Φορολογικά κίνητρα «ιταλικού τύπου» για κροίσους του εξωτερικού

Φορολογικά κίνητρα «ιταλικού τύπου» δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο την μόνιμη διανομή ξένων πλουσίων στη χώρα μας.  Το υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί, με μικρές αλλαγές, το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιταλία από το 2017για να προσελκύσει πλούσιους ξένους επενδυτές. Καταβάλλοντας τον εφάπαξ φόρο των 100.000 ευρώ, οι ξένοι εκατομμυριούχοι θα εξαντλούν κάθε φορολογική υποχρέωση για εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή και θα απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή Στο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης μπορούν να ενταχθούν και συγγενικά πρόσωπα των ξένων επενδυτών, καταβάλλοντας επιπλέον ποσό φόρου 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε συγγενικό πρόσωπο.

Νέες διατάξεις στα εργασιακά – Τι αλλάζει Για τις νέες αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στα εργασιακά μίλησαν στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.
ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές Μεγάλο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομου λογισμικού εφαρμογών που αλλοίωναν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές εντόπισε η ΑΑΔΕ. Στο συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών ΦΠΑ σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές έρευνες είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της παραγγελίας της Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος.
Γ. Χατζησαλάτας στο One Channel: Περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πώς να χτίσετε το αφορολόγητο Ένα μεγάλο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές, εντόπισαν οι υπηρεσίες ειδικών ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στο συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις. Με αφορμή την υπόθεση αυτή μίλησε στην εκπομπή One Direct ο εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας, για τη φοροδιαφυγή, το χτίσιμο του αφορολόγητου και το φορολογικό νομοσχέδιο. «Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία της ΑΑΔΕ, όχι μόνο γιατί αυτές οι 100 επιχειρήσεις δημιούργησαν αθέμιτο ανταγωνισμό στις υπόλοιπες, αλλά έπειτα από αυτό το γεγονός αυτός που μπαίνει στη διαδικασία να πειράξει την ταμειακή μηχανή σκέφτεται πλέον ότι η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να τον εντοπίσει», δήλωσε ο κ. Χατζησαλάτας και συμπλήρωσε πως για τα φορολογικά πρόσωπα δεν είναι πλέον συμφέρον να φοροδιαφεύγουν, πόσω μάλλον και με την αύξηση των προστίμων. Ο κ. Χατζησαλάτας μίλησε ακόμα για το αφορολόγητο και για διαφορετικές περιπτώσεις του χτισίματος αυτού, ενώ είπε πως υπάρχει μια υπόθεση να συγκαταλεχθεί και το ενοίκιο στο κτίσιμο του 30%.
Κ. Μίχαλος στο One Channel: Στη σωστή κατεύθυνση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Στη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μιλώντας στην εκπομπή One Line, ο κ. Μίχαλος τόνισε πως σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις «είμαστε σύμφωνοι με τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσει από το 28% στο 20%, το μέρισμα που μειώνεται από 10% σε 5%, καθώς την αναστολή του ΦΠΑ σε ό,τι αφορά τις κατασκευαστικές άδειες». Πρόσθεσε, πάντως, πως «θα χρειαστούν κυρίως στο σκέλος των φυσικών προσώπων κάποιες αλλαγές». Κληθείς να σχολιάσει αν διαπιστώνεται αναζωογόνηση της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε πως υπάρχει θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2018 όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ανοίγουν σε σύγκριση με τα «λουκέτα». Μιλώντας δε για το κομμάτι των επενδύσεων, επεσήμανε πως «αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες είναι πως η προστιθέμενη αξία που χρειάζεται το ΑΕΠ της χώρας για να μπορέσουμε να έχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη είναι μέσα από παραγωγικές επενδύσεις».
Ανοίγει η πόρτα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα Τη βούλα της Κομισιόν για τη μείωση εξυπηρέτησης του χρέους φαίνεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση, γεγονός που της δίνει το πλεονέκτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι, όμως, να βγει το στοίχημα της ανάπτυξης και σε αυτό το σημείο οι προβλέψεις της Κομισιόν βαραίνουν και την Αθήνα.
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ελληνική οινοποιία Για την ελληνική οινοποιία και το δικό του τρίτης γενιάς οινοποιείο στη Νεμέα μίλησε στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου ο Οινοποιός, Βασίλης Λαφαζάνης.
Αγωνία στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά Για τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων μίλησε στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη το βράδυ της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου ο δικηγόρος, Γιώργος Κωφόπουλος.
ΔΕΗ: Μειώσεις στις χρεώσεις νυχτερινού ρεύματος Με θετικό τρόπο αναπροσαρμόζει η ΔΕΗ τις χρεώσεις του νυχτερινού ρεύματος για τους καταναλωτές. Η μείωση των χρεώσεων για τις νυχτερινές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας έρχεται να προστεθεί στη μείωση των χρεώσεων στο ΕΤΜΕΑΡ, που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Συντάξεις : Τι αλλάζει στην εξαγορά πλασματικών χρόνων Αυξάνεται από την πρώτη Ιανουαρίου 2020 για τους δημοσίους υπαλλήλους η εξαγορά πλασματικών χρόνων για τη συνταξιοδότησή τους. Στο Δημόσιο, μπορούν να εξαγοραστούν 7 συνολικά πλασματικά έτη από σπουδές, στρατό και λοιπά, καθώς και επιπλέον 5 χρόνια από τα τέκνα.
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση δώρων σε νομικά πρόσωπα Δώρα και επιδόματα αδείας σε βάθος πενταετίας επιδίκασε σε εργαζόμενους σε αθλητική ομοσπονδία, το Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου με απόφασή του. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων, από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο και είναι αυτοί που σήκωσαν το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Μοντέλο Ιταλίας για προσέλκυση κροίσων από το ΥΠΟΙΚ Να προσελκύσει κροίσους του εξωτερικού που θα επενδύσουν στην Ελλάδα με κίνητρο την καταβολή εφάπαξ φόρου για το παγκόσμιο εισόδημα τους φιλοδοξεί το Υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται από χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση.  Το υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί, με μικρές αλλαγές, το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ιταλία από το 2017για να προσελκύσει πλούσιους ξένους επενδυτές. Καταβάλλοντας τον εφάπαξ φόρο των 100.000 ευρώ, οι ξένοι εκατομμυριούχοι θα εξαντλούν κάθε φορολογική υποχρέωση για εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή και θα απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή Στο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης μπορούν να ενταχθούν και συγγενικά πρόσωπα των ξένων επενδυτών, καταβάλλοντας επιπλέον ποσό φόρου 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε συγγενικό πρόσωπο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει :  Να έχουν διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες, ακόμα και εάν οι ημέρες αυτές προκύπτουν αθροιστικά στη διάρκεια του έτους και δεν είναι συνεχόμενες Θα μπορούν να επωφεληθούν από το καθεστώς για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Ενώ δεν θα πρέπει Να ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα και Τα φυσικά πρόσωπα που θα επενδύσουν στην Ελλάδα θα φορολογούνται για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα μα βάση τις γενικές διατάξεις δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Ξεκαθάρισε το τοπίο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο Κλείδωσαν τελικά, όλες οι αλλαγές, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με το 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος και όχι του τεκμαρτού. Παράλληλα μειώνεται στα 300€ το όριο των συναλλαγών, που θα μπορούν να γίνονται με μετρητά.