο της να εκδιώξει τις δυνάμεις των Κούρδων από τις συνοριακές πόλεις της Συρίας και να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας όπου θα μεταφερθούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες.  Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει παρά τις κυρώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών και προχώρησε σε προκλητικό συσχετισμό της εισβολής στη Συρία με την εισβολή στην Κύπρο το 1974. «Η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης είναι για την Τουρκία τέτοιας ζωτικής σημασίας, όπως και η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο το 1974. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους χωρίς να λάβουμε υπόψη απειλές και πιέσεις. Το λέω ξεκάθαρα. Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε αυτό που έχουμε ξεκινήσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Όπου υψώσαμε τη σημαία μας μια φορά, μετά δεν ξανακατέβηκε». Εντωμεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Συρία, ενώ την ίδια στιγμή σύροι αντάρτες (σύμμαχοι των Τούρκων) μετακινούνται προς την πόλη Μανμπίτζ. Μετά την είδηση της συμμαχίας Κούρδων – Άσαντ, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι ο τουρκικός στρατός θα εκκαθαρίσει το Μανμπίτζ από το SDF, τους σύρους αντάρτες που τελούν υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, ενώ στα γύρω χωριά της περιοχής συνεχίζονται οι συγκρούσεις συγκρούσεις. Τέλος, στην περιοχή Κομπάνι, εκεί που βρίσκονταν ήδη αμερικανικές δυνάμεις, είναι το σημείο όπου σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι Τούρκοι είχαν παρενοχλήσει εσκεμμένα αμερικανικές θέσεις. Ο Ερντογάν εγγυήθηκε στον Τραμπ ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι. αν και στην περιοχή σύμφωνα με το Reuters στην περιοχή παρατηρείται κινητικότητα που σχετίζεται άμεσα με την κινητικότητα του Τακτικού Συριακού Στρατού του Άσαντ.
Τραμπ: Με ένα «τιτίβισμα» επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία Την απειλή του ότι είναι ικανός να καταστρέψει την τουρκική οικονομία πραγματοποίησε ο Τραμπ, καθώς εξέδωσε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται εις βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων. Παράλληλα, ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον τερματίζει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για μία εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και ότι αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή με την επιχείρησή της στη Συρία.
Καταλονία: Εντείνονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια για την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τα καταλανικά ηγετικά στελέχη, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στους δρόμους της Βαρκελώνης για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας και για την ανεξαρτησία της περιοχής. Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, όταν διαδηλωτές θέλησαν να εισβάλλουν στους χώρους αναχώρησης του αεροδρομίου και απωθήθηκαν βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Καταλονία: Έντονες διαμαρτυρίες για την ποινή φυλάκισης στους αυτονομιστές ηγέτες Χιλιάδες πολιτών κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδίκασε 9 από τους 12 Καταλανούς ηγέτες αυτονομιστές για την στάση που τήρησαν σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας, ενώ συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικά κτήρια. Εκατοντάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονιας εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης δημιουργώντας προβλήματα στην πρόσβαση των ταξιδιωτών και τις αστυνομικές αρχές να διαφυλάσσουν τις εισόδους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε 13 χρόνια κάθειρξης, τον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας ενώ 8 άλλοι αυτονομιστές καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 12 έτη για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. Τρία άλλα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία ήταν ελεύθερα υπό όρους, καταδικάσθηκαν σε πρόστιμα για ανυπακοή. Η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει και το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης που θα διενεργηθούν στις 10 Νοεμβρίου και θα είναι οι τέταρτες σε τέσσερα χρόνια στην Ισπανία.
Ποικίλες αντιδράσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε Τις έντονες αντιδράσεις των επιζώντων συγγενών των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, του προέδρου του Κοσόβου και του πρωθυπουργού της Αλβανίας, προκάλεσε η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε. Ο λόγος, οι στενές σχέσεις του Αυστριακού συγγραφέα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και η στάση του υπέρ των Σέρβων κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990.
Ουγγαρία: Ήττα Β.Ορμπάν στις δημοτικές εκλογές Το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Βουδαπέστη από την ενωμένη αντιπολίτευση που υποστήριξε τον κεντροαριστερό υποψήφιο Γκεργκέλι Καρκασόνι. O Γκεργκέλι Καρκασόνι εξασφαλίζει το 50,1% των ψήφων έναντι 44,8% του υποψήφιου της κυβερνητικής παράταξης και απερχόμενου δημάρχου της Βουδαπέστης από το 2010 Ιστβαν Τάρλος. H αντιπολίτευση κέρδισε και άλλες πολλές μεγάλες πόλεις της Ουγγαρίας, ενώ το κυβερνών Fidesz διατήρησε μεγάλο αριθμό μικρών κοινοτήτων.
