92 λιμάνια στην Ελλάδα εκπέμπουν SOS: Οι άφαντες προβλήτες και τα επικίνδυνα σημεία

Μετά το χάος που προκλήθηκε με τα δρομολόγια στη Σαμοθράκη, όπου δεκάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε sleeping bags στο λιμάνι περιμένοντας καρτερικά το πλοίο τον Δεκαπενταύγουστο, στο φως έρχονται τώρα κι άλλα μεγάλα προβλήματα από λιμάνια της χώρας. Παρ΄όλο λοιπόν που από τον Φεβρουάριο του 2019 ο τότε γενικός γραμματέας Λιμένων επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι της Σαμοθράκης και ότι άμεσα θα προβούν στα έργα βελτίωσης, εν τέλει σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» δεν είναι αυτό το μοναδικό λιμάνι το οποίο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που χρίζουν άμεσης λύσης. Αν και είναι δεδομένο ότι τα έργα λιμενικής πολιτικής στη χώρα είναι από τα πιο χρονοβόρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη ούτε στα 92 λιμάνια που η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Πάσης Τάξεως) έχει καταγράψει στις πολυετείς μελέτες της με κύριο αποδέκτη το υπουργείο Ναυτιλίας. «Τα προβλήματα που καταγράφονται στην επιστολή της ΠΕΠΕΝ έχουν ήδη τεθεί, στο σύνολό τους, υπόψη της μελετητικής ομάδας του Προγράμματος Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ), ώστε να προκύψει η ιεράρχηση των αναγκαίων μελλοντικών έργων ανάπτυξης του λιμένα Καμαριώτισσας καθώς και ο χρονικός προγραμματισμός τους, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργικότητάς του. Στο πλαίσιο του ΠΕΑΛ έχει εκπονηθεί ένα πλήθος υποστηρικτικών μελετών (κυματική, ακτομηχανική, μελέτη πλοήγησης, ΜΠΕ, υδρολογική κ.λπ.), οι οποίες απαιτούνται για το σωστό σχεδιασμό των προτεινόμενων παρεμβάσεων, που θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την ασφαλή προσέγγιση και ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων. Επίσης, έχει μελετηθεί η πολεοδομική οργάνωση της χερσαίας ζώνης λιμένα κατά τρόπο που να διαχωρίζονται πλήρως οι διάφορες χρήσεις του λιμένα και προτείνεται ο καθορισμός οικοδομικών τετραγώνων, όρων δόμησης και χρήσεων γης, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει (μετά την έγκριση της ΕΣΑΛ) να εγκριθούν με Π.Δ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 140 του Ν. 4504/17 (ΦΕΚ184Α/29-11-2017), ώστε να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε κτιριολογική παρέμβαση στη χερσαία ζώνη του λιμένα. Το πλαίσιο έργων Ανάπτυξης Λιμένα για την Καμαριώτισσα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ΕΣΑΛ το αμέσως επόμενο διάστημα». Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΕΠΕΝ, το λιμάνι της Σαμοθράκης χρειάζεται άμεσα«εκβάθυνση της λιμενολεκάνης» ενώ το χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο λιμάνι για τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων», κάτι το οποίο πρακτικά επιβεβαιώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα. Σε 77 νησιά, η ΠΕΠΕΝ μέσα από τη μελέτη της από τους Έλληνες πλοίαρχους που καθημερινά προσεγγίζουν τα νησιά αυτά, έχει σημειώσει σωρεία κατασκευαστικών λαθών και 92 λιμάνια στα οποία ελλοχεύουν σοβαρά προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα, τους επιβάτες και τα ίδια τα καράβια, ακόμα και σε νέα κατασκευασμένα λιμάνια όπως της Τήνου και της Μυκόνου.

