Φεστιβάλ Γονιμότητας στο Ζάππειο Μέγαρο

Να αναδειχθούν οι τρόποι προστασίας και ενίσχυσης της γονιμότητας, αλλά και η Ελλάδα ως προορισμός του διεθνούς τουρισμού γονιμότητας είναι ο στόχος του 1ου Φεστιβάλ Γονιμότητας (1st Fertility Festival) που διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν οι κορυφαίοι Ελληνες και ξένοι ειδικοί γονιμότητας, όπως οι διαπρεπείς καθηγητές κ. Γ. Χρούσος και Γ. Κρεατσάς.

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης θα μπει έως τον Ιούνιο του 2020. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, περιγράφεται ανάγλυφα σε μελέτη της WWF στην οποία σημειώνεται, πως κάθε μέρα καταλήγουν στη θάλασσα 39 τόνοι πλαστικά.
Όσα πρέπει να ξέρετε για το Αντιγριπικό εμβόλιο Τη σημασία εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend. «Η καλύτερη δυνατή προστασία από τη γρίπη είναι το αντιγριπικό εμβόλιο» σημειώνει και προσθέτει πως οι ευπαθείς ομάδες «οφείλουν να εμβολιαστούν πρώτες». Ακόμα, αναφέρεται στην προσωρινή έλλειψη εμβόλιων που παρουσιάστηκε και στη λύση που έδωσε ο σύλλογός του, μαζί με το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, επισημαίνει πως υπήρξε «μεγάλη ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και σε αυτό συμβάλαμε κι εμείς με την καμπάνια μας». «Ο Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να εμβολιάζεται το 75% του συνολικού πληθυσμού κάθε χώρας. Είναι υψηλό νούμερο. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 48%» προσθέτει.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct βρέθηκε την Παρασκευή (18/10) ο πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, με φόντο έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά τον πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Ο κ. Πετράκης μιλώντας με τις Τζ. Μοσχολιού και Β. Καραβάλτσιου, επισήμανε ότι τα αυτοκίνητα και η θέρμανση των πολυκατοικιών συνιστούν σήμερα τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ παρουσίασε τα στρατηγικά βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν σε προσωπικό και κρατικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα από την επαφή με θεραπευτικούς σκύλους Ο σκύλος θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όχι μόνο γιατί είναι πιστός σύντροφος και φύλακας, αλλά και γιατί έχει την ικανότητα να προσφέρει φροντίδα και παρηγοριά όταν αυτές ζητούνται. Οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής αποτελούν μια κατηγορία τετράποδων, τα οποία σε συνεργασία με εθελοντές απαρτίζουν τη ΜΚΟ Sapt Hellas, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια και στόχο έχει να ενημερώνει και να βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η συνιδρύτρια και υπεύθυνη προγραμμάτων της οργάνωσης, Χριστίνα Οικονόμου μίλησε στην εκπομπή One Direct για το διττό σκοπό της Sapt Hellas, τους σκύλους που συμμετέχουν και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια επαφή στους ανθρώπους.
Ψηφίζεται ο αντικαπνιστικός νόμος – Πού απαγορεύεται το κάπνισμα Στην άκαπνη εποχή μπαίνει η χώρα μας από αυτή την εβδομάδα, με την ψήφιση αύριο – εκτός απροόπτου – του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, από την Ολομέλεια της Βουλή. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη εκφραστεί θετικά υπέρ των συγκεκριμένων διατάξεων, με τις οποίες σβήνει οριστικά το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους και, παράλληλα, κλειδώνουν τα «παραθυράκια» που επέτρεπαν το «ντουμάνι». Τομή, μάλιστα, στο νέο νόμο αποτελεί η απαγόρευση του καπνίσματος και στους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους όπου συναθροίζονται παιδιά, καθώς και σε οχήματα όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας προσκρούουν, ωστόσο, στις αντιδράσεις των αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι αρνούνται να επιφορτιστούν με την ευθύνη επιβολής του νόμου, αλλά και των καταστηματαρχών. Η Αριστοτέλους, πάντως, αισιοδοξεί για την εφαρμογή του νόμου, αφού εκτός της εντατικοποίησης των ελέγχων και της αυστηροποίησης των απαγορεύσεων και των προστίμων, ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών για τους παραβάτες του νόμου και την επιστράτευση εμβληματικών προσωπικοτήτων - όπως ο Γ. Αντετοκούμπο - για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και κυρίως των νέων.
Άσκηση και κοινωνικότητα τα «όπλα» κατά του εμφράγματος Για την ευεργετική συντροφιά των σκυλιών για όσους έχουν περάσει έμφραγμα μίλησε μέσα από την εκπομπή One Direct ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου, Στέλιος Χαντάκης. Σύμφωνα με τον κ. Χαντάκη το οφέλη του σκύλου στη είναι δύο. «Είναι η άσκηση, καθώς και η αποτροπή της απομόνωσης, που επέρχεται σε πολλούς ανθρώπους μετά το έμφραγμα». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στο έμφραγμα είναι «ότι πίνουμε, ότι καπνίζουμε και ότι τρώμε». Τέλος, κατέληξε ότι τα όπλα κατά του εμφράγματος είναι η άσκηση και η κοινωνικότητα του ατόμου.
Έρευνα: Τα σκυλιά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου Λένε πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αν και ορισμένοι επιλέγουν για ζώο συντροφιάς άλλα κατοικίδια, μία νέα έρευνα καταδεικνύει ότι τα χαριτωμένα τετράποδα είναι σίγουρα οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να έχουν οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ιδιοκτησία σκύλων μειώνει κατά 24% τη θνησιμότητα όλων των αιτιών.
