Οι νέοι ευρωπαϊκοί υπερυπολογιστές

Για τους νέους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές μίλησε μέσα από την εκπομπή του One Channel, Ανάπτυξη, ο υπεύθυνος Υπερυπολογιστικών Συστημάτων Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, Δημήτρης Ντελλής.

Μειώθηκε η ζήτηση του γερμανικού ομολόγου Την πλάτη στο γερμανικό ομόλογο γύρισαν οι επενδυτές οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι το χαμηλό εως και μηδενικό επιτόκιο. Η Γερμανία προχώρησε στην έκδοση 30ετούς ομόλογου το οποίο απέδωσε επιτόκιο -0,11% μετά την δημοπράτησή του. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γερμανικό χρέος τόσο μεγάλης διάρκειας πωλείται με αρνητικό επιτόκιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πληρώσουν το Βερολίνο για να κατέχουν το χρέος του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία τελικά άντλησε μόλις 824εκ.ευρώ έναντι του στόχου 2 δις, γεγονός που ανάγκασε τους αναλυτές να χαρακτηρίσουν την έκδοση αποτυχημένη. Οι Financial Times αναφέρουν πως η ζήτηση στη δημοπρασία ήταν η πιο αδύναμη των τελευταίων 8 ετών. Οι αποδόσεις των ομολόγων σε πολλές χώρες της ευρωζώνης έχουν καταρρεύσει το τελευταίο τρίμηνο, εν αναμονή νέων μέτρων χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης ΗΠΑ – Κίνα – Γερμανία Στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης βρίσκονται τρεις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, με τα χρηματιστήρια να ξεφορτώνονται μεγάλο όγκο μετοχών. Οι επενδυτές στρέφονται στα βαριά χαρτιά της οικονομίας - χρυσό και πετρέλαιο- για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε έναν αδιάκοπο εμπορικό πόλεμο. Τα βλέμματα των αγορών πάντως είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της Παρασκευής του κεντρικού τραπεζίτη της Αμερικής, ο οποίος θα δώσει τη πρώτη γεύση για το τι θα κάνει η Ομοσπονδιακή τράπεζα από Σεπτέμβρη,. Αλλά και η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στις 12 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να ανακοινώσει ένα «γενναίο πακέτο στήριξης» της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων και μειώσεις επιτοκίων όπως πιέζουν πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.
Μεγαλύτερη η ανεργία στις γυναίκες – Τι έδειξαν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ Ανεργία γένους θηλυκού μαρτυρούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ καθώς οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού που αναζητά εργασία στην Ελλάδα.Tα στοιχεία παραμένουν ακόμη απογοητευτικά με την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό καταγεγραμμένης ανεργίας στην Ευρώπη της τάξεως του 17,6%.Τον μήνα Ιούλιο βρέθηκαν.
Χρ. Κολώνας στο One Channel: Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα Για την κατάσταση της ΔΕΗ και τα σχετικά μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να σωθεί η εταιρεία, μίλησε στο δελτίο του One Channel, o Οικονομικός Συντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα», Χρήστος Κολώνας. «Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Το πρώτο μέτρο είναι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας. Η έκπτωση αυτή είχε περικοπεί ξανά την περασμένη άνοιξη. Οι ιθύνοντες της εταιρείας υπολογίζουν σε 180 εκατομμύρια ευρώ ετήσια κέρδη από αυτή τη ρύθμιση. Επιπλέον, αποφασίστηκε μια αύξηση στα τιμολόγια. Πιθανόν να είναι στο 10%. Από αυτό το μέτρο, υπολογίζουν κέρδη ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η ΔΕΗ χρειάζεται 750 σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη» σχολίασε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε πως «οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό θα γίνει προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας». «Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα μεταβληθεί το συνολικό ποσό που θα πληρώνει ο καταναλωτής. Όσον αφορά ενδεχόμενη πώλησή της ΔΕΗ, προέχει η διάσωση της. Αργότερα, ίσως η κυβέρνηση εξετάσει την πώληση του διαχειριστή του ρεύματος, της ΔΕΔΗΕ» κατέληξε ο Χρήστος Κολώνας.
Υποκατάστημα στην Ελλάδα ανοίγει η Bank of China Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ιδρύσει υποκατάστημα στην Ελλάδα η Bank of China, σύμφωνα με δηλώσεις της πρόεδρου της τράπεζας για την Ευρώπη, Zhou Li Hong, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας και την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησή της. Η έδρα της Bank of China βρίσκεται στο Πεκίνο, ενώ διατηρεί και μεγάλη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ.
Η ΔΕΗ εκπέμπει SOS: Άμεση η ένεση ρευστότητας 750 εκατομ. ευρώ Τέλος στην έκπτωση του 10% στους συνεπείς οφειλέτες του ηλεκτρικού ρεύματος βάζει η ΔΕΗ, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκεντρωθούν άμεσα χρήματα για την διάσωση της εταιρείας. Το σχέδιο κατάργησης της έκπτωσης, ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την απώλεια μέρους των πελατών της ΔΕΗ. Από τον Σεπτέμβριο πάντως, οι καταναλωτές φαίνεται πως θα έρθουν πιθανόν αντιμέτωποι με αυξήσεις, καθώς ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει ο νέος πρόεδρος, Γιώργος Στάσσης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη εβδομάδα, φαίνεται πως είναι και η αναπροσαρμογή της τιμής της κιλοβατώρας, αλλά η ενσωμάτωση της ρήτρας αερίων ρύπων Co2.
Η απειλή μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Κέυνς και η ετοιμότητα της ελληνικής οικονομίας Το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και τις δυνατότητες αντίδρασης της Ελλάδας σχολίασε στην εκπομπή One Direct o οικονομολόγος και Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης. «Είμαστε στα πρόθυρα ενός νέου 2009. Ήδη πολλές χώρες σημειώνουν οικονομική ύφεση. Μικρές και μεγάλες. Λίγο πολύ όλες οι κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας τους. Θα έχουμε επιστροφή στον Κέυνς, για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης» υποστήριξε ο κ. Γκότσης. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Τζον Κέυνς ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στον 20ο αιώνα και η θεωρία του περί κρατικής παρέμβασης και χρηματοδότησης στην οικονομία και τις επιχειρήσεις ακολουθήθηκε μετά τις καταστρεπτικές συνέπειες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Οι περισσότερες χώρες έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές του για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική» είπε και πρόσθεσε πως «μπαίνουμε σε δύσκολη εποχή. Ελπίζω να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και πάλι». Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ιδιάζουσα περίπτωση. Έχουμε μια ισχνή ανάπτυξη. Πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα οι δημόσιες επενδύσεις. Πιστεύω ότι έχουμε καλές προοπτικές αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα». «Είναι εφικτό να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μισή μονάδα ανά έτος. Πρέπει να προσεγγίσουμε την περίπτωση αυτή πολύ προσεκτικά, για να μη χάσουμε την όποια εμπιστοσύνη έχουμε αποκτήσει από τις αγορές» είπε σχετικά με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος στην έκπτωση συνέπειας 10% της ΔΕΗ Η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της δημόσιας εταιρείας αναζητούν επειγόντως 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να σταθεί όρθια για το άμεσο χρονικό διάστημα. Στα εξεταζόμενα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται και η τύχη της έκπτωσης συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους πελάτες της εταιρείας. Οι τιμολογιακές αναπροσαρμογές των πελατών της ΔΕΗ θα καταλήξουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
ΟΑΕΔ: Αύξηση της ανεργίας τον Ιούλιο του 2019 Στα 893.310 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Ιούλιο του 2019, έναντι 827.854 ατόμων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (Ιούλιος του 2018) και 858.069 ατόμων τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Ιούλιο του 2019, 475.915 από αυτά (ποσοστό 53,28%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 417.395 (ποσοστό 46,72%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 307.224 (ποσοστό 34,39%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 586.086 (ποσοστό 65,61%). Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Ιούλιο 2019, ανήλθε σε 76.891 άτομα έναντι 131.584 ατόμων τον Ιούλιο του 2018 και 80.743 ατόμων τον Ιούνιο του 2019. Από αυτά, 58.613 (ποσοστό 76,23%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 18.278 (ποσοστό 23,77%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 26.262 (ποσοστό 34,15%) και οι γυναίκες σε 50.629 (ποσοστό 65,85%).Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον μήνα Ιούλιο του 2019 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανήλθε σε 111.990 άτομα, από τα οποία οι 104.944 (ποσοστό 93,71%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 7.046 (ποσοστό 6,29%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 44.157 (ποσοστό 39,43%) και οι γυναίκες σε 67.833 (ποσοστό 60,57%).
Κρίση: Η μάστιγα των επιχειρήσεων Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τρείς στις δέκα επιχειρήσεις που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση πέθαναν. Μάλιστα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ο βαθμός θνησιμότητας την περίοδο 2009-2018 πέρασε το 40%. Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη το 29,05% των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν το 2009 έκλεισαν. Οι ομόρρυθμες εταιρείες παρουσιάζουν ποσοστό θνησιμότητας 39%, οι ετερόρρυθμες 32,64% και οι ατομικές 28,83%. Το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται σε ανώνυμες εταιρείες με ποσοστό 12,76. Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη δείχνουν ότι η επιχειρηματικότητα που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο ήταν μία προσπάθεια των ιδιοκτητών επιχειρήσεων να βρουν διέξοδο από την ανεργία. Έτσι η απουσία επιχειρηματικού οράματος και η έλλειψη κεφαλαίων οδήγησε στον γρήγορο θάνατο των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να γίνεται υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω των τραπεζών. Οι ενοικιαστές δηλαδή θα καταθέτουν τα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβλέπονται πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη. Με το τρόπο αυτό το ΥΠΟΙΚ στοχεύει στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά κυρίως στη προστασία των ιδιοκτητών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μέχρι τώρα σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης, ο οποίος νοικιάζει χωρίς να λαμβάνει ενοίκιο από τους μισθωτές, φορολογείται γι’ αυτά τα εισοδήματα τα οποία δεν έχει εισπράξει, ενώ με το νέο σχήμα ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αποδείξει πως πραγματικά δεν εισέπραξε ενοίκια, άρα και να μην φορολογηθεί για αυτά τα εισοδήματα.
Πώς θα «θωρακιστεί» η ελληνική οικονομία σε τυχόν νέα παγκόσμια οικονομική κρίση Για την φορολογία στην Ελλάδα αλλά και για την επαπειλούμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση μίλησε στην εκπομπή One Direct, o καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Καραβίτης. «Δεν χάνονται οι περιουσίες όταν πέφτουν οι τιμές. Οι τιμές κάποια στιγμή επανακάμπτουν» είπε ο καθηγητής. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αυξάνουμε την μεταβίβαση. Αυτό δε στέκει. Επιπλέον πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα κανονικό, σταθερό, φορολογικό περιβάλλον» κατέληξε. Ακόμα ο κ. Καραβίτης αναφέρθηκε στην επαπειλούμενη νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση. «Πράγματι υπάρχουν ανησυχίες. Για την αμερικανική, την γερμανική, την κινεζική οικονομία. Η κάθε οικονομία έχει τα προβλήματα της. Υπάρχουν και πιο μικρές οικονομίες όπως της Αργεντινής που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η, όπως της Ιταλίας και της Τουρκίας που είναι δίπλα μας, και εκτός από οικονομική έχουν και πολιτική κρίση» τόνισε. «Να χτίσουμε μια δυνατή οικονομία, να θωρακιστούμε όσο γίνεται, να τονώσουμε τις εξαγωγές μας, να εξορθολογίσουμε τον δημόσιο τομέα. Έτσι όσο είναι εφικτό θα προστατευτούμε από μια νέα διεθνή οικονομική ύφεση ως Ελλάδα» εξήγησε και πρόσθεσε πως «οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ των μεγάλων χωρών και περιστάσεις όπως το Brexit επιδεινώνουν τις καταστάσεις χωρίς λόγο και αιτία».