Δημόσιες επενδύσεις και ΕΣΠΑ – Ο ρόλος τους στην μεγέθυνση της Οικονομίας

Στην εκπομπή One Direct μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος. Ο κ. Σκάλκος σημείωσε πως η απορροφητικότητα των κονδυλιών του ΕΣΠΑ «βρίσκεται στο 25% αυτή την περίοδο, ωστόσο είναι μια δυναμική διαδικασία που έχει ανεβοκατεβάσματα». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «κάνουμε αγώνα για να προσελκύσουμε επενδύσεις, όμως υπάρχουν και οι δημόσιες επενδύσεις που είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη της χώρας». Τόνισε πως «υπάρχουν 25 δισεκατομμύρια κοινοτικών πόρων που πρέπει να απορροφήσουμε άμεσα». «Την 1/1/2021 πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Όσο αργούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα περίοδο προγραμμάτων, δεν θα είμαστε έτοιμοι για τη νέα περίοδο» τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας πόρων αυτή τη στιγμή. Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τα έργα έως το 2023». Ακόμα, μίλησε για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας πως «είναι ένα εμβληματικό έργο. Υπάρχουν αδιάθετοι πόροι γι’ αυτό. Εμείς στη γραμματεία παρακολουθούμε τις διαδικασίες. Τα θέματα όμως, όπως αυτό των σκουπιδιών, είναι θέματα των δικαιούχων και αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων». Ακολούθως, ανέφερε πως η οικονομία της χώρας έχει μείνει πίσω στα ψηφιακά έργα, στην κυκλική οικονομία, που αφορά δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και στην κοινωνική οικονομία. Τέλος αναφέρθηκε σε επιδοτήσεις ΕΣΠΑ που έχουν δοθεί κατά καιρούς σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. «Πρόθεσή μας είναι να σταματήσει οριστικά αυτό το πράγμα. Να κατανοήσει και ο κόσμος, ότι με τις πολιτικές πιέσεις από επιχειρηματίες τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι και ψηφοφόροι, δεν γίνεται δουλειά. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να είναι πολλά αλλά για τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας είναι εξαιρετικά λίγα και γι’ αυτό πρέπει να ιεραρχήσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν, εάν θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη» κατέληξε.

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται – Τι αλλάζει στις αποδείξεις Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στον αριθμό των ηλεκτρονικών αποδείξεων με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο, έπειτα από τη διαπίστωση ότι το 80% των φορολογουμένων κατέθεσε περισσότερες αποδείξεις από εκείνες που υποχρεούντο. Αναλύει ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος.
Χατζηδάκης: Θετική η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ Η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή ως προς τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της επιχείρησης, θα είναι θετική ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και τον αντιπρόεδρο Αντώνη Καρρά.
Επίδομα θέρμανσης: Ποιες αλλαγές εξετάζονται Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη νέα χειμερινή περίοδο εξετάζει η κυβέρνηση. Αναλύει με συγκεκριμένα παραδείγματα ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος.
Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ: Αλλαγές και νέες ημερομηνίες Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ» αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έτσι ώστε να μετριαστεί ο φόρτος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων που προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων στην πρώτη ομάδα περιφερειών όπου «άνοιξε» το πρόγραμμα. Αναλύει ο οικονομικός συντάκης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος.
Παγκόσμιος συναγερμός για την τιμή του πετρελαίου Στάση αναμονής τηρούν οι αγορές μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εταιρεία Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν απότομη αύξηση της τάξης του 10% χτες. Οι επιθέσεις διέκοψαν την εξόρυξη 7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή περίπου στο 50% της ημερήσιας παραγωγής. Επενδυτές και αναλυτές πάντως προσπαθούν να προβλέψουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην αγορά ενέργειας.
Ανησυχία για πιθανή αύξηση στις τιμές των καυσίμων Ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά έχει προκαλέσει η είδηση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, κάτι που επηρέασε αμέσως τις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας. Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων είναι ανεπαίσθητη, ωστόσο τα ελληνικά νοικοκυριά περιμένουν να δουν με αγωνία τις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Πρόεδρος Βενζινοπωλών στο One Channel: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα υγρά καύσιμα Για το αν θα αυξηθούν οι τιμές στα υγρά καύσιμα στη χώρα μας μίλησε στην εκπομπή One Direct ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης. «Υπήρχε ομαλότητα και χθες και σήμερα στα πρατήρια. Δεν υπήρχαν ουρές, δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί» σημείωσε ο κ. Κιούσης και αναφέρθηκε στο πότε έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα στην χώρα μας μετά την κρίση στον Περσικό Κόλπο. «Μεσοσταθμικά, σε ένα μήνα θα ενδέχεται να πάει η αύξηση. Αλλά θέλω να σας πω ότι οι τιμές του πετρελαίου ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς, καθημερινά. Τις τελευταίες μέρες είναι πτωτική η τάση. Γίνεται περισσότερος θόρυβος λόγω των επιθέσεων στην Σαουδική Αραβία. Εκτιμώ ότι θα περάσει τελείως ανώδυνα χωρίς αυξήσεις στα καύσιμα η κρίση στον Περσικό Κόλπο. Δεν αντέχει αυξήσεις στα καύσιμα η ελληνική οικονομία» επεσήμανε σχετικά. Ακολούθως, εξήγησε το ποσοστό που αποτελεί φόρο από την ενδεικτική τιμή 1,60 της βενζίνης και έκανε έκκληση για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τέλος, ανέφερε ότι ως ομοσπονδία περιμένουν να δουν πού θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.
«Ναι» του Ευρωκοινοβουλίου για τη Λαγκάρντ στην ΕΚΤ Τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά την ψηφοφορία, η υποψηφιότητα της Λαγκάρντ έλαβε 394 ψήφους, ενώ 206 ψήφισαν κατά και 49 απείχαν. Απομένει η έγκριση και των ηγετών της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Οκτωβρίου.
Επίδομα θέρμανσης: Ερχονται αλλαγές σε κριτήρια και πληρωμές Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αναφορικά με τη νέα χειμερινή περίοδο, καθώς και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχοι της είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του καθεστώτος επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Ανησυχία και στην Ελλάδα για αύξηση των τιμών των καυσίμων Ανησυχία και στην Ελλάδα δημιουργεί η διεθνής αναταραχή που προκάλεσε η επίθεση με drones κατά των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία με αποτέλεσμα να υπάρξει τη Δευτέρα μεγάλη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου - αν και την Τρίτη καταγράφηκε μικρή υποχώρηση. Αυτό που φοβούνται παράγοντες της αγοράς είναι τελικά η τιμή του πετρελαίου να «κάτσει» στα 70 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα σημάνει και αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Μιλώντας στην εκπομπή One Line ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, αναλύει πώς έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και τα σενάρια που διακινούνται για ενδεχόμενη αύξηση των καυσίμων.
Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας για την κρίση στον Περσικό Κόλπο Καθησυχαστικοί παρουσιάστηκαν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι Γεράσιμος Θωμάς και Νίκος Παπαθανάσης. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα φυσικών πόρων και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και εμπορίου συναντήθηκαν και συζήτησαν με αφορμή την κρίση στον Περσικό Κόλπο και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στην ελληνική Οικονομία. «Τα πρατήρια απορρόφησαν την μικρή αύξηση που υπήρξε. Δεν υπάρχει θέμα προμήθειας. Υπάρχουν αρκετά αποθέματα. Τα δικά μας διυλιστήρια είναι ευέλικτα. Μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο από διάφορες αγορές. Στα πρατήρια λειτουργεί πολύ καλά ο ανταγωνισμός. Υπάρχει ομαλότητα» σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «πρέπει να διαρκέσουν πολύ καιρό οι υψηλές τιμές για να υπάρχει μακροοικονομική επίπτωση στην Ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν έχει παρατηρηθεί κανέναν σημείο κερδοσκοπίας μέχρι στιγμής».
Αναδρομικά: Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την καταβολή των αναδρομικών συντάξεων σε σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Η απόφαση που θα ανάψει το «πράσινο φως» για τις επιστροφές είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το σχέδιο επιστροφών περιλαμβάνει ένα σενάριο για 36 δόσεις και ένα για 60 δόσεις, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς.