Έτσι θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία σας – Η δικηγόρος Κ. Φραγκάκη εξηγεί στο One Channel

Για τα «μυστικά» της προστασίας της πρώτης κατοικίας μιλά στην εκπομπή One Direct Weekend, η δικηγόρος Παρά Αρείω Πάγω, Κατερίνα Φραγκάκη. «Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως τις 31/12/2019 και δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν θα δοθεί κάποια παράταση. Άρα, ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να συλλέγει τα σχετικά δικαιολογητικά προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στην προστασία» σημειώνει η δικηγόρος. Αναφορικά με τους δανειολήπτες, τονίζει πως «η προστασία τους εκκινεί από τη στιγμή που του σύστημα δείξει ότι έχουν μπει στην επιλεξιμότητα» και προσθέτει πως οι εν λόγω διαδικασίες είναι χρονοβόρες. «Από τους 28.000 συμπολίτες μας που έκαναν αίτηση στις σχετικές ρυθμίσεις, εντάχθηκαν μόνο οι 8.000. Γι αυτό χρειάζεται ο κόσμος να πάει γρήγορα στους ειδικούς» συμπληρώνει. Επιπλέον, υπογραμμίζει τη δυσκολία χρήσης της πλατφόρμας ένταξης και εξηγεί όσα πρέπει να αποφευχθούν κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ακόμα, επισημαίνει ότι πολλά δάνεια μένουν εκτός ρύθμισης. «Ακόμα και αν κάνουν τη διαδικασία θα τους απορρίψει το σύστημα όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις» εξηγεί. Επιπρόσθετα, τονίζει την ανάγκη, όσοι δεν καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση «να ενεργήσουν, να κάνουν Εξωδικαστική πρόταση, διότι έρχονται πλειστηριασμοί».

Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για διπλές εισφορές και μπλοκάκια Την κατάργηση των διπλών εισφορών για μισθωτούς οι οποίοι διατηρούν παράλληλα και μπλοκάκια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όσοι καλύπτουν πλήρως από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά των 252 ευρώ, απαλλάσσονται από την εισφορά για το μπλοκάκι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά που υπολείπεται.
Σε αναμονή φορολογούμενοι που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων Σε αναμονή βρίσκονται οι φορολογούμενοι που θέλουν να βάλουν τάξη στα χρέη τους, με τη νέα πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων. Αν και η νέα πάγια ρύθμιση ισχύει από 1/1/2020 ,οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα ακόμη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως 48 δόσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΝΕ, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται ώστε η πλατφόρμα να είναι έτοιμη πριν βγει ο Φεβρουάριος, με πιθανότερη ημερομηνία τις 26 Φεβρουαρίου. Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν οι Θεσμοί, παγίως προέβαλαν αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο ήδη ρυθμισμένα χρέη να μπορούν να αποπληρωθούν σε μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό δόσεων.
Επαφές Χρ. Σταικούρα με τους επικεφαλής των Θεσμών – Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά Άρχισαν την Τετάρτη (22/1), οι επαφές του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής των Θεσμών, με επίκεντρο τα δημοσιονομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους Θεσμούς τις πέντε κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Η πρώτη ημέρα συζητήσεων έκλεισε με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Ο κ. Σταικούρας έθεσε επί τάπητος τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Συμφωνία Δημοσίου – Εθνικής Τράπεζας για ανταλλαγή ομολόγων Σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα, τριών ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, με έκδοση τον Μάρτιο του 2019, προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι θεσμοί – Στο Eurogroup ο Σταϊκούρας Με την άφιξη την τρέχουσα εβδομάδα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και τις τριήμερες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία για τις κινήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε ώριμες επενδύσεις και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και το νέο πτωχευτικό Δίκαιο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναχωρεί την Κυριακή (19/01) για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, στις 20 και 21 Ιανουαρίου.
Αναδρομικά, εισφορές και αυξήσεις: Τι περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Σε μία δόση θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019 δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το νέο ασφαλιστικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρχουν αυξήσεις για όσους ολοκληρώσουν τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και 1 ημέρα. Η δευτερή κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό αφορά και όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις, επισήμανε. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται». Σύμφωνα με τον ίδιο η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παράδειγμα στα 250 ευρώ.
Τι προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο που έρχεται τον Μάιο Έρχεται τον Μάιο το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες. Η νέα ρύθμιση θα αποτελέσει και το βαρύ όπλο για το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Σε πρώτο στάδιο θα δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει όλα τα χρέη του προς όλους τους φορείς σε μια νέα ενιαία ρύθμιση. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμισή του, θα μπορεί να κηρύσσει πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας του, ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει τη δεύτερη ευκαιρία, καθώς θα απαλλάσσεται από όλες τις οφειλές. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τον Ιούνιο, να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των πολίτων που χρωστούν στην εφορία.
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Τον Ιούνιο η εφαρμογή του Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ώστε να είναι έτοιμο το 2021. 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα, ενώ περίπου τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Η διαφοροποίηση αυτού από τα προηγούμενα προγράμματα, έγκειται στην διευκόλυνση των αιτούντων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Παραδείγματα Με το νέο ασφαλιστικό όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη που θα λάβουν. Αυτό θα ισχύσει ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ. Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως. Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το νέο σύστημα εισφορών προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών του, πλήρη αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος και πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα.
Προ των πυλών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές με διεθνείς οίκους και σταθμίζουν τα δεδομένα για μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο δίμηνο. «Κλειδί» για την απόφαση θα αποτελεί η ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία στις 24 Ιανουαρίου. Θετική εξέλιξη θα ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch που θα προετοίμαζε το έδαφος για μια νέα έξοδο στις αγορές. Στην περίπτωση που η Fitch αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές, ΟΔΔΗΧ και υπ. Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις συνθήκες και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για την έκδοση ομολόγου και η σχετική κίνηση θα γίνει μελετημένα. Πάντως σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις αρχές της άνοιξης είναι πιθανή μια νέα έκδοση ομολόγου.
Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές σε εισφορές και συντάξεις Mε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να βρίσκεται προ των πυλών, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βγάζει συντάξεις για τους μη μισθωτούς από 775 ως 2.501 ευρώ. Οι νέες εισφορές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2020 και θα αφορούν περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μία από τις έξι κατηγορίες εισφορών, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη. Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ.
Αύξηση κατά 20% στα κονδύλια για το ΕΣΠΑ Αύξηση κατά 20% των κονδυλίων για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα λάβει η Ελλάδα όπως έχει αιτηθεί, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ. Στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων, αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ».