Γ. Γαλανός στο One Channel: Υπάρχει αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα της χώρα

Καλεσμένος στην εκπομπή One Line βρέθηκε την Παρασκευή  (26/7) ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικής, Πολιτικής και Ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεώργιος Γαλανός. Στο επίκεντρο της συζήτησης του, με τους Θ. Φουσκίδη και Ανδρ. Παπαδόπουλο, βρέθηκαν οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, το δημοσιονομικό κενό αλλά και η επιχειρηματικότητα.

Συμφωνία Δημοσίου – Εθνικής Τράπεζας για ανταλλαγή ομολόγων Σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα, τριών ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, με έκδοση τον Μάρτιο του 2019, προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι θεσμοί – Στο Eurogroup ο Σταϊκούρας Με την άφιξη την τρέχουσα εβδομάδα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και τις τριήμερες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία για τις κινήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε ώριμες επενδύσεις και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και το νέο πτωχευτικό Δίκαιο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναχωρεί την Κυριακή (19/01) για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, στις 20 και 21 Ιανουαρίου.
Αναδρομικά, εισφορές και αυξήσεις: Τι περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Σε μία δόση θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019 δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το νέο ασφαλιστικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρχουν αυξήσεις για όσους ολοκληρώσουν τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και 1 ημέρα. Η δευτερή κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό αφορά και όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις, επισήμανε. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται». Σύμφωνα με τον ίδιο η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παράδειγμα στα 250 ευρώ.
Τι προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο που έρχεται τον Μάιο Έρχεται τον Μάιο το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες. Η νέα ρύθμιση θα αποτελέσει και το βαρύ όπλο για το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Σε πρώτο στάδιο θα δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει όλα τα χρέη του προς όλους τους φορείς σε μια νέα ενιαία ρύθμιση. Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμισή του, θα μπορεί να κηρύσσει πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας του, ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει τη δεύτερη ευκαιρία, καθώς θα απαλλάσσεται από όλες τις οφειλές. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τον Ιούνιο, να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των πολίτων που χρωστούν στην εφορία.
Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Τον Ιούνιο η εφαρμογή του Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ώστε να είναι έτοιμο το 2021. 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα, ενώ περίπου τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Η διαφοροποίηση αυτού από τα προηγούμενα προγράμματα, έγκειται στην διευκόλυνση των αιτούντων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Παραδείγματα Με το νέο ασφαλιστικό όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη που θα λάβουν. Αυτό θα ισχύσει ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ. Όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη θα πρέπει να επιλέξουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως. Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ τον μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται το νέο σύστημα εισφορών προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών του, πλήρη αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος και πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα.
Προ των πυλών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές με διεθνείς οίκους και σταθμίζουν τα δεδομένα για μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο δίμηνο. «Κλειδί» για την απόφαση θα αποτελεί η ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία στις 24 Ιανουαρίου. Θετική εξέλιξη θα ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch που θα προετοίμαζε το έδαφος για μια νέα έξοδο στις αγορές. Στην περίπτωση που η Fitch αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές, ΟΔΔΗΧ και υπ. Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις συνθήκες και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για την έκδοση ομολόγου και η σχετική κίνηση θα γίνει μελετημένα. Πάντως σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις αρχές της άνοιξης είναι πιθανή μια νέα έκδοση ομολόγου.
Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές σε εισφορές και συντάξεις Mε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να βρίσκεται προ των πυλών, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βγάζει συντάξεις για τους μη μισθωτούς από 775 ως 2.501 ευρώ. Οι νέες εισφορές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2020 και θα αφορούν περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μία από τις έξι κατηγορίες εισφορών, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη. Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ.
Αύξηση κατά 20% στα κονδύλια για το ΕΣΠΑ Αύξηση κατά 20% των κονδυλίων για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα λάβει η Ελλάδα όπως έχει αιτηθεί, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ. Στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων, αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ».
Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρ. Δήμας, στο ONE Channel Στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη μίλησε αποκλειστικά ο Χρίστος Δήμας. Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας και βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα «Ερευνώ, Καινοτομώ Δημιουργώ» που τρέχει υπό την επίβλεψή του, στο brain drain, στις ευκαιρίες καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και στους στόχους του μέχρι την ολοκλήρωσή της θητείας του. «Η δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη είναι σημαντική σε επίπεδο ΕΕ. Όμως δεν υπάρχουν οι πολυεθνικές που υπάρχουν στις ΗΠΑ ή στην Κίνα. Ως εκ τούτου, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες και να αποκτήσουν παγκόσμιο αντίκτυπο» σημειώνει σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη συνολικά. Στη συνέχεια, ο κ. Δήμας μιλά για το πρόγραμμα «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ». «Πρόκειται για μια πετυχημένη δράση. Υποβλήθηκαν πάνω από 2.600 προτάσεις. Εμείς κάναμε κατάταξη των προτάσεων, βάσει βαθμολόγισης και προοπτικών. Ωστόσο πρόθεσή μας είναι να κάνουμε μια γενναία αύξηση του προϋπολογισμού. Να εντάξουμε έναν τριψήφιο αριθμό επιπλέον προτάσεων, ώστε περισσότεροι ερευνητές και επιχειρήσεις να υλοποιήσουν, κάποια από τα σημαντικά σχέδια τους. Η χρηματοδότηση του δεύτερου κύκλου θα προχωρήσει πολύ γρήγορα από κάθε άλλη δράση της γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας» τονίζει σχετικά. Αναφορικά με το ζήτημα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, εξηγεί πως η Ελλάδα «βρισκόταν στην 22η θέση ευρωπαϊκά, πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυξήσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων». Σχετικά με το ρόλο του κράτους στον τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης είναι ξεκάθαρος. «Δεν πρέπει να τους παίρνει κάποιος από το χέρι να τους βοηθήσει. Αυτό που οφείλει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι να βελτιώσει τις συνθήκες ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα από μόνοι τους να πετύχουν τους στόχους τους. Ή τουλάχιστον να μην τους βάζει εμπόδια» λέει. Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε «καμία στρατηγική για τον τομέα της καινοτομίας», παρότι «στον τομέα της έρευνας υπήρχε κάποιο υπόβαθρο». Ακόμα, ο υφυπουργός αναφέρεται σε μια καινοτομία που προκρίνει το τμήμα του για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε ένα ηλεκτρονικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων. Κι αυτό, προκειμένου να προσελκύσουμε όλες τις σχετικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην πλατφόρμα και να αποκομίσουν φορολογικά, εργασιακά κίνητρα ή και βραβεία από τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί αυτό στη φετινή ΔΕΘ». Παράλληλα, ο κ. Δήμας εξάρει το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι από του λόγους που «η μεγαλύτερη παρουσία της Tesla εκτός ΗΠΑ είναι στην Ελλάδα». Επιπλέον, κάνει λόγο, ότι εντός του Ιανουαρίου, «θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα περιορίζει τη γραφειοκρατία για ερευνητικά κέντρα για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα». Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρεται στην στοχοθεσία τόσο του υφυπουργείου του όσο και συλλήβδην της κυβέρνησης. «Θα θέλαμε να είχαμε σαφή βελτίωση στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας. Θέλουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου. Όχι σε σχεση με το προηγούμενο έτος εντός της χώρας, αλλά σημαντική πρόοδο και πιο γρήγορα βήματα από τις υπόλοιπες χώρες. Ζούμε σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ανάγκες της νέας εποχής» καταλήγει.
Τέλη κυκλοφορίας: Στις 15/01 λήγει η προθεσμία πληρωμής τους Μέχρι την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, προκειμένου να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 ή να καταθέσουν τις πινακίδες τους. Ως εκ τούτου, από τις 16 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν θα έχουν πληρώσει για τα τέλη κυκλοφορίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους. Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ.
Τέλη Μαρτίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση δόσεων για χρέη στις εφορίες Εντός του Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους οφειλέτες, που θέλουν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση. Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι είτε να περιμένουν να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα, ή να ενταχθούν στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των δώδεκα δόσεων και να μεταταγούν στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων αμέσως μετά την ενεργοποίησή του. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης. H νέα πάγια ρύθμιση, ωστόσο κρύβει αρκετές μικρές και μεγάλες παγίδες για τους οφειλέτες της εφορίας. Μπορεί να προβλέπει περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, πλην όμως έχει πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.