Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Θεμελιώδεις παρεμβάσεις για τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς, νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Για τους μισθωτούς οι μειώσεις, θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020, ενώ για τους μη μισθωτούς έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ η εισφοροδότησή τους στο 20% των αποδοχών τους.

Πεντάμηνη παράταση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία Παράταση έως τις 31 Μάιου γα τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και παράθυρο για επανένταξη οφειλετών ανοίγει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι οφειλέτες θα πρέπει για την επανένταξη τους στη ρύθμιση να υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Επιπλέον δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Μάιου σε 50.000 οφειλέτες οι οποίοι είχαν κάνει εμπρόθεσμα την πρώτη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ για τις 120 δόσεις και κινδύνευαν να μείνουν εκτός ρύθμισης λόγω καθυστέρησης απάντησης των ασφαλιστικών Ταμείων .Η προθεσμία για τη δεύτερη αίτηση προς το ΚΕΑΟ έληγε στο τέλος του χρόνου. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 30 δισ.
Υπουργείο Εργασίας: Τέλος οι διπλές εισφορές – Τι αλλάζει Παρελθόν θα αποτελούν οι διπλές εισφορές που πληρώνουν σήμερα οι μισθωτοί με μπλοκάκι με το νέο ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό του υπουργείου η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά για όσου έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 210 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο, εάν κάποιος καλύπτει την εισφορά αυτή των 210 ευρώ ως μισθωτός και παράλληλα έχει μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Για παράδειγμα ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325€. Αν το ίδιο άτομο έχει και μπλοκάκι που το χρησιμοποιεί για την ίδια ή για άλλη δουλειά , πληρώνει και δεύτερη εισφορά 175 ευρώ τον μήνα και άλλα 10 ευρώ εισφορά ανεργίας συνολικά 185 ευρώ. Συνολικά δηλαδή πληρώνει δύο εισφορές ύψους 510 ευρώ το μήνα. Στην περίπτωση που η εισφορά των 210 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά. Σημειώνεται ότι οι εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη για έναν εργαζόμενο με μισθό 700 ευρώ είναι 190 ευρώ. Αν αυτός, για παράδειγμα, έχει και «μπλοκάκι» ως ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζει άλλα 400 ευρώ, τότε θα πληρώνει και τη δεύτερη εισφορά, η οποία, όμως θα είναι 20 ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 210 ευρώ, για την κατώτατη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ασφαλισμένος εάν θέλει να πληρώνει εισφορές πάνω από τα 210 € με σκοπό όταν καλύτερη σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή θα είναι μέχρι το ύψος της ανώτατης εισφοράς των 560 ευρώ.
Πλαφόν 20 χιλιάδων ευρώ για τις e-δαπάνες Με την πιστωτική ή την χρεωστική κάρτα στο χέρι θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι από το νέο έτος εάν δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον χαράτσι. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.. μισθωτοί, συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα αξίας ίσης με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος, με ανώτατο όριο τις 20.000 €. Το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές δαπάνες θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Κοινωνικό μέρισμα και νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο τραπέζι του One Direct Weekend Πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα και τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε αναλυτικά, ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος στην εκπομπή One Direct Weekend, όπου βρέθηκε καλεσμένος το Σάββατο (7/12). Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μεταξύ των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, στους οποίους γίνεται προσπάθεια να πιστωθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Βροχή» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020 ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή (6/12) στη Βουλή. Το «κοκτέιλ» των νέων μέτρων στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στην αγορά και στην κοινωνία, αναμένοντας να φανεί ποια μέτρα θα ωφελήσουν περισσότερο ή λιγότερο τελικά τον στόχο της ανάπτυξης, από την 1.1.2020 που θα ενεργοποιηθούν και μετά.
Τετράμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας Διάταξη με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή (6/12) στη Βουλή. Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών δίνει παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 ενώ βάσει της διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Τα προβλήματα των κόκκινων δανείων: Η Ν. Αραμπαζή αναλύει στο One Channel Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το πόσο αυτά επηρεάζουν την βιωσιμότητα και τα οικονομικά στοιχεία τους. Η δικηγόρος Νίκη Αραμπατζή, η οποία έχει ασχοληθεί με τα κόκκινα δάνεια, μιλά στο One Line Weekend και εξηγεί σημαίνουσες πτυχές του θέματος. «Παρά τις ρυθμίσεις, τις νομοθεσίες, τις πλατφόρμες που έγιναν προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα» σημειώνει η δικηγόρος. Τονίζει μάλιστα την ανάγκη η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια «να γίνει πιο θελκτική και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών. Με τις προϋποθέσεις που λειτουργεί, αφήνει πολύ κόσμο εκτός. Επίσης χρειάζεται αύξηση των χρονικών ορίων ένταξης». Επιπλέον, η κ. Αραμπατζή, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. «Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τα κόκκινα δάνεια τα πούλησε η προηγούμενη κυβέρνησε αφειδώς σε Funds, σε πολύ χαμηλή τιμή. Και τώρα τα Funds πιέζουν τους δανειολήπτες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλιώς θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί» καταλήγει.
Έρχεται υπερ – πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών: Ποιες οι επιλογές για τους οφειλέτες Μέσα από μία ενιαία υπερ-πλατφόρμα που θα λειτουργήσει το 2020 θα μπορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίζουν συνολικά τα χρέη τους ή να κηρύσσουν πτώχευση για να κάνουν νέο ξεκίνημα. Για τη νέα αυτή πλατφόρμα μίλησε στην εκπομπή One Direct η δικηγόρος Χριστίνα Γλυκού και εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και πώς θα επηρεάσει τους οφειλέτες. Σχετικά με την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα, η κα. Γλυκού δήλωσε πως έως τώρα οι ολοκληρωμένες αιτήσεις ανέρχονται στις 30 μόνο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λύσεις που προτείνονται στους οφειλέτες δεν είναι βιώσιμες. Παρ’ όλο που δόθηκε παράταση στη ρύθμιση των οφειλών και έχουν γίνει και κάποιες αλλαγές, εξακολουθεί να υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα που εστιάζεται σε δύο προϋποθέσεις. Η κα. Γλυκού υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι δεν προστατεύεται αυτοδικαίως η πρώτη κατοικία και πως υπάρχουν κενά στη ρύθμιση που χρίζουν βελτίωσης και κάλυψης. Τώρα, αναφορικά με τη νέα πλατφόρμα, η δικηγόρος υπογράμμισε πως δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη είτε να ρυθμίσει βιώσιμα το χρέος του βάσει εισοδηματικών κριτήριων και δεδομένων είτε να πτωχεύσει, να μηδενίσει, δηλαδή, τις οφειλές προς τους πιστωτές, δίνοντας όμως πίσω το ακίνητο. Μία τέτοια ρύθμιση θα αποτελέσει ανάσα για κάποιους, οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από το ακίνητό τους.
Ερχονται αλλαγές στις χρεώσεις data Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρίες σύντομα θα προβούν σε αλλαγή των τιμολογήσεων σε ότι έχει να κάνει με τα δεδομένα και το πιο πιθανό σενάριο είναι να προβούν σε αύξηση των δεδομένων διατηρώντας την ίδια τιμή.
ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ κατά τα χρόνια των Μνημονίων. Έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι Έλληνες πλήρωσαν «τσουχτερούς» φόρους την περίοδο 2008 – 2018. Στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων καταγράφεται αύξηση φόρων κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Κοινωνικό Μέρισμα: Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή Ανακοινώσεις για την ημερομηνία του ανοίγματος της ειδικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έκανε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. "Η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει να ετοιμάζει απλή εφαρμογή, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου" για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας την ημερομηνία. Τόνισε ότι ετοιμάζεται πλατφόρμα παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση ενός α αριθμού λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα 700 ευρώ του κάθε δικαιούχου. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 31 του μήνα.
Eurostat: Πρώτοι σε δαπάνες τηλεπικοινωνιών οι Ελληνες Τα στοιχεία που παρουσίασε, η Eurostat επιβεβαιώνουν το υψηλό κόστος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη ή η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με τον εξεταζόμενο δείκτη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. αναφορικά με την τηλεπικοινωνιακή δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και στη δεύτερη θέση ως ποσοστό της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης. Οι Ελληνες, σύμφωνα με τη Eurostat, ξοδεύουν ετησίως περίπου 5,7 δισ. ευρώ σε τηλεπικοινωνίες, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ και στο 4,4% της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων. Μόνον οι Βούλγαροι ξοδεύουν περισσότερα από τους Ελληνες για τηλεπικοινωνίες, σε αναλογία με την ετήσια καταναλωτική τους δαπάνη (4,6%).
Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα – Δικαιούχοι και κριτήρια Έκτακτο επίδομα ύψους 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Το ποσό που θα μοιραστεί, αγγίζει τα 175 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων κατά 50.000