120 δόσεις: Με βελτιώσεις «ανάσα» το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Στα δύο σπάει τη φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση καταθέτοντας άμεσα το πρώτο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στις 120 δόσεις και ένα δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, με τις μειώσεις των φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των θεσμών, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι αλλαγές στις 120 δόσεις, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναδρομικά: Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καταβολή των αναδρομικών συντάξεων σε σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Η απόφαση που θα ανάψει το «πράσινο φως» για τις επιστροφές είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το σχέδιο επιστροφών περιλαμβάνει ένα σενάριο για 36 δόσεις και ένα για 60 δόσεις, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς.
Τα σενάρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης Σενάρια «μπόνους» στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση λόγω των φόβων για ντόμινο ανατιμήσεων μετά τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, ενώ ξεκινά μπαράζ ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας. Αναλύει ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος.
120 δόσεις: Μεγάλη ένταξη οφειλετών – Πότε λήγει η προθεσμία Το «χαρτί» της παράτασης για τις 120 δόσεις βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η αυξημένη προσέλευση των φορολογούμενων για ένταξη στη ρύθμιση από τη μια και η ύπαρξη λιγότερων από 15 ημέρες από την άλλη για την εκπνοή της προθεσμίας, αποτελούν δυο χαρακτηριστικά που καθιστούν, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, την παράταση μονόδρομο. Η εφαρμογή με τα νέα χαρακτηριστικά της ρύθμισης για τις 120 δόσεις άνοιξε πριν μερικές ημέρες και οι βασικές βελτιώσεις που έγιναν ήταν η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%, η μείωση της μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ καθώς και η ένταξη των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατομμύριο στις 120 δόσεις χωρίς κριτήρια. Θετικό της νέας ρύθμισης και το πάγωμα των κατασχέσεων για όσους εντάσσονται σε αυτήν.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα σχέδια της κυβέρνησης «Αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια αποφάσεις, για το αν μπορεί να δοθεί αύξηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης» λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Τότε θα κάνουν «ταμείο» για να δουν τα περιθώρια που θα έχουν, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.
Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής στο Οne Channel: Δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στα καύσιμα Για το πού θα κυμανθούν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα μετά την κρίση στον Περσικό κόλπο μίλησε στην εκπομπή One Report η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα. «Ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί ο κόσμος. Είναι παιχνίδι των μεγάλων. Ξέρουμε πολύ καλά τη δύναμη που έχει το πετρέλαιο. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Καταστρέφει χώρες. Δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε ούτε να πανικοβάλουμε τον κόσμο, να τρέχει στα πρατήρια και να γεμίζει τα αμάξια του» σχολίασε η κ. Ζάγκα. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Σήμερα περιμένω νέα παραλαβή» συμπλήρωσε. «Πριν δύο μέρες παρέλαβα καύσιμα με μια πολύ μικρή αύξηση, περί τα δύο λεπτά. Η αγορά είναι ελεύθερη. Αλλά όσοι αυξάνουν τις τιμές χωρίς να υπάρχει λόγος, θα τους βγάλει η αγορά εκτός αυτόματα. Γι’ αυτό οι καταναλωτές πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πρατήριο» επεσήμανε η πρόεδρος. Ακόμα ανέφερε ότι «η βενζίνη στην Ελλάδα είναι πανάκριβη. Αν μειωθούν οι φόροι, θα πέσει η τιμή της. Εμείς ως ομοσπονδία αυτό το αίτημα θα θέσουμε στον αρμόδιο υπουργό, στην συνάντηση που έχουμε σε λίγο».
Στ. Πέτσας: Ελεγχοι για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια στα καύσιμα Eλέγχους ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας διενεργεί ήδη το υπουργείο Ανάπτξης προκειμένου να αποτραπούν επιτήδειοι από το να αυξήσουν τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο» γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου, όπως είπε, να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά.
Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον 2» – Ποιες περιφέρειες αφορά Πρεμιέρα σήμερα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον 2» για τις περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι για μια ακόμη χρονιά μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει στα νοικοκυριά τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών με επιδότηση έως και 70% ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια. Ήδη μέχρι τις 16:00 βρίσκονταν μέσα στην πλατφόρμα 15.370 χρήστες. Από τον αριθμό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 7.200 αιτήσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί 100 εκατ. ευρώ.
Cosco: Στόχος η συνεχής ενδυνάμωση του λιμανιού του Πειραιά Την πεποίθηση τους για την ξεχωριστή σημασία που έχει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κίνα η επένδυση ύψους 800 εκατ. ευρώ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά εξέφρασαν από κοινού ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο νέος Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. – Cosco Shipping κ. YU Zenggang. Συγκεκριμένα ο κ. YU συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Πλακιωτάκη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να τον ενημερώσει ότι η κινεζική πλευρά αφενός δεσμεύεται πως θα ξεκινήσει άμεσα τα έργα που προβλέπονται στο νέο master plan αμέσως μετά την έγκριση του από την ΕΣΑΛ και αφετέρου ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν μόνο την αρχή, καθώς, όπως ανέφερε, στόχος της COSCO είναι να μεγαλώνει και να ενδυναμώνει συνεχώς το λιμάνι του Πειραιά. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο νέος Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. – Cosco Shipping ζήτησε την στήριξη τόσο του κ. Πλακιωτάκη, όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Πλακιωτάκης αφού καλωσόρισε τον κ. YU στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να ξεκινήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεγάλες επενδύσεις στην χώρα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η επένδυση του κινεζικού ομίλου COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών και εθνικών νόμων.
Υπέρβαση εσόδων κατά 287 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο Υπέρβαση κατά 287 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο σημείωσαν τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού πιστοποιώντας τις θετικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στο δημοσιονομικό μέτωπο. Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε για την επίτευξή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στα μέσα του Οκτωβρίου θα μπορεί να εκτιμηθεί εάν θα υπάρξει φέτος δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα προσδιοριστεί με ακρίβεια αριθμών προς το τέλος του έτους. Προς το παρόν, προκύπτει ένα μαξιλάρι ύψους 248 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση των δαπανών των υπουργείων συγκριτικά με τους αυξημένους στόχους που είχαν τεθεί. Το μαξιλάρι αυτό ενδέχεται να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι καθυστερήσεις ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία (είχαν προυπολογισθεί 150 ευρώ ώς συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση των δόσεων) καθώς και μειωμένες δαπάνες που προκύπτουν από μισθολογικές διαφορές. Ωστόσο ο τελικός λογαριασμός που αφορά στον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει στο τέλος του έτους αφού συνυπολογισθούν τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, μέτωπο στο οποίο υπάρχει αβεβαιότητα. Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στόχος είναι ο νέος προϋπολογισμός του 2020 να κινείται σε ρεαλιστική βάση προκειμένου να αποφευχθούν τα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος. Οπως σημείωσαν το 2016, το 2017 και το 2018 σημειώθηκε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική πέραν αυτής που προέβλεπαν τα μνημόνια ύψους 11,4 δισ. ευρώ.
Πρεμιέρα έκανε το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον 2» Ξεκίνησε σήμερα (16/9) το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον 2» . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει στα νοικοκυριά τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών με επιδότηση έως και 70%. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο για κύρια κατοικία ενώ η επιχορήγηση θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής. O προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου του προγράμματος ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις.
Ποιο το κέρδος από τις αλλαγές στη φορολογία – Άρχισαν οι αιτήσεις για το «εξοικονομώ κατ’ οίκον» Στην κρησάρα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών μπαίνουν από σήμερα ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός του 2020 και το φορολογικό νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, η πορεία του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι τεχνοκράτες των δανειστών θα ανοίξουν την αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Ακόμα, με διατήρηση της έκπτωσης φόρου, αλλά σημαντικά «ψαλιδισμένη» προκειμένου να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο στα 8.636 ευρώ μετά τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, θα υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών τον φόρο για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2020. Όλα τα παραπάνω ανέλυσε στην εκπομπή One Line ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», Ντίνος Σιωμόπουλος. Μίλησε ακόμα για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», για το οποίο ξεκίνησαν οι αιτήσεις.
Υπουργείο Οικονομικών: Εστάλη η επιστολή για την αποπληρωμή του ΔΝΤ Τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ) υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%. Oι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς