Πωλείται άμεσα το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε πριν από λίγη ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αποκρατικοποιήσεις με αιχμή το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, όπως και το ζήτημα της αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ.

Ποια τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων με χαμηλούς ρίπους Για την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που αφορά τα κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων που εκπέμπουν χαμηλούς ρίπους μιλά στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη ο περιβαλλοντολόγος Ηλίας Ντεμίαν.
Νέα κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη όσον αφορά τα καθαρά αυτοκίνητα και αυτό οφείλεται στα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που έζησε η χώρα. Για το ζήτημα αυτό, αλλά και για την εικόνα της αγοράς και τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου, μίλησε στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Για τον κ. Κωνσταντινίδη τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα θα ενισχύσουν την αγορά.
Ποιες «ηλεκτρονικές» αποδείξεις θα μετρούν διπλά Να μετρούν διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Εφόσον το συγκεκριμένο μέτρο αποφασιστεί θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει επαγγελματικές ομάδες που έχουν ξεχάσει στο συρτάρι το pos ή δεν κόβουν καθόλου αποδείξεις. Στο στόχαστρο του έχουν μπει τουλάχιστον δέκα επαγγέλματα. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, υδραυλικοί, οικοδόμοι και οδηγοί ταξί, φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών. Ένας φορολογούμενος που θα επισκεφθεί το γιατρό του και θα πληρώσει με ηλεκτρονικά μέσα για την επίσκεψη που στοιχίζει 50€, στο όριο των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώσει, το ποσό θα μετρά για 100€. Η ρύθμιση αυτή θα διευκολύνει πολλούς να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ώστε να μην προκύψει πρόσθετος φόρος στα δηλωθέντα εισοδήματα. Συνεπώς για ένα φορολογούμενο που έχει εισόδημα 10.000€ και πρέπει να συγκεντρώσει 3.000€ σε e-αποδείξεις Για σύνολο αποδείξεων από τα επαγγέλματα αξίας 1.000€.Ο φορολογούμενος αυτόματα θα έχει συγκεντρώσει σε ηλεκτρονικές δαπάνες 2,000€.Αυτό σημαίνει πως θα έχουν απομείνει μόνο 1.000€. Αυτόματα δηλαδή για κάθε φορολογούμενο θα γίνεται ευκολότερη η συγκέντρωση του υποχρεωτικού ποσοστού.
Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2020 Την δυνατότητα να επιλέγουν κάθε χρόνο διαφορετική ασφαλιστική κατηγορία θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από το 2020, ανάλογα με τις προσδοκίες τους και τις δυνατότητές τους για ασφάλιση και σύνταξη, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην ΕΡΤ. Όπως βέβαια τόνισε ο Υπουργός όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές που θα καταβάλλει ένας επαγγελματίας τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξή του όταν συμπληρωθούν τα έτη ασφάλισης.
Θετικά μηνύματα από την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος Θετικά μηνύματα έρχονται από την Ευρώπη όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, για το εάν θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των εκτιμήσεων για το ελληνικό χρέος, λόγω του ότι βασίζεται σε παλιά στοιχεία. Ο κ. Σεντένο είπε πως όντως χρειάζεται να γίνει επαναπροσδιορισμός με δεδομένο ότι η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η θετική εξέλιξη είναι απόρροια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει γίνει στην Ελλάδα.
Διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα παρουσίασε ο προϋπολογισμός Διπλάσιο Πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του αρχικού στόχου, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουάριου - Οκτώβριου 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πάντως μέχρι τώρα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ένα υπερπλεόνασμα 400 περίπου εκατομμυρίων, το οποίο ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα σε ποιους θα διανεμηθεί. Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών μέσα στις επιλογές του πρωθυπουργού δεν θα είναι η αύξηση στην έκπτωση της προκαταβολής φόρου προς τις επιχειρήσεις αλλά ούτε και η 13η σύνταξη, καθώς όπως ανέφερε η αρμόδια πηγή δόθηκε ήδη το Μάιο.
Α. Κορσάνου στο One Channel: Τα κόκκινα δάνεια, τo νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνική οικονομίας Στην εκπομπή One Direct μίλησε η δικηγόρος Άννα Κορσάνου για τον πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως τώρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η κα. Κορσάνου εξέφρασε τη βεβαιότητά της για παράταση της υποβολής της αίτησης και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η συμμετοχή είναι τόσο μικρή. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη δικηγόρο, είναι στις τράπεζες, οι οποίες στέλνουν λάθος τα στοιχεία των δανειοληπτών με αποτέλεσμα να δημιουργείται καθυστέρηση στην όλη διαδικασία. «Είναι πολυδαίδαλη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης στη ρύθμιση, η λύση που απομένει είναι η τραπεζική διαμεσολάβηση ή η διμερής διαπραγμάτευση με την τράπεζα, καθώς από τις αρχές του νέου έτους οι πλειστηριασμοί θα αυξηθούν κατά πολύ. Η κα. Κορσάνου μίλησε και για την πλατφόρμα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η οποία θα αφορά σε πολίτες που έχουν καταθέσει αίτηση στο ειρηνοδικείο και περιμένουν το δικαστήριό τους. Εν κατακλείδι, η δικηγόρος υποστήριξε πως το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια και είναι ύψιστη ανάγκη οι τράπεζες να απαλλαγούν από αυτά.
Προστασία πρώτης κατοικίας: Ηλεκτρονικά η αίτηση χωρίς την κατάθεση δικαιολογητικών Πολύ λίγες είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προχώρησε στην απλοποίηση της διαδικασίας δημιουργώντας ένα πλαίσιο με βάση το οποίο διευρύνεται και βελτιώνεται το καθεστώς προστασία. Σύμφωνα με αυτό, καταργείται η κατάθεση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.
Υπερπλεόνασμα 400 εκατ ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ως τον Οκτώβριο και οι πρώτες τάσεις για το Νοέμβριο, δείχνουν ότι το φετινό υπερπλεόνασμα θα είναι κατά τι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του Προσχεδίου, δηλαδή μεγαλύτερο από τα 346 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές «φωτογράφισαν» ένα χώρο ελαφρώς υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ
Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα Ανοίγει τις επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Tο επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του 2019, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί όλο το επίδομα μιας και στόχος της Κυβέρνησης είναι το πετρέλαιο να δοθεί όταν ο κόσμος το έχει ανάγκη για να ζεσταθεί.
Αφορολόγητο: Για ποια επαγγέλματα θα μετρούν διπλά οι αποδείξεις Διπλά θα μετρούν σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών οι αποδείξεις από δέκα κατηγορίες επαγγελματιών, που θεωρείται πως φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΙΟΒΕ για το ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα επαγγέλματα.
Αλλαγές στο αφορολόγητο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών Με το κομπιουτεράκι στο χέρι και με πλαστικό χρήμα στο άλλο θα κυκλοφορούν από την τη Ιανουαρίου 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να συλλέξουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν αδύνατο να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα ίσες με το 30% του εισοδήματος τους, καθώς δεν συνυπολογίζονται ενοίκια, δάνεια, διατροφή ενώ ο υπολογισμός γίνεται επί του εισοδήματος προ φόρων. Υποστηρίζουν δε πως είτε θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό 30% είτε να διευρυνθούν οι κατηγορίες των φορολογουμένων που η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων θα είναι το 20% αντί του 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το νέο μέτρο.