Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Δεκάδες άτομα σε υποδομές του δήμου

Με τις επίγειες δυνάμεις -απουσία των εναέριων λόγω σκότους- να αναλαμβάνουν τον δύσκολο ρόλο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πύρινο μέτωπο που μαίνεται από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια, έχοντας ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή στο νησί. Νωρίτερα, σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατάνα και Σταυρός. Στον οικισμό αυτό, η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Μιλώντας στο One Channel η πρόεδρος Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευαγγελία Μύταλα – Τζεράνη, δήλωσε πως δεκάδες κάτοικοι των παραπάνω οικισμών -οι οποίοι με το ζόρι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους- φιλοξενούνται στις δομές του δήμου, οι οποίες είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει ανάγκη, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε φιλικά σπίτια. «Οι αίθουσες του δήμου είναι ανοιχτές για οτιδήποτε χρειαστεί, κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται» σημείωσε, επισημαίνοντας πως μεταξύ των 40 ατόμων που φιλοξενούνται στις δημοτικές δομές υπάρχουν και παιδιά. «Προσπαθούμε με τον δικό μας τρόπο να προσφέρουμε όποια βοήθεια είναι δυνατή» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως πέρσι τέτοια ημέρα επιχείρησαν να κάψουν ξανά την περιοχή.

Ζάκυνθος: Κατασχέθηκαν 550 αμπούλες με αέριο γέλιου – Σύγχρονο ναρκωτικό Μια νέα σημαντική υπόθεση με κυκλοφορία παράνομων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων, έφεραν στο φως οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Ζακύνθου, σε δυο πλοία, που διενεργούν ημερήσιες κρουαζιέρες και πάρτι με νεαρούς τουρίστες, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν 550 συνολικά αμπούλες με αέριο γέλιου. Πρόκειται για το υπεροξείδιο του αζώτου ένα φθηνό και μοδάτο ναρκωτικό. Η εισπνοή υποξειδίου του αζώτου δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας σε όποιον το εισπνέει και στη συνέχεια, όπως μαρτυρά το όνομά του, προκαλεί γέλιο, ασταμάτητο και χωρίς προφανή εξήγηση και αιτία. Η επίδραση του αερίου διαρκεί περίπου ένα λεπτό και η ευφορία που νιώθει ο χρήστης οφείλεται στην υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου. Η υποξία είναι όμως αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία ή και στον θάνατο λόγω ασφυξίας. Ακολούθησε σύλληψη δυο ατόμων και υποβολή δικογραφίας στον Εισαγγελέα Ζακύνθου.
Απαρχαιωμένα 92 από τα λιμάνια της Ελλάδας – Προβλήματα για ναυσιπλοΐα, επιβάτες και καράβια Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα καράβια που προσεγγίζουν τα λιμάνια των νησιών μας, όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Πανελλήνιας Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού ναυτικού, 92 λιμάνια που βρίσκονται σε 77 νησιά της χώρας μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα, τους επιβάτες και τα ίδια καράβια. Τα περισσότερα λιμάνια της χώρας φτιάχτηκαν πριν από πολλές δεκαετίες για να εξυπηρετήσουν τις τότε ανάγκες της εποχής και έκτοτε δεν συντηρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν στον βαθμό που έπρεπε.
