Επίδομα θέρμανσης: Ερχονται αλλαγές σε κριτήρια και πληρωμές

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αναφορικά με τη νέα χειμερινή περίοδο, καθώς και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχοι της είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του καθεστώτος επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα η εξόρυξη και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Στην εκπομπή «Ανάπτυξη» και την Έλενα Λάσκαρη μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς και ο Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου. Οι δύο άνδρες σχολίασαν την σημασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από την Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο πόσο θα επηρεαστεί η ενεργειακή, η γεωπολιτική και κυρίως η οικονομική θέση της Ελλάδας από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Τι λέει η κυβέρνηση για την καταβολή των αναδρομικών Δύσκολο να γίνουν οι αποπληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων μέσα στο 2019 δηλώνει ο Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι από το 2020 και μετά θα υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ύψος των αναδρομικών που αναλογούν σε κάθε συνταξιούχο. Όσον αφορά τον τρόπο εξόφλησης τους σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε δόσεις ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Πάντως στις συντάξεις του Νοεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Νοεμβρίου, ανάλογα με το Ταμείο, πρόκειται να ενσωματωθούν τα αναδρομικά για όσους δικαιούνται συντάξεις χηρείας.
Έρχονται τα αναδρομικά – Πότε θα καταβληθούν Δύσκολο να γίνουν οι αποπληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων μέσα στο 2019 δηλώνει ο Υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι από το 2020 και μετά θα υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών. Όσον αφορά τον τρόπο εξόφλησης τους σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε δόσεις ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Νόμπελ 2019: Σε ποιους απονεμήθηκε το βραβείο Οικονομίας Οι οικονομολόγοι Αμπχιτζίτ Μπανερτζί (Abhijit Banerjee), Έσθερ Ντάφλο (Esther Duflo) και Μάικλ Κρέμερ (Michael Kremer) κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2019 διότι δημιούργησαν μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. «Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας» ανέφερε η ακαδημία σε ανακοίνωση. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολαρίων).
Αναδρομικά: Ερχεται η πρώτη δόση – Ποιοι τη δικαιούνται Αναδρομικά δέκα μηνών για όλους τους συνταξιούχους από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των παράνομων μειώσεων. Στις κύριες συντάξεις οι επιστροφές φτάνουν ως και 5.100 ευρώ. Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν 12 μήνες. Ο λογαριασμός για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν μπουν τα Δώρα πάει στα 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά θα δοθούν από τον Γενάρη του 2020 σε 36 έως 72 δόσεις ανάλογα με τα ποσά που ο καθένας δικαιούται. Αναλύουν ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Ντίνος Σιωμόπουλος και ο εργατολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
Γιούνκερ: Αυτοί δεν ήθελαν να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη Στα κρίσιμα χρόνια της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ορισμένες γερμανόφωνες χώρες, ήθελαν τη χώρα μας εκτός ευρωζώνης. Όπως τόνισε ο ίδιος στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και μη αναστρέψιμο, προς το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδείχθηκε πως ήταν σωστό και ο ίδιος έπρεπε να επιβάλει την διατήρησή της στην ευρωζώνη, ενάντια στη βούληση ορισμένων κυβερνήσεων, κυρίως γερμανόφωνων.
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί – Τι αλλάζει Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και σε περισσότερους δικαιούχους σχεδιάζει να δώσει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και η μέση τιμή διάθεσής του υπολογίζεται ότι θα είναι στα 1,02 έως 1,04 ευρώ.
Ποιοι και πόσο οφελούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Το νέο φορολογικο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και φέρνει φοροελαφρύνσεις για μισθωτους συνταξιούχους και ακόμα περισσότερο για ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει όλη τη φορολογική κλίμακα η οποία εκτός από τον μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή που ειχε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα περιέχει μείωση όλων των κλιμακίων πάνω από 20.000 κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
Διασταυρώσεις με την εφορία ξεκινάει το κτηματολόγιο Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να αποφύγουν, την πληρωμή φόρων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε να μπορεί να διασταυρώνει στοιχεία.
Οι εναλλακτικές μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων Για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν μετά από τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων καθώς και για το «χτίσιμιο» του αφορολόγητου του 2020 και τις παγίδες, μίλησε ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου στην εκπομπή One Direct Weekend.  Από το τραπέζι του One Direct Weekend, o κ. Χατζηγεωργίου, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διαδικασία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, εξηγώντας παράλληλα τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, παρουσιάζοντας τις αλλαγές που θα φέρει στο πορτοφόλι μας. 
Ανατροπές σε φόρους και ελαφρύνσεις προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και στη φορολογία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών χαρτογραφεί τα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο πορτοφόλι των φορολογουμένων, ενώ τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει τη διανομή του υπερπλεονάσματος κάθε χρόνο. Ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» δήλωσε μεταξύ άλλων πως υλοποιούνται η µείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24% για τη χρήση του 2019, η µείωση του φόρου στα µερίσµατα στο 5%, η αναµόρφωση της φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων µε εισαγωγικό συντελεστή 9%, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της οικοδοµικής δραστηριότητας, τα µέτρα για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος µειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για απασχολούµενους πλήρους απασχόλησης.
Η οικονομική επικαιρότητα στο τραπέζι του One Channel Για τις οικονομικές εξελίξεις που μπορεί να επιφέρει ο πόλεμος στη Συρία, στη χώρα μας καθώς και για τις εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας, μίλησαν μέσα από την εκπομπή One Line Weekend ο εκπρόσωπος Τύπου εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας και ο οικονομολόγος και ειδικός επιστήμονας στο γενικό λογιστήριο του κράτους, Σταύρος Καρβούνης. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα των συνεπειών του πολέμου στη Συρία, στην Ελλάδα, καθώς και το λουκέτο της Thomas Cook. Μιλώντας για το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ο κ. Καρβούνης έκανε λόγο για «θετική προσπάθεια της κυβέρνησης». Ωστόσο, αμφότεροι συμφώνησαν πως έχει αρκετά προβλήματα. «Δεν πρέπει να δίνουμε όνειρα στον κόσμο που δεν μπορούν να στηριχτούν οικονομικά, γιατί απογοητεύεται ο κόσμος και αποδοκιμάζει μετά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα» υπογράμμισε ο κ. Καρβούνης. «Αυτοί που μιλούν για αύξηση αφορολόγητου και προστασία των μισθωτών πλανώνται πλάνην οικτράν» συμπλήρωσε ο κ. Χατζησαλάτας. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Χατζησαλάτας ανέφερε πως «υπάρχει ωρολογιακή βόμβα πάνω στον ΕΝΦΙΑ. Είναι η απόφαση του ΣτΕ για τις 12 ζώνες, όπου πλέον μειώνονται οι ζώνες και όχι αναδρομικά, αλλά φέτος. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου που μπορεί να φέρουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις που μπορεί να ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό του ΕΝΦΙΑ».