Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο One Channel: Θα αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της μίλησε στην εκπομπή One Line ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. «Αν είναι να κερδίσουν οι καταναλωτές, ας ιδιωτικοποιηθεί αύριο το πρωί η ΔΕΗ. Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές. Θα χάσουν. Σε όποια χώρα ιδιωτικοποιήθηκαν οι εταιρείες ηλεκτρισμού, τα τιμολόγια αυξήθηκαν δύο ή τρεις φορές περισσότερο» σχολίασε ο κ. Αδαμίδης. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε εάν η κυβέρνηση προβεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει καθημερινά έσοδα 22 εκατομμύρια ευρώ. Γίνεται εδώ και καιρό μια στημένη διαδικασία προκειμένου να ‘’μειωθεί’’ το όνομα της και να ιδιωτικοποιηθεί. Η ΔΕΗ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς δεν επιβαρύνει τον πολίτη, όπως τόσο καιρό ακούμε. Το δίκτυο διανομής ρεύματος, ο ΔΕΔΗΕ, είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Και μονοπωλιακή στο είδος της στην Ελλάδα. Θα είναι καραμπινάτο σκάνδαλο εάν ιδιωτικοποιηθεί» κατέληξε. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ εξαπολύει κυνήγι κακοπληρωτών. Υπάρχουν 2,7 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν είναι υπόθεση των τελευταίων χρόνων, μόνο» σχολίασε σχετικά με το «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόσθεσε πως «εμείς είχαμε προτείνει να κόβεται το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αλλά να μην κοπεί σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Πολύ καιρό έχουμε εντοπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αλλά πάντοτε η ΔΕΗ ήταν η εταιρεία , που η πολιτική ηγεσία με κάποιο τρόπο καπέλωνε τη διοίκηση και έλεγε μη κόβεται το ρεύμα εκεί ή εκεί». Επιπλέον ανέφερε ότι «η ΔΕΗ είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Το ρεύμα είναι το λιγότερο που πληρώνουν οι καταναλωτές στο τιμολόγιό της». Ακόμα, χαρακτήρισε ως «έγκλημα την κατάργηση συνέπειας που ακούστηκε πρόσφατα. Η ΔΕΗ πρέπει να επιβραβεύει τους συνεπείς καταναλωτές της».

Αποκαλύψεων συνέχεια για το 2015 – Ολοταχώς για δραχμή πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον φοβερό Ιούλιο του 2015, όταν η χώρα πέρασε ξυστά από την επιστροφή στην δραχμή και την εκδίωξη από την Ε.Ε. Στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για το πού το πήγαινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της «δημιουργικής ασάφειας», πριν από την άτακτη συνθηκολόγηση στην οποία οδηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ένας από τους δύο συγγραφείς της βιογραφίας του πρώην Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, Φαμπρίς Λομ, επιβεβαιώνει μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 στον Ολάντ με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για να τυπωθούν δραχμές. Ο συγγραφέας προσθέτει ότι κατά την αφήγησή του «δεν έδωσε λεπτομέρειες ο πρώην Γάλλος πρόεδρος για το ποιος ακριβώς υπέβαλε το αίτημα στον Πούτιν, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι το έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας». Εν τω μεταξύ, το «Πρώτο Θέμα», αποκαλύπτει email του στενού συνεργάτη του Γιανη Βαρουφάκη Γκλεν Κιμ , με το οποίο τον προειδοποιούσε για τους κινδύνους ενός εναλλακτικού νομίσματος. Η συζήτηση για το 2015 εξακολουθεί να στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξή του πως κάποτε ίσως γράψει και αυτός ένα βιβλίο, μιλώντας με διευθύνσεις και ονόματα.
Αλλαγές στον ΕΦΚΑ προανήγγειλε ο Ν. Μηταράκης Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταθέσει προς ψήφιση ειδική διάταξη, προκειμένου ο Ενιαίος Ασφαλιστικός Φορέας να καταθέσει όλους τους ισολογισμούς από την ίδρυσή του έως σήμερα. Καθώς, όπως κατήγγειλε ο κ. Μηταράκης, ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής κανέναν ισολογισμό από την έναρξη της λειτουργίας του. Τόνισε δε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ότι «πρέπει να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, αποτύπωση και επιβεβαίωση των στοιχείων» έτσι ώστε «να μην βγαίνει ο καθένας και να λέει ότι νούμερα νομίζει ότι ισχύουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η προωθούμενη διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.
