Κόκκινα δάνεια: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το σχέδιο «Ηρακλής» – Πώς θα λειτουργεί

Εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο «Ηρακλής» του υπουργείου Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια. Μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ με χρήση κρατικών εγγυήσεων ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, με στόχο να εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους. Δείτε αναλυτικά…

ΔΝΤ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2019 Aνάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Την έκθεση παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Για το μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019. Σχετικά με τις άλλες προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020. Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.
Αύξηση κερδών κατά 159,38% για εταιρεία που ανήκε στον Αλ. Φλαμπουράρη Αύξηση κερδών κατά 159,38% σε σχέση με το 2017 εμφάνισε η Διάτμηση ΑΤΕ κατά το 2018, καταγράφοντας έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο το 2015 καθώς είχε αναλάβει έργο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ τότε μέτοχος και μέλος στο δ.σ. αυτής ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αποχώρησε από αυτήν όταν υπουργοποιήθηκε και μεταβίβασε τις μετοχές του στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Κοταρίδη. Μάλιστα ο τότε υπουργός είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση καθώς τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας αντέκρουαν τα λεγόμενα Φλαμπουράρη. Ολα αυτά όταν τον Φεβρουάριο του 2016 κατακυρώθηκε στη Διάτμηση, εργολαβία της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται πάντως ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω εταιρεία πήρε κάποιες καλές δουλειές, αλλιώς δεν δικαιολογείται η εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών.
Οι επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία Αλλαγή στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Μεγάλης Βρετανίας, αναμένεται να υπάρξει εφόσον μετά τη συμφωνία της δεύτερης με την ΕΕ, πραγματοποιηθεί επισήμως το Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Ελλάδα και Μ. Βρετανία έχουν υψηλό ποσοστό εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ τους κι αυτό θα επηρεαστεί από το Brexit μια και πλέον δεν θα θεωρούνται «εσωτερικές μετακινήσεις» εντός της ΕΕ οι εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά συναλλαγές μεταξύ τρίτων χωρών. Όπερ, θα υπάρξουν άλλες διασαφήσεις, άλλα έγγραφα και άλλες χρεώσεις στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Μ. Βρετανίας. Βέβαια, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά –άρα και η ελληνική- στις νέες συνθήκες από την αποχώρηση των Βρετανών. Άλλωστε η βρετανική οικονομία είναι η έβδομη μεγαλύτερη στο κόσμο. Πάντως, το ελληνικό κράτος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Γηραιά Αλβιώνα, καθώς εκεί πέραν του ότι διαβιούν πολλοί Έλληνες (φοιτητές και εργαζόμενοι), δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά πολλοί εφοπλιστές. Το ρεπορτάζ μεταφέρει ο οικονομικός συντάκτης του «Βήματος», Ντίνος Σιωμόπουλος.
Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις από τη νέα χρονιά Αυξήσεις στα καθαρά ποσά των μηνιαίων αποδοχών τους θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2020 εκατομμύρια μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς από το νέο έτος ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα που προωθεί η κυβέρνηση. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 9% (από 22%) και αλλαγές στην ετήσια έκπτωση φόρου η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Έρχεται αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τα Airbnb Αυστηρούς ελέγχους στους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεργάζονται με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, με στόχο την προστασία των χρηστών των υπηρεσιών αυτών, τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην κτηματαγορά και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, θα προβλέπει το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που επεξεργάζονται τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνολική, βιώσιμη και λειτουργική ρύθμιση, δεδομένου ότι και η φοροδιαφυγή στον συγκεκριμένο τομέα «ανθεί». Μεταξύ των αλλαγών, εξετάζεται και η επιβολή τέλους διαμονής.
«Κόκκινα» δάνεια: Χιλιάδες πλειστηριασμοί προ των πυλών Ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, από το πλατό της εκπομπής Ανάπτυξη του One Channel, μίλησε για τα προβλήματα και τις απορίες που προκύπτουν γύρω από τη ρύθμιση των «κόκκινων»  στεγαστικών δανείων, με φόντο το ρεκόρ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. 
Τι αλλαγές φέρνει στο πορτοφόλι των Ελλήνων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης από το πλατό της εκπομπής Ανάπτυξη του One Channel, παρουσίασε για όλα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αλλά και το τι αλλάζει στη ζωή και το πορτοφόλι χιλιάδων φορολογουμένων.
Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών Θεμελιώδεις παρεμβάσεις για τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς, νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Για τους μισθωτούς οι μειώσεις, θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020, ενώ για τους μη μισθωτούς έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ η εισφοροδότησή τους στο 20% των αποδοχών τους.
Έρχεται «Τειρεσίας» για στρατηγικούς κακοπληρωτές ρεύματος Στο µικροσκόπιο της ΔΕΗ μπαίνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία µε τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας, είναι να δηµιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο που θα δυσκολεύει τη µετακίνηση από εταιρεία σε εταιρεία όσων έχουν οφειλές. Έτσι, προκρίνεται ως λύση η καθιέρωση «Τειρεσία» και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος. Ουσιαστικά πρόκειται για για τη δημιουργία μιας λίστας με πελάτες εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι έχουν εντοπιστεί συστηματικά να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς. Δείτε αναλυτικά…
Κοινωνικό μέρισμα και σε επιχειρήσεις εξετάζει το Οικονομικό Επιτελείο Έκτακτο μέρισμα και για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε χθες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενσωματώνεται ένα κονδύλι 139 εκατ. ευρώ προς διανομή για τις επιχειρήσεις η καταβολή του οποίου θα εξειδικευτεί, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κονδύλι αυτό, θα είναι ξεχωριστό από το αντίστοιχο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τα νοικοκυριά ενώ μαζί με το αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα συνθέσουν το πακέτο των «εκπλήξεων» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι οποιοδήποτε ποσό περισσέψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (δηλαδή το ποσό που θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ) να διανεμηθεί άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση απλώς συσσωρεύεται στο αποθεματικό για το χρέος.
Αλαλούμ με τα αναδρομικά: Το μεγάλο πρόβλημα και το… τρικ Τις οικονομικές εξελίξεις σχολίασε, όπως κάθε μέρα, μέσα από την εκπομπή One Report ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», Ντίνος Σιωμόπουλος. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα με το αλαλούμ των αναδρομικών και της νέας απόφασης του ΣτΕ που περιμένει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, με το θέμα των αναδρομικών υπάρχει ένα υπάρχει μεγάλο θέμα και ένα μεγάλο τρικ. Επίσης, μίλησε για το «κοινωνικό μέρισμα» που σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε και στο «πράσινο φως» που πήρε η πρώτη επιδότηση για δάνειο πρώτης κατοικίας, που έχει υπαχθεί στον νέο νόμο (Ν. 4605/2019) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο. Δείτε αναλυτικά…
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται από την Τρίτη (15/10) ο προϋπολογισμός, καθώς και η επιβεβαίωση ότι μέχρι το 2020 θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6%, ενώ για το 2019 η επίτευξη του πλεονάσματος προβλέπεται στο 3,7%. Υπάρχει, δηλαδή, ένα υπερπλεόνασμα 346 εκατομ., εκ των οποίων τα 208 εκατομ. θα δοθούν σε ευάλωτες ομάδες και τα 138 εκατομ. θα πάνε σε φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις. Το ρεπορτάζ μετέφερε η Αθανασία Ακρίβου.