Αιφνιδιαστική εφοδος της ΕΛ.ΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού – Τι βρήκε Αιφνιδιαστική έφοδο στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί για την πάταξη των κυκλωμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ομάδες αστυνομικών πραγματοποίησαν έρευνα στο Ψυχιατρείο των φυλακών και σε χώρους κράτησης του καταστήματος για όπλα και ναρκωτικά. Την επιχείρηση οργάνωσε και πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών με την συνδρομή της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ και έγινε έρευνα σε κελιά κρατουμένων, σε τρία από τα οποία βρέθηκαν ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.
Χρυσή Αυγή: Φυλάκιση τεσσάρων μηνών σε Παναγιώταρο – Μπαρμπαρούση Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών επιβλήθηκε στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, για τους πυροβολισμούς που είχαν σημειωθεί στην κηδεία του πραξικοπηματία Νικόλαου Ντερτιλή το 2013. Πρόκειται για μία ακόμα καταδίκη σε βάρος πρώην χρυσαυγιτών βουλευτών, οι οποίοι δικάζονται και στην κύρια δίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Έξι χρόνια συμπληρώνονται την Τετάρτη από την ημέρα της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, στο Κερατσίνι, κι ενώ η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης συνεχίζεται με γοργούς πλέον ρυθμούς. Με ανακοίνωση της η οικογένεια του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα ευχαριστεί τον κόσμο για τη συμμετοχή στο 3ημερο αντιφασιστικό φεστιβάλ και απευθύνει κάλεσμα για τη συναυλία μνήμης «Σιγά μη φοβηθώ» σήμερα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.
Η στρατηγός «επί των προσφύγων» Ζ. Τσιριγώτη στο One Talk Καλεσμένη στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (16/9) η εν αποστρατεία Στρατηγός ΕΛ. ΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Με φόντο την προσφυγική κρίση και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο τραπέζι του One Talk, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη μέσα από την πολυετή εμπειρία της, παρουσίασε την εικόνα του προβλήματος και τα κομβικά σημεία επί των οποίων θα πρέπει να δοθεί προσοχή για την αντιμετώπισή του.  «Με το γείτονά μας ή από εκεί που προέρχονται οι προσφυγικές ροές θα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στο ζήτημα της αστυνομικής συνεργασίας δεν πρέπει να υπεισέρχεται η πολιτική. Θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές καταστάσεις» επεσήμανε η κ. Τσιριγώτη ενώ παράλληλα τόνισε:  «Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, είναι δύσκολη. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο είναι ευρωπαϊκό. Η χώρα μας γνώρισε τις μεταναστευτικές ροές 20 χρόνια πριν. Το πρόβλημα συνεχίστηκε, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο oi χώρες που βρίσκονται στη "γειτονιά" αντιμετωπίζουν προβλήματα». Αναφερόμενη στα στρατηγικά βήματα αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών,  η κ. Τσιριγώτη τόνισε πως παρά το γεγονός ότι λύσεις όπως «βάλτε τους σε ένα καράβι και γυρίστε τους πίσω», ακούγονται ολοένα και συχνότερα στη χώρα μας,  αυτές δεν έχουν καμία υπόσταση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Σε μία χώρα ευρωπαϊκή όπως η Ελλάδα, με κανόνες και κανονισμούς που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τη συνθήκη της Γενεύης, σέβεται τον άνθρωπο, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απόψεις σαν αυτές από Έλληνες. Το ζήτημα των επιστροφών είναι ένα πολύπλοκο, που θέλει μια σοβαρή αντιμετώπιση. Είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ, που κάνουμε επιστροφές, ωστόσο οι διαδικασίες για αυτές δεν είναι απλές», δήλωσε η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι από τον καναπέ τους και εκ του ασφαλούς μπορούν να κάνουν βαρύγδουπες τέτοιου είδους δηλώσεις, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη».
Ζακ Κωστόπουλος: Σε δίκη παραπέμπονται έξι άτομα Την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης πρότεινε ο εισαγγελέας για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου το Σεπτέμβριο του 2018, στο κέντρο της Αθήνας. Αν γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα τότε θα παραπεμφθούν και οι έξι στο Μικτό Ορκωτό με την ίδια κατηγορία. Η ανακοίνωση της πρότασης του εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από αίτημα της οικογένειας.
