Σπ. Ραψομανίκης στο One Channel: Μην εκτίθενται στον καπνό οι ευπαθείς ομάδες

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν στην δημόσια υγεία η αυξημένη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω της πυρκαγιάς στην Εύβοια μίλησε στο One Channel ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Σπύρος Ραψομανίκης. Ο κ. Ραψομανίκης υπογράμμισε μιλώντας για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση λόγω των πύρινων μετώπων στην Εύβοια, πως οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να φροντίσουν να μην εκτίθενται στον καπνό τις επόμενες ημέρες, μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, κάνοντας λόγο για βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών. Ο ίδιος, αναφέρθηκε επίσης και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς που κατέκαψε την Εύβοια επισημαίνοντας πως στην περιοχή η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί από 2 έως 5 βαθμούς, μετά την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων πρασίνου.

Αλλαγές στο χώρο της Υγείας σχεδιάζει η κυβέρνηση ΝΔ Ταχύτερη και πιο εύκολη, υπόσχεται να κάνει την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας. Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Όμως το μέτρο αυτό, αναμένεται να συναντήσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, ταυτόχρονα, την πρόσληψη περίπου 25 τεχνολόγων, πανελλαδικά, για να επεκταθεί το ωράριο των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και το απόγευμα. Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, εξάλλου, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών, κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αναμένονται 2.500 άμεσες προσλήψεις στην Υγεία, ιεραρχώντας κλινικές και φορείς που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες παθογένειες.
Οι συνέπειες της ραδιενέργειας και ο πυρηνικός αντιδραστήρας που πήγε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα Για την έκλυση ραδιενέργειας στην Ρωσία από τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές και για τη σύγκριση του γεγονότος με το Τσέρνομπιλ μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend o Πυρηνικός Φυσικός και πρώην Διευθυντής Ερευνών στο Δημόκριτο, Ανδρέας Θεοφίλου. «Δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ. Πρόκειται για διαφορετική περίπτωση» σημείωσε ο κ. Θεοφίλου. Επιπλέον εξήγησε ότι «όπου και να είμαστε ένας μετρητής ραδιενέργειας θα χτυπήσει. Τώρα τό πόσο, ποικίλει από το εάν έχει προηγηθεί ένα γεγονός». Ακόμα ανέφερε ότι «και στην Ελλάδα ήθελαν να εγκαταστήσουν πυρηνικό αντιδραστήρα το 1977. Μελετήσαμε το θέμα τότε. Και ήταν οικονομικά ασύμφορο, πέραν των άλλων». Τέλος σχολίασε πως «η ραδιενέργεια αλλάζει το DNA και αυτό είναι το κακό».
Ακόμα δύο θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου Στους έξι ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Και οι έξι θάνατοι ήταν ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών. Με βάση τα ίδια στοιχεία από τις αρχές της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης και μέχρι τις 14 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό. Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σήτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών
Καθάρισε η αιθαλομίχλη στην Αθήνα – Ποιες οι επιπτώσεις των ρύπων Μόνο βραχυπρόθεσμες είναι οι επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων από την πυρκαγιά της Εύβοιας στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το κλίμα της περιοχής, καθώς οι επιστημονικές εκτιμήσεις προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 2-3 βαθμούς, για αρκετά χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, πάντως, πως ακόμη κι αν η περιοχή αναδασωθεί, η ανάπτυξη των νεόφυτων δέντρων για την επαναφορά του μικροκλίματος απαιτεί έως και 10 χρόνια.
Π. Μπεχράκης στο One Channel: Επικίνδυνη η κλιματική αλλαγή για τη δημόσια Υγεία Στο στούντιο της εκπομπής One Line βρέθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Παναγιώτης Μπεχράκης, όπου και μίλησε για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που επιφέρει η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης εκτίμησε ότι δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας για όσους δεν αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή εκείνων που αντιμετωπίζουν άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή οποιαδήποτε μορφή χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε επίσης και στις γενικότερες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία η κλιματική αλλαγή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο περιβάλλον Βραχυπρόθεσμες μόνο είναι οι επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων από την πυρκαγιά της Εύβοιας στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το κλίμα της περιοχής, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 2-3 βαθμούς, για αρκετά χρόνια. Σε ό,τι αφορά το γενικό πληθυσμό, συστήνεται η παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς και καλά αεριζόμενους χώρους, και η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων υγρών. Ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που πνέουν στην Εύβοια, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 2-3 ημέρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς, για να επιστρέψει η ατμόσφαιρα στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οι συνέπειες της πυρκαγιάς στο κλίμα της περιοχής, όμως, θα είναι μακροπρόθεσμες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, πάντως, πως ακόμη κι αν η περιοχή αναδασωθεί, η ανάπτυξη των νεόφυτων δέντρων για την επαναφορά του μικροκλίματος απαιτεί έως και 10 χρόνια.
