Αμίαντος: Ο ύπουλος εχθρός της υγείας

Οι επιδράσεις του αμίαντου είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για την ανθρώπινη υγεία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης. Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μεγάλες ποσότητες ινών αμιάντου εξακολουθούν να υπάρχουν σε υλικά που δεν έχουν καθαριστεί ή αιωρούνται ελεύθερες στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι της περιοχής. Για τη σοβαρότητα και επικινδυνότητας του φαινομένου αυτού, μίλησε στην εκπομπή One Direct o Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος και Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη το χαρακτηριστικό του αμιάντου είναι ότι δεν έχει όριο ασφάλειας, το ελάχιστο μπορεί να κάνει τη ζημιά όταν κάποιος εκτεθεί σε αυτό, επομένως θα έπρεπε να έχει αποτελέσει προτεραιότητα η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου που έχουν εντοπιστεί στο Μάτι. Χωρίς προφύλαξη, η επαφή με το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η σχετική διαδικασία όσον αφορά την απομάκρυνση ή κάλυψή του. Τώρα, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εισπνοή ινών αμιάντου στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να είναι από μια διαρκή φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος έως εμφάνιση καρκίνου, επιδράσεις που θα φανούν έπειτα από 20 χρόνια, σύμφωνα με τον γιατρό. Ο κ. Μπεχράκης μίλησε και για το αντιγριπικό εμβόλιο και αποσαφήνισε τους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί αυτό να χορηγηθεί. Επομένως, κάθε άτομο ηλικίας από έξι μηνών και πάνω μπορεί εύκολα και χωρίς κινδύνους να κάνει το εμβόλιο με προτεραιότητα φυσικά σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στους ηλικιωμένους.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές για γρίπη και κοροναϊό Σε επιφυλακή βρίσκονται επιστήμονες και υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, όχι μόνο για την γρίπη, αλλά για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων κοροναϊού. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (22/01) έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πτήση από το Πεκίνο οι επιβάτες της οποίας δήλωσαν ψύχραιμοι. Την ίδια ώρα, Έλληνες που ζουν στην Σανγκάη μιλούν στο One Channel για το κλίμα που επικρατεί εκεί.
Έξαρση της γρίπης με ελλείψεις στα εμβόλια Ποτέ δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κανείς κατά της γρίπης, λένε οι γιατροί, την ώρα που στις αποθήκες που εφοδιάζουν τα φαρμακεία παραμένουν ελάχιστες δόσεις, καθώς ήδη έχουν λάβει το εμβόλιο τρία εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια ώρα, ο κοροναϊός, ο νέος κίνδυνος από την Ασία, κινητοποιεί και τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος ιός εμφανίζεται κατά καιρούς και στην Ελλάδα αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θανατηφόρος.
Γ. Παναγιωτακόπουλος στο One Channel: Το εμβόλιο μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό της γρίπης Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους ειδικούς τα κρούσματα γρίπης, που έχουν οδηγήσει στον θάνατο ασθενείς, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Το εμβόλιο είναι ένα μετρό προστασίας», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Για τα προβλήματα που υπάρχουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Επιπλέον τονίζει πως, υπάρχουν εμβόλια για να καλύψουν τον πληθυσμό και έχει γίνει και συμπληρωματική εισαγωγή. Κλείνει, υπογραμμίζοντας πως τα ατομικά μέτρα προστασίας είναι πολύ σημαντικά.
Έξαρση της γρίπης αναμένουν οι ειδικοί – Πώς θα προστατευθείτε Αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς που εμφανίζονται ανήσυχοι για τη σφοδρότητα που θα έχει το φετινό «κύμα», να καλούν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Την ίδια ώρα, οι υγιεινές συνήθειες, όπως η κάλυψη του στόματος κατά τον βήχα ή το συχνό πλύσιμο των χεριών, μπορούν να εμποδίσουν τη διασπορά των ιών στο περιβάλλον. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας καλεί σε εγρήγορση για την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση της γρίπης και των ιώσεων: συχνό πλύσιμο χεριών, απομόνωση των πασχόντων, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο στον βήχα και στο φτέρνισμα, καλός καθαρισμός επιφανειών και αντικειμένων που έχουν επιμολυνθεί. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό και τα μέτρα πρόληψης, σώζουν ζωές.