Το Δημόσιο παίρνει τις περιουσίες χωριού λόγω κτηματολογίου Κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους οι κάτοικοι ενός χωριού στη Λακωνία, εξαιτίας των παράδοξων που συμβαίνουν με τις εγγραφές στο εθνικό Κτηματολόγιο. Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες μέσω του δικηγόρου τους, τα κτήματα έχουν καταχωρηθεί στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52% ενώ το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε άλλους γαιοκτήμονες άσχετους με το χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού ελπίζουν πλέον στην ευαισθησία των υπευθύνων ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αγωνία τους, αλλά και να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.
Ασταμάτητες οι προσφυγικές ροές στα νησιά – Κραυγή αγωνίας από τα κέντρα φιλοξενίας Αλματώδη αύξηση στον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία, καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης. Τα Κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να αφήνουν τα σύνορά τους ακάλυπτα.
Novartis: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής – Την Τετάρτη η αναγγελία της Ολομέλειας Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος για το θέμα της υπόθεσης Novartis, με μήνυση που υπέβαλε κατά των εισαγγελέων διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής, μετά και την διαβίβαση της δικογραφίας στη βουλή, ενώ ήδη προκαλεί πλήθος αντιδράσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Η δικογραφία για την Novartis έχει φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βουλή. Η αναγγελία της διαβίβασης του φακέλου θα γίνει την Τετάρτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Μέχρι τότε, θα παραμείνει σφραγισμένη στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής.
Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Λουτράκι: Ο απολογισμός και η κατάσταση των μετώπων Η νύχτα ήταν μεγάλη στη Ζάκυνθο. Τα χωριά Κερί και Αγαλάς, βρέθηκαν μέσα στην κόλαση. Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής, μαινόταν ολόκληρη τη νύχτα σε ένα μέτωπο που ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, η δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης είχε ικανοποιητική κατάληξη. To μέτωπο στο Λουτράκι βρίσκεται σε ύφεση. Η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων, να είναι υπαρκτός. Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη με τη συνδρομή τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου δίνουν μάχη με το χρόνο για να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν αποπνικτική και πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στις παραλίες.
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 17χρονη μετά από κατανάλωση αλκοόλ Σε ημικωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 17χρονη κοπέλα το πρωί της Κυριακής στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ανήλικη, η οποία πήγε με φίλους της σε γνωστό μπαρ του Ηρακλείου για να γιορτάσει τα γενέθλιά κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Βγαίνοντας από το μπαρ αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου μετά την απαραίτητη φροντίδα που δέχθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές, διέφυγε τελικά τον κίνδυνο.
«Έκρηξη» μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά- Αντιδράσεις στα κέντρα φιλοξενίας Συνεχώς αυξανόμενες είναι οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά της Ελλάδας, κάνοντας το έργο της κυβέρνησης ακόμα πιο δύσκολο. Στα νησιά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή βρίσκονται 26.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στη Μόρια μόνο βρίσκονται 10.000 άτομα. Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα το μεσημέρι (16/9) έφτασαν στη Λέσβο και την Κω 1180 πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Τις πρώτες μέρες τους Σεπτεμβρίου σχεδόν 4000 άτομα αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά. Εκτός όμως από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού υπάρχει και το θέμα των συγκρούσεων μεταξύ των μεταναστών ή μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών. Παράλληλα, οι αντιδράσεις σε Φθιώτιδα και Κόρινθο, όπου ετοιμάζονται τα νέα κέντρα υποδοχής είναι έντονες.
Υπόθεση Novartis: Στην Βουλή η δικογραφία – Μήνυση Λοβέρδου κατά των εισαγγελέων Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης Novartis. Την Τετάρτη, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και θα γίνει γνωστό τι περιλαμβάνει η δικογραφία της υπόθεσης. Από την άλλη, το πρωί της Δευτέρας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε μήνυση σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.