Εύβοια: Φυσιολογικός ο αριθμός των διακομιδών στα νοσοκομεία Παρά τις μεγάλες και ταυτόχρονα πολλαπλές φωτιές στην Εύβοια, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή σοβαρό πρόβλημα υγείας πολιτών. Υπήρχαν αναφορές για διακομιδές ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται εντός φυσιολογικού ορίου. Δεν αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα οι κάτοικοι στην Αθήνα από την αιθαλομίχλη. Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία αλλά και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Το σοβαρότερο θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η συγκέντρωση μικροσωματιδίων τόσο πάνω από την Εύβοια όσο και ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής. Διότι μακροχρόνια η εισπνοή τέτοιων σωματιδίων δημιουργούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Συναγερμός στο Υπ. Υγείας για τον καπνό στην Αττική Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά που καίει στην Εύβοια έχουν καλύψει και την Αττική. Επικαιροποιημένη εγκύκλιο με μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή που έχει καπνό, εφόσον είναι εφικτό. Διαφορετικά, η παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και η διατήρηση του εσωτερικού αέρα όσο γίνεται πιο καθαρού. Επίσης, για όσο διάστημα υπάρχει καπνός, συστήνεται η αποφυγή των εξωτερικών δραστηριοτήτων και της σωματικής καταπόνησης, καθώς επίσης και η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών. Επισημαίνεται ότι, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, όπως επίμονο βήχα, δυσκολία ή και συριγμό στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν τα εν λόγω συμπτώματα, συστήνεται να ζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.
Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς να προστατευτείτε από τον καπνό της Εύβοιας Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά που καίει στην Εύβοια έχουν καλύψει και την Αττική. Επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενδέχεται να προκαλέσει το νέφος καπνού που έχει καλύψει τον ουρανό της Εύβοιας και από το πρωί είναι έντονα αισθητός και στην Αττική. Έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά ανήκουν επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μεταξύ άλλων συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή που έχει καπνό, εφόσον είναι εφικτό, η παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και η διατήρηση του εσωτερικού αέρα όσο γίνεται πιο καθαρού. Επισημαίνεται ότι, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, όπως επίμονο βήχα, δυσκολία ή και συριγμό στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν τα εν λόγω συμπτώματα, συστήνεται να ζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.
Δ. Σαρηγιάννης στο One Channel: Θα χρειαστούν μέρες για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τον καπνό Για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιφέρει η αυξημένη συγκέντρωση μικροσωματιδιών από τη φωτιά που καίει στην Εύβοια, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία στο One Channel. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, είναι αυτές οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από την υπερσυγκέντρωση μικροσωματιδιών στην ατμόσφαιρα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, φροντίζοντας να περιορίσουν την έκθεσή τους στα επικίνδυνα μικροσωματίδια αιθάλης. 
Kαθηγητής Πνευμονολογίας στο One Channel: Στο «κόκκινο» η ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Εύβοια Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο One Channel επεσήμανε τους κινδύνους και τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν, οι κατοίκοι των περιοχών που δοκιμάζονται από τα ξημερώματα της Τρίτης  (13/8) από την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική. Όπως επεσήμανε ο κ. Μπεχράκης, μετά από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Πλάκα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση μικροσωματιδίων PM1 και PM2.5, σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές στο αναπνευστικό σύστημα. ενώ υπογράμμισε πως η συγκέντρωση αυτών των μικροσωματιδίων θα είναι πολύ υψηλότερη, κοντά στις περιοχές που συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές. Ο κ. Μπρεχράκης σημείωσε πως οι ευπαθείς ομάδες ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ και άσθμα) είναι εκείνες που δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες προστασίας.
Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται – Ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο «Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» και με προσοχή πρέπει να επιλέγουμε το πρωινό μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με την Χριστίνα Μπαλαμώτη, διαιτολόγο – διατροφολόγο, η οποία μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend. Εδέσματα πλούσια σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με φρούτα, είναι το ιδανικό πρωινό για το ξεκίνημα της μέρας και την απόκτηση ενέργειας. Ακόμα, σημαντική είναι η ενυδάτωση, ειδικά τους θερινούς μήνες. Διατροφικά, υπάρχουν φαγητά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από πιθανή εμφάνιση καρκίνου ή ο περιορισμός και η αποφυγή κάποιων τροφών συμβάλλουν εξίσου στην προφύλαξη. Η κα. Μπαλαμώτη μίλησε επίσης για διατροφικές διαταραχές στα παιδιά της Ελλάδας, με το 29% αυτών να είναι υπέρβαρα και το 12% παχύσαρκα. Ο λόγος για αυτά τα ποσοστά είναι η οικονομική κρίση, η έλλειψη άσκησης, αλλά και τα γεύματα που παρέχουν τα σχολεία.