«Ψήφο εμπιστοσύνης» σε Κρήτη, Σαντορίνη και Μύκονο δίνουν οι τουρίστες Επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης ανόδου της Αθήνας και της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής ως αυτοτελή τουριστικό προορισμό για «city breaks» δίνουν τα στοιχεία της αεροπορικής και κίνησης του 6μήνου με τις αφίξεις φέτος στην Αθήνα να έχουν αυξηθεί κατά 12,1% καθώς φέτος την ελληνική πρωτεύουσα επισκέφθηκαν 2,683,988 τουρίστες. Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν και αύξηση των αφίξεων στους βασικούς ελληνικούς προορισμούς της κατηγορίας «ήλιος και θάλασσα» καθώς η Μύκονος και φέτος σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση. Παρόλα αυτά η ναυαρχίδα όσον αναφορά επισκέψεις τουριστών τουρίστες των νησιών παραμένει η Κρήτη. Βέβαια η αύξηση του τουρισμού που εδώ και χρόνια αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας ακόμα και στα χρόνια της κρίσης θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί χωρίς την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων. Οι ανεπαρκείς και ασυντήρητες υποδομές και η εικόνα εγκατάλειψης που μέχρι το 2017 δέσποζε στα περιφερειακά αεροδρόμια έχει αρχίσει να αλλάζει από την Fraport από την οποία το δημόσιο έχει εισπράξει 1,23 δις μόνο από την εφάπαξ προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης.
Οι ταξιδιώτες επιστρέφουν και η Αθήνα γεμίζει και πάλι Επιστρέφουν με γρήγορους ρυθμούς οι αδειούχοι του Αυγούστου. Αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής αλλά και στις εθνικές οδούς, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που παρέτειναν μέχρι τέλους του μήνα τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στο λιμάνι του Πειραιά επέστρεψαν από το Αιγαίο και τον Αργοσαρωνικό περισσότεροι από 50.000 εκδρομείς, ενώ περίπου 15.000 επέστρεψαν στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Ο Ιούνιος ο θερμότερος μήνας των τελευταίων 140 ετών Αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή είναι και η Ελλάδα, με το φετινό καλοκαίρι να αποτελεί ορόσημο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κατέγραψε το Εθνικό αστεροσκοπείο! Όπως υπογραμμίζει στα «Νέα» η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Δήμητρα Φουντά, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας θέρμανσης προβλέπονται όχι μόνο αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων, αλλά ακόμα και στην εποχή εμφάνισής τους.
«Τα Νέα»: Οι σκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. για τα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του ασύλου Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι επικεφαλής αξιωματικοί της αστυνομίας εξετάζουν σχέδια επί χάρτου για διακριτική επέμβαση και εκκένωση, μετά την ψήφιση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια,. Στον σχεδιασμό λαμβάνεται υπόψιν η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και η ασφάλεια των φοιτητών. Τα πρώτα σχέδια της ΕΛΑΣ αφορούν το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Έκτακτο δελτίο καιρού: Θυελλώδεις άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες Ενισχυμένο θα παραμείνει το μελτέμι σήμερα αλλά και την Τρίτη, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» έως την Παρασκευή (23/8). Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες και έως την Παρασκευή, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα ανεβάζοντας έτσι την μέγιστη τιμή της για την Παρασκευή κοντά στους 40 βαθμούς. Οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης 20/08.
Β. Λαμπρόπουλος στο One Channel: Δεν είναι ακόμα δεδομένα τα αίτια των πυρκαγιών Το ρεπορτάζ για τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Εύβοια μετέφερε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct. Ο δημοσιογράφος σημείωσε πως ο απολογισμός των πυρκαγιών είναι 27.000 στρέμματα καμένης γης, δασικής αλλά και καλλιεργειών. Αναφορικά με το αν οι πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμό, υποστήριξε πως «οι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δεν είναι ακόμα σίγουροι εάν οι πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμό. Ενδέχεται οι φωτιές να ήταν απόρροια τεχνικού λάθους. Ακόμα εξετάζεται η υπόθεση». Επιπλέον, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, μίλησε και για έναν κάτοικο του χωριού Σταυρός Ευβοίας. Πέρυσι, ο κάτοικος αυτός είχε κατηγορηθεί για δέκα πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή και είχε συλληφθεί. Φαίνεται μάλιστα πως είχε και κάποιες ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσιογράφο «ύστερα από δέκα μήνες κράτησης στον Κορυδαλλό, αφέθηκε ελεύθερος. Και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, επεσήμαναν, πως δεν έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου». Βέβαια σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο κάτοικος αυτός έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του στις φετινές πυρκαγιές, παρουσιάζοντας κάποιο άλλοθι, ενώ οι αρχές πέραν αυτού, εξετάζουν δύο ακόμα υπόπτους. Τέλος, έχει ζητηθεί η άρση τηλεφωνικού απορρήτου στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή της Εύβοιας, ώστε οι αρχές να μπορέσουν να διαλευκάνουν εάν προήλθαν από εμπρησμό οι φωτιές.
Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για επεισόδιο με αστυνομικούς στο Θριάσιο Νοσοκομείο Διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για επεισόδιο που σημειώθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο το πρωί του Σαββάτου (17/8) μεταξύ γιατρού και αστυνομικών, διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν μέλη της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), το πρωί του Σαββάτου η κα Αφροδίτη Ρέτζιου ζήτησε από τους αστυνομικούς φρουρούς κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορούν μέσα στο ψυχιατρικό τμήμα εντός του νοσοκομείου «Θριάσιο» καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια, εκείνη τη στιγμή στον ίδιο χώρο υπήρχαν ακόμη 30 ασθενείς. Με τον φόβο του προσφάτου περιστατικού που συνέβη πριν από μερικούς μήνες με τον ασθενή που άρπαξε το όπλο αστυνομικού και αυτοκτόνησε, η γιατρός ζήτησε από τους φρουρούς να μην οπλοφορούν εντός του νοσοκομείου και επικαλέστηκε την ιατρική δεοντολογία. Ο ένας φρουρός αρνήθηκε και κάλεσε ενισχύσεις, οι οποίες και ζήτησαν από τη γιατρό να τους ακολουθήσει, ώστε να περάσει αυτόφωρο. Τελικά, παρενέβη ο διοικητής του νοσοκομείου και η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο. Το πρωί της Κυριακής η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε) κατήγγειλε το περιστατικό με επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.
92 λιμάνια στην Ελλάδα εκπέμπουν SOS: Οι άφαντες προβλήτες και τα επικίνδυνα σημεία Μετά το χάος που προκλήθηκε με τα δρομολόγια στη Σαμοθράκη, όπου δεκάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε sleeping bags στο λιμάνι περιμένοντας καρτερικά το πλοίο τον Δεκαπενταύγουστο, στο φως έρχονται τώρα κι άλλα μεγάλα προβλήματα από λιμάνια της χώρας. Παρ΄όλο λοιπόν που από τον Φεβρουάριο του 2019 ο τότε γενικός γραμματέας Λιμένων επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι της Σαμοθράκης και ότι άμεσα θα προβούν στα έργα βελτίωσης, εν τέλει σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» δεν είναι αυτό το μοναδικό λιμάνι το οποίο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που χρίζουν άμεσης λύσης. Αν και είναι δεδομένο ότι τα έργα λιμενικής πολιτικής στη χώρα είναι από τα πιο χρονοβόρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη ούτε στα 92 λιμάνια που η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Πάσης Τάξεως) έχει καταγράψει στις πολυετείς μελέτες της με κύριο αποδέκτη το υπουργείο Ναυτιλίας. «Τα προβλήματα που καταγράφονται στην επιστολή της ΠΕΠΕΝ έχουν ήδη τεθεί, στο σύνολό τους, υπόψη της μελετητικής ομάδας του Προγράμματος Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ), ώστε να προκύψει η ιεράρχηση των αναγκαίων μελλοντικών έργων ανάπτυξης του λιμένα Καμαριώτισσας καθώς και ο χρονικός προγραμματισμός τους, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργικότητάς του. Στο πλαίσιο του ΠΕΑΛ έχει εκπονηθεί ένα πλήθος υποστηρικτικών μελετών (κυματική, ακτομηχανική, μελέτη πλοήγησης, ΜΠΕ, υδρολογική κ.λπ.), οι οποίες απαιτούνται για το σωστό σχεδιασμό των προτεινόμενων παρεμβάσεων, που θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την ασφαλή προσέγγιση και ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων. Επίσης, έχει μελετηθεί η πολεοδομική οργάνωση της χερσαίας ζώνης λιμένα κατά τρόπο που να διαχωρίζονται πλήρως οι διάφορες χρήσεις του λιμένα και προτείνεται ο καθορισμός οικοδομικών τετραγώνων, όρων δόμησης και χρήσεων γης, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει (μετά την έγκριση της ΕΣΑΛ) να εγκριθούν με Π.