Ποιοι θα ευνοηθούν από τις κυβερνητικές παροχές – Δείτε αναλυτικά Με την υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου να αγγίζει τα 3 δισ. €, η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια μεγάλη βεντάλια επιλογών για τη φετινή διανομή κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι το κοινωνικό μέρισμα φέτος να διανεμηθεί για την extra χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης , πιθανόν με την καταβολή μιας μορφής Δώρου Χριστουγέννων σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά που ήδη λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης και τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα από 1.200-3.000 €. Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποτελούν ένα επιπλέον ανοιχτό κεφάλαιο. Η Κυβέρνηση αναμένει ολόκληρη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της προσθέτοντας πως εάν πρόκειται για αναδρομικά δεκαμήνου τότε θα δοθούν σε δόσεις. Οι επικουρικές συντάξεις θα διορθωθούν άμεσα μετα την απόαφση του Στε , ύστερα από τις 4 Οκτωβρίου και δεν θα ιχύουν οι περικοπές του νόμου Κατρόγκαλου. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προετοιμάζει τις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προσαρμοσμένες στις αποφάσεις του ΣτΕ. Αλλά και οι επιχείρήσεις θα δυν έσοδα στο ταμείο τους που προβλέπονται ήδη από το προσ΄χεδιο του προυπλογισμό. Έως τα τέλη του έτους θα καταβληθεί και το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί εάν τελικά αυξηθεί η επιδότηση της τιμής ανά λίτρο ή αν θα αλλάξουν τα κριτήρια γι ασυγκεςκριμένες ζώνες.
Η Βουλή «ευνοεί» τον ΟΠΑΠ στα online παιχνίδια Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας banks.com.gr που αναφέρει ότι η ελληνική Βουλή νομοθετεί με πρώτο κριτήριο την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού ΟΠΑΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νόμος για τις μόνιμες άδειες στα τυχερά παιχνίδια on line που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα σοβαρό ποσό εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό από το «άνοιγμα της αγοράς» των on line τυχερών παιχνιδιών. Το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν ανοίγει όμως την αγορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα . Απλώς επιχειρεί να επαναφέρει στη νομιμότητα τα –σήμερα εκτός νόμου– διαδικτυακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ λειτουργεί παράνομα. Χωρίς άδεια. Ο Κανονισμός του ΟΠΑΠ έχει ακυρωθεί, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως φυσικά ακυρώθηκε και η σχετική απόφαση της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.).. Θεωρητικά, εφόσον κρίθηκε παράνομη η λειτουργία του ΟΠΑΠ, θα έπρεπε η εταιρεία να μπει στη «μαύρη λίστα» και να σταματήσει να προσφέρει on line παιχνίδια. Αν όμως έμπαινε ο ΟΠΑΠ στη «μαύρη λίστα», θα αποκλείονταν για ένα χρόνο. Δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια για ένα χρόνο. Ο νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή λύνει το πρόβλημα του ΟΠΑΠ, όχι της νομιμότητας, λέει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει εφόσον τελικά ψηφιστεί ο νόμος, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να λάβει άδεια μεταβατικής περιόδου και να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα. Ετσι, όταν είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να ζητήσει μόνιμη άδεια. Επιπλέον, το νέο νομοθέτημα λύνει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα του ΟΠΑΠ, όχι της νομιμότητας. Μεταβιβάζει φορολογικές υποχρεώσεις από την εταιρεία στους πράκτορες.
Οι παροχές της κυβέρνησης – Τι θα δώσει και σε ποιους Σενάρια για ενίσχυση των μονοπρόσωπων και των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Από το υπερπλεόνασμα θα δώσει δώρο Χριστουγέννων, ενώ μποναμά θα αρχίσουν να βλέπουν με διορθώσεις στην επικουρική σύνταξη τους όσοι παίρνουν λιγότερα μετά τις περικοπές από το νόμο Κατρούγκαλου, όσων δικαιούνται. Δείτε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης.
Έρχεται αυστηρότερο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς 1 στους 3 -σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φοροδιαφεύγει. Το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο ορίζει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν όσα ακίνητα μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει νέες προδιαγραφές για την βραχυχρόνια μίσθωση καθώς η Ελλάδα σε αυτό το Τομέα βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του Υπουργείου η διασφάλιση του ανταγωνισμού αλλά και η προστασία των χρηστών των υπηρεσιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εξετάζονται μέτρα όπως ο ιδιοκτήτες θα πρέπει έχουν πλήρη φάκελο του ακινήτου, τα ακίνητα θα πρέπει να πληρούν στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας και να μην υστερούν σε παροχές έναντι των ενοικιαζόμενων δωματίων, τα ακίνητα θα πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, ενώ εξετάζεται και τέλος διαμονής όπως ισχύει στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα ο Πανελλήνιος σύνδεσμος ακινήτων προτείνει το τέλος διαμονής να είναι ανταποδοτικό για τους δήμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα έσοδα από το τέλος διαμονής ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτά που είχαν προβλεφθεί στο προϋπολογισμό. Καθώς εισπράχθηκαν 135 εκατομμύρια από τα 74 εκατ. που είχαν προβλεφθεί.
Αμετανόητος ο Τόμσεν: Επιμένει σε περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων Eμμένει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στην αποχή του για μείωση των συντάξεων. Μάλιστα κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμη η ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη, μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναδεικνύει τα λάθη που έκανε το ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα.
Γ. Ρούσκας για πλειστηριασμούς στο One Channel: Η νομική προστασία είναι η μόνη λύση Για τη διαδικασία των πλειστηριασμών και την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση προστασίας της α΄ κατοικίας μίλησε στην εκπομπή One Direct o Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν κυβέρνηση διατηρούν μια επιφύλαξη όσον αφορά την έναρξη της μαζικής διαδικασίας πλειστηριασμών. Ωστόσο, «εξακολουθούν να υφίστανται οι συμφωνίες μεταξύ θεσμών και Ελλάδας για σημαντική αύξηση πλειστηριασμών». Συγκεκριμένα ο κ. Ρούσκας ανέφερε αριθμούς ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν και επεσήμανε πως με την έναρξη του νέου έτους, οπότε και δε θα ισχύει πλέον η προστασία της α κατοικίας, «όποιος συμπολίτης δεν κάνει χρήση του νομικού πλαισίου προστασίας ακινήτου, θα βρεθεί μπροστά στην εκκίνηση της διαδικασίας πλειστηριασμού για το ακίνητό του». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στους πλειστηριασμούς, ακόμα και σε ακίνητα με οφειλές λιγότερες από 40.000 ευρώ. Τόνισε ξανά τη σημασία ένταξης σε διακανονισμό και ρύθμιση για τις οφειλές, προκειμένου να μη βρεθεί κάποιος προ εκπλήξεως και δει το ακίνητό του να εκπλειστηριάζεται. Μίλησε ακόμα για τη χαμηλή συμμετοχή στην πλατφόρμα που αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι οι συμπολίτες δεν πιστεύουν στη διαδικασία και είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι με διαμαρτυρίες θα μπορέσουν να σταματήσουν τη διαδικασία». Καταλήγοντας τόνισε πως «η λύση είναι μία και αυτή είναι η νομική προστασία».
Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς ακινήτων Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς ακινήτων καθώς το δ' τρίμηνο του 2019, είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν 6.425 πλειστηριασμοί. Μετά μακρά περίοδο απραξίας λόγω των διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών και της αργίας τον Αύγουστο, οι πλειστηριασμοί επανήλθαν στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο είχαν προγραμματιστεί 3.195 πλειστηριασμοί ακινήτων, αυξημένοι δηλαδή κατά 18% σε ετήσια βάση. Μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 3.214 πλειστηριασμοί ενώ, για το σύνολο του δ΄ τριμήνου του 2019, έχουν προγραμματιστεί 6.425.
Έρχεται «Τειρεσίας» για Ταμεία, Εφορία, Δήμους και ΔΕΚΟ Σχέδιο «Τειρεσίας» σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους επαναφέρει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ο φορέας που πρόκειται να δημιουργηθεί θα συλλέγει όλα τα στοιχεία για τα χρέη του οφειλέτη προς το Δημόσιο συνολικά και σε συνδυασμό με το προφίλ χρεών του οφειλέτη στις τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα δημιουργεί ένα «σκορ» για την συνολική πιστοληπτική εικόνα του πολίτη.
ΔΝΤ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2019 Aνάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Την έκθεση παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Για το μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019. Σχετικά με τις άλλες προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020. Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.
Αύξηση κερδών κατά 159,38% για εταιρεία που ανήκε στον Αλ. Φλαμπουράρη Αύξηση κερδών κατά 159,38% σε σχέση με το 2017 εμφάνισε η Διάτμηση ΑΤΕ κατά το 2018, καταγράφοντας έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο το 2015 καθώς είχε αναλάβει έργο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ τότε μέτοχος και μέλος στο δ.σ. αυτής ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αποχώρησε από αυτήν όταν υπουργοποιήθηκε και μεταβίβασε τις μετοχές του στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Κοταρίδη. Μάλιστα ο τότε υπουργός είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση καθώς τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας αντέκρουαν τα λεγόμενα Φλαμπουράρη. Ολα αυτά όταν τον Φεβρουάριο του 2016 κατακυρώθηκε στη Διάτμηση, εργολαβία της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται πάντως ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω εταιρεία πήρε κάποιες καλές δουλειές, αλλιώς δεν δικαιολογείται η εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών.