Οι μειώσεις στη φορολογία και η ρύθμιση των 120 δόσεων

Για τις μειώσεις στη φορολογία και τη ρύθμιση των 120 δόσεων μίλησε στην εκπομπή One Direct ο φοροτεχνικός, Βασίλης Χατζόπουλος. «Είμαι μια πολύ καλή ρύθμιση», υποστήριξε ο κ. Χατζόπουλος και ευελπιστεί να γίνει μια άτυπη παράταση έτσι ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες γίνεται. Εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στην παλιά και καινούρια ρύθμιση μετά τη νέα εγκύκλιο, αλλά και το νέο φορολογικό.

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα Ανοίγει τις επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Tο επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του 2019, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί όλο το επίδομα μιας και στόχος της Κυβέρνησης είναι το πετρέλαιο να δοθεί όταν ο κόσμος το έχει ανάγκη για να ζεσταθεί.
Αφορολόγητο: Για ποια επαγγέλματα θα μετρούν διπλά οι αποδείξεις Διπλά θα μετρούν σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών οι αποδείξεις από δέκα κατηγορίες επαγγελματιών, που θεωρείται πως φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΙΟΒΕ για το ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα επαγγέλματα.
Αλλαγές στο αφορολόγητο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών Με το κομπιουτεράκι στο χέρι και με πλαστικό χρήμα στο άλλο θα κυκλοφορούν από την τη Ιανουαρίου 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να συλλέξουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν αδύνατο να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα ίσες με το 30% του εισοδήματος τους, καθώς δεν συνυπολογίζονται ενοίκια, δάνεια, διατροφή ενώ ο υπολογισμός γίνεται επί του εισοδήματος προ φόρων. Υποστηρίζουν δε πως είτε θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό 30% είτε να διευρυνθούν οι κατηγορίες των φορολογουμένων που η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων θα είναι το 20% αντί του 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το νέο μέτρο.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις κόκκινες ασφαλιστικές εισφορές Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις από τη διάσταση που υπήρξε μεταξύ των δύο υπουργών στο υπουργείο Εργασίας για την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε funds το οποίο θα κάνει τη διαχείριση σύμφωνα με τα πρότυπα που γίνεται και στις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια.
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αποσυνδέεται η ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας Πέντε συν δύο προκαθορισμένες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών, ανεξάρτητες από το εισόδημα και τα έτη ασφάλισης, θα προβλέπει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, με ισχύ από το 2020, για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Στο νέο ασφαλιστικό αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινοβραδινή (14/11) ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Τα ρομπότ «πιάνουν» δουλειά – Ποιες θέσεις εργασίας απειλούνται Τη σημασία της ένταξης των ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, εξηγεί ο διευθυντής του τομέα ενημέρωσης του ΣΕΒ, Δημήτρης Βεργάδος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct. «Στην Ελλάδα υπάρχει μια βελτίωση των οικονομικών δεικτών και του οικονομικού κλίματος, που είναι πρόδρομοι δείκτες για την ανάπτυξη. Όμως αυτά δεν θα φτάσουν. Γιατί υπάρχουν εξελίξεις με τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και αυτοπεποίθηση αυτή την κατάσταση. Στη νέα εποχή, ο πιο σημαντικός παράγοντας, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας» σημειώνει ο κ. Βεργάδος. «Το πρώτο ρομπότ χρησιμοποιήθηκε στην βιομηχανική παραγωγή το 1960. Άρα δεν είναι καινούργια υπόθεση» προσθέτει. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα ενημέρωσης του ΣΕΒ, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στον τεχνολογικό τομέα της βιομηχανικής της παραγωγής. Αντιστοιχούν, όπως λέει, 17 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους στην βιομηχανία. Όμως, θα χαθούν θέσεις εργασίας από την είσοδο των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία; Ο κ. Βεργάδος είναι σαφής. «Μόνο το 5% των θέσεων εργασίας θα χαθούν ολοκληρωτικά. Βάσει αναλύσεων επηρεάζονται άμεσα τα επαγγέλματα χαμηλών προσόντων, εργατοτεχνικές δουλειές, που χρειάζονται φυσική δύναμη και λειτουργίας. Αυτό είναι καλό γιατί ο άνθρωπος θα πάψει να ασχολείται με επίπονες διαδικασίες και θα μπορεί να ασχοληθεί με μια πιο δημιουργική εργασία» υπογραμμίζει, κάνοντας λόγο ότι σε άλλες χώρες, στον τομέα της εργασίας, συνυπάρχουν άνθρωποι και μηχανές. «Η τεχνολογία δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Όσο πιο υψηλό το επίπεδο αυτοματισμού, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίες αναπτύσσονται» καταλήγει.
Παράταση στα αυθαίρετα – Ποιοι επωφελούνται και ποιοι παίρνουν πρόστιμα Για τη νέα παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα, αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες που δε θα συμμορφώνονται με το νέο νόμο, μίλησε στην εκπομπή One Direct ο Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Πάρις Χαρλαύτης. Ο κ. Χαρλαύτης εξήγησε αρχικά ποια ακίνητα θεωρούνται αυθαίρετα και τι ακριβώς ισχύει για την παράταση που έχει δοθεί. Από τη νέα αυτή ρύθμιση επωφελούνται μόνον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν κατασκευαστεί έως το 2011. Τα μεταγενέστερα δεν δικαιούνται ρύθμισης. Αναφορικά με τα πρόστιμα ενημέρωσε πως αν κάποιος δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του έως τον Ιούνιο που τελειώνει και η παράταση και ξεκινήσει τότε τις διαδικασίες, τότε θα πάρει κάποια προσαύξηση. Τώρα για παλαιότερες δηλώσεις που ενδεχομένως έχουν μείνει στη μέση, ο κ. Χαρλαύτης πρότεινε την απεύθυνση στο Τεχνικό Επιμελητήριο ή στην πολεοδομία προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία τακτοποίησης του αυθαιρέτου. Ολοκληρωμένο θεωρείται ένα αυθαίρετο όταν είναι υπό καθεστώς περαίωσης, δηλαδή ολοκληρωτικής εξόφληση σε συνδυασμό με την ανάρτηση όλων των δικαιολογητικών.
«Σκωτσέζικο ντους» από ΔΝΤ – Η σύνδεση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Στην εκπομπή One Line μίλησε ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», Ντίνος Σιωμόπουλος, όπου ανέλυσε την οικονομική επικαιρότητα. Ο Ντίνος Σιωμόπουλος μίλησε για το «σκωτσέζικο ντους» από νέα έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο του 2019 επιτυγχάνοντας 3,7% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο για το 2020 προβλέπει επίδοση 3,1% του ΑΕΠ, κάτω από τον στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα κλείσει στο 1,8% και το 2020 στο 2,3%, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί φτάνοντας στο 0.9% το 2023. Στην Έκθεση τίθεται εκ νέου θέμα μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, ωστόσο υπήρξε μέρος μελών του ΔΣ που επέμεινε στην τήρηση των συμφωνημένων. Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Ντίνος Σιωμόπουλος υπάρχει σύνδεση μεταξύ των όσων αναφέρει το ΔΝΤ και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε ο Ντίνος Σιωμόπουλος θα υπάρξει μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, η οποία ωστόσο θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2021.
Ο Β. Κορκίδης και ο Δ. Τσομόπουλος αναλύουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο Καλεσμένοι στην εκπομπή One Line βρέθηκαν την Παρασκευή (15/11) ο πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος Φοροτεχνικών Αττικής, Δημήτρης Τσομόπουλος, αναλύοντας την οικονομική επικαιρότητα  με φόντο τις φοροελαφρύνσεις, τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας. Με φόντο τις νέες ρυθμίσεις και το σκηνικό που φέρνει στην οικονομία της χώρας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως υποστήριξε ο Β. Κορκίδης «πρόκειται για ένα φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό νομοσχέδιο. Αναφερόμενος σε μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα τεθούν μάλιστα σε άμεση ισχύ, εκτίμησε ότι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό κατά τα προηγούμενα έτη. Από τη μεριά του ο κ. Τσομόπουλος πέραν των σημαντικών φοροελαφρύνσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μίλησε και για τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή εισφορών για τους ασφαλισμένου. Όπως δήλωσε, πρόκειται για μία δίκαιη και ασφαλή για το ασφαλιστικό πρόταση. 
Ασφαλιστικό: Ελεύθερη επιλογή εισφορών για τους ασφαλισμένους – Οι νέες κατηγορίες Τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού συστήματος για τους περίπου 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, το βράδυ της Πέμπτης. Όπως εξήγησε το «νέο, καινοτόμο, απλό και αποτελεσμαστικό σύστημα» αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την θέσπιση νέων ασφαλιστικών κατηγοριών.
Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο Αλλαγές και διορθώσεις φέρνει στο φορολογικό νομοσχέδιο η δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται απόψε. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει υπόψη τους τις επισημάνσεις που έχουν κάνει εκατοντάδες πολίτες αλλά και επαγγελματικοί φορείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, σχετικά με προβλήματα που έχουν εντοπίσει στις αλλαγές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ήδη σχεδιάζεται στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή να προστεθεί διάταξη με την οποία οι περιστασιακά απασχολούμενοι να μην φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Εκθεση ΔΝΤ: Βελτιωμένες προβλέψεις και «αστερίσκοι» για την Ελλάδα Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικότερης και πιο δυναμικής οικονομίας αναγνωρίζει η απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας, όμως, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διατήρηση της γενικότερης δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ανάπτυξη θα βρίσκεται στο 1,8% για το 2019, ενώ θα ανέβει στο 2,3% το 2020 (η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 2,2%). Η έκθεση αποδίδει αυτή την επιτάχυνση στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και τις υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα διευκολυνθούν από την εισροή ξένων κεφαλαίων. Παρόλα όμως αυτά, αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και η χαμηλή παραγωγικότητα σε συνδυασμό με ορισμένες «κληρονομιές» της κρίσης θα συνεχίσουν να αποτελούν πάγιες προκλήσεις που θα επηρεάζουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης. Σχετικά με τη πορεία βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα σημειώνει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των μεσοπρόθεσμων προοπτικών αν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις αποδώσουν ταχύτερα καρπούς και οι αγορές αντιδράσουν θετικά σε αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμή βιωσιμότητα του χρέους δεν διασφαλίζεται βάσει «ρεαλιστικών μακροοικονομικών δημοσιονομικών παραδοχών», καθώς το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχει υπερεκτίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.