Δ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 140 του Ν. 4504/17 (ΦΕΚ184Α/29-11-2017), ώστε να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε κτιριολογική παρέμβαση στη χερσαία ζώνη του λιμένα. Το πλαίσιο έργων Ανάπτυξης Λιμένα για την Καμαριώτισσα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ΕΣΑΛ το αμέσως επόμενο διάστημα». Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΕΠΕΝ, το λιμάνι της Σαμοθράκης χρειάζεται άμεσα«εκβάθυνση της λιμενολεκάνης» ενώ το χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο λιμάνι για τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων», κάτι το οποίο πρακτικά επιβεβαιώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα. Σε 77 νησιά, η ΠΕΠΕΝ μέσα από τη μελέτη της από τους Έλληνες πλοίαρχους που καθημερινά προσεγγίζουν τα νησιά αυτά, έχει σημειώσει σωρεία κατασκευαστικών λαθών και 92 λιμάνια στα οποία ελλοχεύουν σοβαρά προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα, τους επιβάτες και τα ίδια τα καράβια, ακόμα και σε νέα κατασκευασμένα λιμάνια όπως της Τήνου και της Μυκόνου.
Τα ζητήματα υγείας και οι σχετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο One Channel Για τα προβλήματα υγείας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μίλησε στην εκπομπή One Line ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. «Για να λυθούν θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας είναι σε τριτοκοσμικό επίπεδο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακός. Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τα οποία υποφέρουν από εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό. Ο κ. Γιαννακός θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει «ένα ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων και επενδύσεων στο Δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου σταδιακά να εξομαλύνεται η κατάσταση». Μίλησε ακόμα για την κόντρα που έχει με τον πρώην υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, αλλά και το περιστατικό προστίμου σε υπάλληλο νοσοκομείου επειδή κάπνιζε.
Αμβρόσιος: Είναι παράσημο η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριο Με καθυστέρηση περίπου δύο ετών από τη μέρα που το ανήγγειλε, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, παραιτήθηκε από το θρόνο του, συνεχίζοντας ωστόσο το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων. Το Νοέμβριο του 2017, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από το θρόνο της μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο τέλος του 2018 και ζήτησε γονυπετής «συγγνώμη» από τους πιστούς για «όσα τυχόν είπε και τους πίκρανε». Στη διάρκεια της πορείας του, ο Αμβρόσιος προκάλεσε πολλές φορές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του. Ο ίδιος, όπως φάνηκε και σήμερα (19/8), παραμένει αμετανόητος για το ζήτημα, δηλώνοντας προκλητικά πως δεν υπάρχει κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει, ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ως «παράσημο» την ποινή που του επεβλήθη για τους ομοφυλόφιλους. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην υπόθεση της καταδίκης του μετά από δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είπε ότι «είναι παράσημο, είναι παράσημο η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριο». Λίγες ώρες αργότερα μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του που απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε αυτή, επιμένει να χαρακτηρίζει ως «παράσημο της διά Χριστόν κακοπάθειας» την ποινή που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο σχετικά με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλοφίλους, που κρίθηκαν ρατσιστικές, την ίδια ώρα που δηλώνει πως επιθυμεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του να είναι χρόνια «ειρήνης, προσευχής και… μετανοίας».