Α. Παρδάλη στο One Channel: Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού και για τους ενήλικες Για το πόσο πρέπει, εκτός από τα παιδιά να εμβολιάζονται και οι μεγάλοι μίλησε μέσα από την εκπομπή One Line Weekend η παιδίατρος, Άννα Παρδάλη, με αφορμή τον θάνατο του 8χρονου από διφθερίτιδα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αναφορικά με την υπόθεση θανάτου του 8χρονου είπε πως «προκαλεί εντύπωση το ότι το μικρόβιο βρέθηκε στον οργανισμό του. Δεν έπρεπε να έχει βρεθεί» συμπλήρωσε. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα τόνισε, «υπάρχουν κάποια νοσήματα με ιδιαίτερα επιδημιολογική σημασία. Είναι διαφορετικό να πεθάνει ένα παιδί για αιτία που αφορά το μεμονωμένο περιστατικό και διαφορετικό να πεθάνει από ένα νόσημα που είναι λοιμώδες και αφορά την ‘’αγέλη’’». Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως «εμβολιαζόμαστε για δύο λόγους: για να προστατευτούμε από την επαφή με κάποιο νόσημα, αλλά και να διατηρήσουμε μια συλλογική ανοσία, αυτή της ‘’αγέλης’’». Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για την μη εμβολιασμό των παιδιών, αλλά και τον ενηλίκων, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διάφορες αρρώστιες, ανάμεσά τους και η διφθερίτιδα, δρουν για 10 χρόνια, μετά την τελευταία δόση τους. Μετά από αυτό, ακόμα και οι μεγάλοι πρέπει να εμβολιάζονται, ανά δεκαετία. Ειδάλλως άθελά μας θα δώσουμε την δυνατότητα αναβίωσης αυτών των νοσημάτων.
Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά στο σπίτι; Ο Γ. Σπυρίδης εξηγεί στο One Channel Συγκλόνισε το πανελλήνιο πρόσφατα η τραγωδία στο Ίλιον, όπου ένα αγοράκι 2,5 ετών έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Με αφορμή το δυσάρεστο αυτό γεγονός, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Σωματείου Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος και παιδοχειρουργός, Γιώργος Σπυρίδης, μιλά στην εκπομπή One Direct, επισημαίνοντας του κινδύνους που ελλοχεύουν για τα μικρά παιδιά σε ένα σπίτι. Ο κ. Σπυρίδης εξηγεί πως τα ατυχήματα στο σπίτι είναι συχνά. «Τα μοιραία ατυχήματα είναι σπάνια. Πάντα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία η απώλεια ενός παιδιού» προσθέτει. Όμως τι ευθύνεται για την πρόκληση ατυχημάτων εντός στο σπίτι; Ως προς αυτό, ο γιατρός είναι σαφής. «Αρχικά είναι η λεγόμενη ‘’κακιά ώρα’’. Κάποια πράγματα δεν προβλέπονται. Βέβαια, υπάρχει και η σωστή ενημέρωση των γονέων στο τομέα της πρόληψης» λέει και αναφέρεται στους κινδύνους που υπάρχουν σε ένα σπίτι. Μεταξύ των σημαντικότερων, σταχυολογεί την πτώση, την καταπλάκωση από ένα έπιπλο, γι’ αυτό πρέπει «να ασφαλίζονται τα έπιπλα στους τοίχους». Ακόμα, ο κίνδυνος ελλοχεύει στην κουζίνα, για πιθανό έγκαυμα ή τραύμα από μαχαίρι αλλά και στο μπάνιο. «Τα παιδιά εκ φύσεως μιμούνται πολύ. Είναι ανάγκη οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους τι πρέπει να προσέχουν και να τους μιλάνε» καταλήγει.
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS «Οι κοινωνίες κάνουν την διαφορά» τονίζει το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιο HIV και το AIDS για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για το 2019. Παράλληλα, κάνει φανερούς τους νέους του στόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 37,9 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με τον HIV, ενώ 8.1 εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό HIV. Όσον αφορά την πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, 23.3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση, ενώ μόλις 8 εκατομμύρια είχαν πρόσβαση το 2010.
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι αριθμοί πίσω από τον ιό HIV Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct Weekend βρέθηκε την Κυριακή (1/12) ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS. Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1998 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλατό του One Direct Weekend ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τα νούμερα πίσω από τον ιό του AIDS, μίλησε για η σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, για τα στάδια της νόσου και τα συμπτώματά της, ενώ παρουσίασε και τις δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιέστερων και ασφαλέστερων στάσεων ζωής.
Β. Σακκά στο One Channel: Έχουμε μετατρέψει το Aids από θανατηφόρα, σε χρόνια ασθένεια Για τους ασθενείς που πάσχουν από Aids στη χώρα μας, τους τρόπους μετάδοσης, την πρόοδο στον ιατρικό τομέα, αλλά και το στίγμα που αυτοί αντιμετωπίζουν στη χώρα μας μίλησε μέσα από την εκπομπή One Line Weekend, η παθολόγος, λοιμωξιολόγος του «Ερυθρού Σταυρού», Βησσαρία Σακκά. Όσον αφορά τα κρούσματα είπε πως, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων έως τον Οκτώβριο «φέτος δείχνει να μειώνεται ο αριθμός αυτών που διαγωνίζονται». Επιπλέον, μιλώντας για τη θεραπεία είπε πως «έχουν γίνει άλματα. Υπάρχουν θεραπείες. Είναι ένα χάπι την ημέρα που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό με ελάχιστες παρενέργειες». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «έχουμε σταματήσει να το αντιμετωπίζουμε ως θανατηφόρα ασθένεια και την έχουμε μετατρέψει σε χρόνια». Τέλος, στο κομμάτι του στίγματος, τόνισε ότι είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι.