Πολωνία: Εκλογική νίκη για τους εθνικιστές του Νόμου και της Δικαιοσύνης Νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Πολωνία, αναδείχτηκε το κυβερνόν εθνικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) με 43,8%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 99% των εκλογικών περιφερειών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ιαπωνία: «Βιβλική» καταστροφή από τον τυφώνα Χαγκίμπις – Νεκροί και πολλές καταστροφές Εικόνες βιβλικής καταστροφής προκάλεσε ο τυφώνας που χτύπησε την πόλη Ναγκάμο της Ιαπωνίας. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 35. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό τυφώνα που έπληξε την χώρα από το 1958. Οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι, γεμάτοι με αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα που έχουν καλυφθεί με νερό. Χιλιάδες καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές ενώ πολλοί κάτοικοι βλέπουν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται.
Brexit στις 31 Οκτωβρίου δια στόματος Βασίλισσας Ελισσάβετ Μετά από παύση λίγων ημερών το Βρετανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε και πάλι τις συνεδριάσεις του με την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Πρόκειται για μια τελετουργική ομιλία στην οποία παραδοσιακά ανακοινώνεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με την ομιλία, το Brexit εξακολουθεί να είναι το βασικό σενάριο για τη Βρετανική κυβέρνηση για την 31η Οκτωβρίου.
Αντ. Καρακούσης στο One Channel: Αμήχανη η ΕΕ μπροστά στην τουρκική εισβολή στη Συρία Για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του One Channel, ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης. «Οι προδομένοι Κούρδοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη σφαγή, γιατί περί σφαγής πρόκειται», υποστήριξε ο κ. Καρακούσης ενώ σημείωσε πως λόγω της τουρκικής εισβολής «υπάρχει ένα πεδίο επαφής και συνεννόησης μεταξύ Κούρδων και του καθεστώτος Άσαντ». Επιπλέον, χαρακτήρισε ως μυστήριο το «ποιες δυνάμεις θα αποκρούσουν τον τουρκικό στρατό» ενώ επεσήμανε πώς είναι άγνωστες οι προεκτάσεις που θα προσλάβει η σύγκρουση, εάν υπάρξει γενίκευση της σύρραξης. Σχετικά με τις αντιδράσεις και τη στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα, ανέφερε πως «η ΕΕ στέκει αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι παρά την απαγόρευση όπλων των κρατών-μελών προς την Τουρκία, αυτό «δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός εμπάργκο». Τέλος σημείωσε πως μεγάλη σημασία για την «εξίσωση» αυτής της σύρραξης είναι η δυναμική που θα αντιτάξουν Κούρδοι και Άσαντ έναντι των Τούρκων.
Το One Channel στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας: «Κλειδί» οι εξελίξεις στο Μανμπίτζ Με τις «ευλογίες» της Ρωσίας, θα συνεχιστούν οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι. Ο Τουρκικός στρατός προχωράει δυτικά του Ταλαμπιάτ, προς το Κομπάνι. Σε μια κίνηση σημειολογίας, πάντως, στις πόλεις Ρασουλαϊν και Ταλαμπιάτ που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός, υψώθηκαν σημαίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Πάντως, «κλειδί» της υπόθεσης θεωρείται η πόλη Μανμπίτζ. Κι αυτό διότι, ενδέχεται να φέρει σε «αντιπαράθεση» ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει ακάθεκτος και δεν φαίνεται να σταματά τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, στην εξίσωση πλέον βρίσκεται και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αναμένουν κοντά στην πόλη Μούμπιτς. Εάν προσεγγίσουν ή επιχειρήσουν να καταλάβουν την περιοχή τα τουρκικά στρατεύματα θα υπάρξει σύρραξη. Το ρεπορτάζ μεταφέρει ο δημοσιογράφος του One Channel, Ανδρέας Ρομπόπουλος, από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Έκκληση του Κούρδου δημοσιογράφου, Ανζέντ Χολί, στην ΕΕ για επέμβαση στη Β. Συρία Την αγωνία των ομοεθνών του για την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στα εδάφη που κατοικούν, μεταφέρει μέσα από το ONE Channel και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ζιάκα ο Κούρδος δημοσιογράφος Ατζέντ Χολί. Για ομηρία των Κούρδων της Β. Συρίας μιλάει ο Κούρδος δημοσιογράφος, ενώ για την επέμβαση του Τουρκικού στρατού αναφέρει ότι ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα που περίμενε το πράσινο φως από την Αμερική.