Ανησυχούν και προβληματίζουν τα στοιχεία για την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στη χώρα μας Για την ψυχική υγεία των εφήβων, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένας στους τέσσερις έχει σκεφτεί να βλάψει τον εαυτό του, μίλησε μέσα από την εκπομπή One Line η πρόεδρος της εταιρίας ψυχολογίας και ψυχιατρικής ενηλίκου και παιδιού, Νάστια Καρκάνη. «Είναι σημαντικό που πλέον να συζητάμε για αυτά, διότι αν ένα ζήτημα τόσο σημαντικό δεν αναδειχτεί δεν μπορεί να διορθωθεί» τόνισε η κ. Καρκάνη και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για ένα θέμα που τα μέτρα πρόληψης πρέπει να παρθούν στην εφηβική ηλικία, στην πρώιμη εφηβική ηλικία. Είναι κάτι που ξεκινά από την πρώτη παιδική ηλικία, γιατί όταν πια φτάσουμε στην εφηβική ηλικία, ίσως πλέον είναι πια αργά». Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αποτελέσματα ερευνών, όπως το παραπάνω, είναι αυτός της οικονομικής δυσκολίας Τέλος, υπογράμμισε ότι «κατάθλιψη έχουμε ακόμα και στα βρέφη».
Πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία των νέων από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες Η Πέμπτη 10 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία. Με αφορμή τη μέρα αυτή αλλά και μια έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η Ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Άννα Κοκκέβη, μίλησε στην εκπομπή One Direct. H κ. Κοκκέβη σημείωσε πως η εφηβεία είναι ευαίσθητη ηλικία γενικώς και τόνισε πως «στα χαμηλότερα κοινωνικοικονομικά στρώματα παρουσιάζεται υψηλότερο ποσοστό ψυχολογικής διαταραχής». Πρόσθεσε δε πως η εφηβική ηλικία είναι εξ’ ορισμού δύσκολή, εξηγώντας πως δύσκολες οικογενειακές ή οικονομικές καταστάσεις, μπορούν να συντείνουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης ή στη σκέψη κάποιου νέου να γίνει αυτόχειρας. «Πρέπει να δίνεται προσοχή από τους εκπαιδευτικούς στα παιδιά. Περνάνε πολλές ώρες μαζί και τα συμπτώματα των παιδιών που δεν αισθάνονται καλά είναι ορατά, για τον εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται. Δηλαδή τα παιδιά είναι πιο απομονωμένα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένες επιδόσεις στα μαθήματα και πολλά ακόμα» επεσήμανε. Σημείωσε δε την ανάγκη να απευθύνονται οι γονείς σε ειδικούς ώστε να δουν αν τα παιδιά τους χρήζουν βοήθειας. «Χρειάζεται να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους» συμπλήρωσε. Τέλος, ανέφερε πως υπήρξε μια αύξηση στις αυτοκτονίες κατά την έναρξη της κρίσης.
10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αφιερωμένη στην αυτοκτονία Στην αυτοκτονία είναι αφιερωμένη η φετινή παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και αυτό γιατί κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος γίνεται αυτόχειρας. Ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές που οδηγούν σε σκέψεις αυτοκτονίας είναι, βέβαια, πολλαπλάσιος, αφού δεν έχουν όλες οι απόπειρες μοιραία κατάληξη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η εφηβεία, καθώς είναι μια ευαίσθητη ηλικία κατά την οποία υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων. Αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ψυχολογικές διαταραχές με ολέθρια αποτελέσματα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 διαπιστώνει ότι δύο στους πέντε εφήβους δηλώνει απουσία ικανοποίησης από τη ζωή, ενώ το 28,2% εμφανίζει καταθλιπτικό συναίσθημα. Από τα ευρήματα της μελέτης γίνεται σαφές ότι η ενίσχυση των εφήβων στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο θα πρέπει να αποτελεί σταθερά προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στο σχεδιασμό έγκαιρων παρεμβάσεων πρόληψης και αντιμετώπισης συμπεριφορών κινδύνου.
Ιός της Γρίπης: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και πότε Για τον Ιό της Γρίπης, το ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν αλλά και πότε μίλησε στην εκπομπή One Direct, η γενική Παθολόγος, Βαρβάρα Ανεμοδουρά. «Τα εμβόλια πρέπει να γίνουν από τέλος Οκωβρίου έως τέλος Νοεμβρίου, διότι χρειάζονται έξι με οκτώ εβδομάδες μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία στον οργανισμό» σημείωσε η γιατρός. Σύμφωνα με την κ. Ανεμοδούρα, πρέπει να εμβολιαστούν «τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για την αρθρίτιδα, για νεοπλάσματα, όσοι πάσχουν από διαβήτη, άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι έχουν μεσογειακή αναιμία, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, οι καρδιοπαθείς, οι γυναίκες που μόλις γέννησαν, αλλά και τα παιδιά άνω των έξι μηνών που ανήκουν σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες».
Νόμπελ Ιατρικής σε επιστήμονες που «άνοιξαν δρόμο για θεραπεία αναιμίας και καρκίνων» Στους Γουίλιαμ Κέιλιν, Πίτερ Ράτκλιφ και Γκρεγκ Σεμέντζα από κοινού απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής για το 2019. Οι τρεις επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για την έρευνά τους αναφορικά με τις ανακαλύψεις τους «για το πώς τα κύτταρα αντιλαμβάνονται και προσαρμόζονται στην διαθεσιμότητα οξυγόνου». Η αρχισυντάκτρια του Βήμα Science, Ιωάννα Σουφλέρη, βρέθηκε στην εκπομπή One Report εξήγησε τι σημαίνει η συγκεκριμένη ανακάλυψη στον τομέα της ιατρικής. Δείτε αναλυτικά...