Το One Channel στηρίζει επιστημονική διημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον σημαντικότερο ενοχοποιητικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, γι ' αυτό γιατροί κι επιστήμονες χαιρετίζουν το γεγονός ότι επιτέλους και η χώρα μας εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές και πλέον περνά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό ειναι ένα από τα μηνύματα της επιστημονικής διημερίδα «Η Αναπνοή μας είναι η ζωή μας» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Σύμφωνα με την Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, η βοήθεια του κράτους είναι πολύ σημαντική στη προσπάθεια για την ενημέρωση, τη πρόληψη και την αντιμετώπιση του Καρκίνου. Στη διημερίδα, που ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής (1/12), διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλους τους κλάδους - δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά και πιο επίκαιρα από ποτέ ερωτήματα. Όπως τα βήματα που έχουν γίνει από την επιστήμη, τις σύγχρονες μορφές αντιμετώπισης της νόσου, το τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, νοσούντες και μη. Χορηγός επικοινωνίας της Επιστημονικής Διημερίδας «Η Αναπνοή μας είναι η ζωή μας» και αρωγός στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα είναι το One Channel.
Ο ρόλος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στην υγεία των προσφύγων Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών θρησκειών, διαφορετικής κουλτούρας. Λόγω του τεράστιου και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων αυτών, έχει δημιουργηθεί σε κάποιους, ο φόβος της μετάδοσης ασθενειών και μάλιστα, από χρόνια εξαφανισμένων για τα ελληνικά δεδομένα. Στο φόβο αυτό απαντά ο Γενικός Διευθυντής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Βασίλης Στραβαρίδης στην εκπομπή One Direct. Σύμφωνα με τον κ. Στραβαρίδη, βασικό κομμάτι της δουλειάς των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στον κόσμο γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πραγματοποιείται κυρίως σε παιδιά έως πέντε ετών. Ωστόσο για τους ενήλικες, οι υπηρεσίες είναι ελλιπείς τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Ο κ. Στραβαρίδης μίλησε για τις ιατρικές δομές που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου και εξήγησε πως για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά δεν είναι απαραίτητοι μόνο οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, αλλά και οι πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διερμηνεία. Η επικείμενη δημιουργία «κλειστών δομών – φυλακών», θα δυσκολέψει τις διαδικασίες, υποστήριξε ο κ. Στραβαρίδης και τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό σύστημα που θα περιλαμβάνει όλη την Ευρώπη ώστε να αποφασιστεί πού θα μετακινηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι» και πρόσθεσε πως «κάποιες απόψεις και φιλόδοξα σχέδια ακούγονται ωραία, αλλά το θέμα είναι να φανούν αλλαγές στην πράξη».
Η διφθερίτιδα είχε νικηθεί από τον εμβολιασμό – Ο παιδίατρος Β. Κάνταρος εξηγεί στο One Channel Θλίψη προκάλεσε στο πανελλήνιο η απώλεια του 8χρονου παιδιού από διφθερίτιδα. Πρόκειται για μια παιδική ασθένεια, η οποία έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό «χάρτη» λόγω των εμβολιασμών. Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός, ο παιδίατρος Βαγγέλης Κάνταρος μιλά στο One Direct, σχολιάζοντας την διφθερίτιδα, ενώ τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος σώζει ζωές. «Η διφθερίτιδα ‘’χτυπά’’ συνήθως σε καρδιά, νεφρά ή πνεύμονες. Η διφθερίτιδα είναι μια νόσος την οποία είχαμε εξουδετερώσει μέσω του εμβολιασμού εδώ και πάρα πολλά χρόνια» σημειώνει ο γιατρός. Χαρακτηρίζει σοκ για τον παιδιατρικό κόσμο ότι υπάρχει θάνατος από διφθερίτιδα. «Είναι μια νόσος που είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Όμως έχει νικηθεί από τα εμβόλια» εξηγεί. Ο κ. Κάνταρος αναφέρεται στην ανάγκη αλλά και τη σημασία του εμβολιασμού. «Δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Ο αυτισμός σχετίζεται με τα γονίδια. Εάν τα εμβόλια ήταν επικίνδυνα, πρώτοι εμείς δεν θα τα κάναμε. Πρέπει να αποκτήσουμε εμβολιαστική παιδεία. Εμένα κάποιοι γονείς μου είχαν πει ότι δεν ήθελαν να κάνω στο νεογέννητο παιδάκι τους το πρώτο εμβόλιο. Τους απάντησα ότι δεν θα είμαι εγώ ο παιδίατρος που θα τους παρακολουθεί τότε» επισημαίνει σχετικά. «Το βιβλιάριο παιδείας έχει συγκεκριμένες οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνονται τα εμβόλια. Είναι ένα διαβατήριο υγείας που το χρησιμοποιείς παντού» προσθέτει. Ακόμα, τονίζει πως «τώρα με την μετακίνηση πληθυσμών υπάρχει και μετακίνηση υιών και ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί. Όπλο μας σε αυτό είναι το εμβόλιο». Τέλος, σημειώνει την ανάγκη να γίνεται αντιγρίπικο εμβόλιο ακόμα και στις εγκυμονούσες.