Σημαντικές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα – Πόσο μειώνεται ο φόρος, ποια τα νέα αφορολόγητα

Με νέα φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν το 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δίμηνο του έτους θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Αναλύει ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος.

Πρώτη κατοικία: Την 1η Μαϊου τελειώνει η προστασία Έκκληση προς όλους τους πολίτες να αξιοποιήσουν έως τον Απρίλιο τη ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας τους απηύθυνε ο yφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τώρα είναι η ευκαιρία να μπουν όλοι στην πλατφόρμα και να σώσουν το σπίτι τους». Την ίδια ώρα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης καλεί όσους δανειολήπτες χρήζουν προστασίας της πρώτης κατοικίας να κάνουν χρήση του ισχύοντος νόμου, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου. Κι αυτό, γιατί από την 1η Μαΐου, ο νόμος αυτός δεν θα ισχύει και θα τον διαδεχθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πώς ζητούμενο είναι να μη χάσουν την πρώτη τους κατοικία οι οικονομικά αδύναμοι και όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όχι, όμως, όπως είπε, και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και δεν το κάνουν. Το νέο πτωχευτικό θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν. Ωστόσο, αυτοί θα πρέπει οπωσδήποτε να ρευστοποιούν όλη τους την περιουσία, ώστε να μπουν σε ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα των οφειλών τους.
Αυτά περιλαμβάνει το νέο πτωχευτικό δίκαιο Νέα έκκληση προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν έως τον Απρίλιο τη ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας τους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Ιωάννη Στουρνάρα, επί της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2019. «Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου 2020, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στον νόμο που -όπως είπε – έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και βελτίωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Το νέο πτωχευτικό δεν θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν εφόσον όμως ρευστοποιηθεί όλη τους η περιουσία. Δείτε αναλυτικά.
Θετικός για την οικονομία αλλά όχι για τα κόκκινα δάνεια ο Γ. Στουρνάρας Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και προειδοποιήσεις για τα κόκκινα δάνεια απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2019. Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στη διεθνή οικονομία Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι ασιατικές αγορές που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από την πρώτη ημέρα εξάπλωσης του κοροναϊού. Ο δείκτης της Σαγκάης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του, ενώ ο φόβος απομάκρυνε τους επενδυτές με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 400 δις δολάρια. Το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Κίνας είναι ήδη ανυπολόγιστο. Πτήσεις και κρατήσεις θέσεων σε ξενοδοχεία ακυρώνονται μαζικά και οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας China Southern Airlines, China Eastern Airlines και China Air βλέπουν τις μετοχές τους σε ελεύθερη πτώση. Ο τουρισμός αποτελεί ζωτικό τομέα της κινεζικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της ανάπτυξής της, ενώ απασχολεί περίπου 28 εκατ. άτομα. Το 2003, η επιδημία SARS είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας από το 11,1% στο 9,1%. Σύμφωνα με στοιχεία της Global Economics, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αποκάλυψη One Channel: Μειωμένες οι συντάξεις – Δεν υπολογίζονται τα δώρα Σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας αναφορικά με τις συντάξεις. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel, ο κ. Μέγας εξήγησε με ποιον τρόπο καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για αυξήσεις στις συντάξεις. Βάσει νόμου, οι συντάξεις θα αυξηθούν, ωστόσο «η ‘πονηρία’ του νόμου είναι ότι δε θα γίνουν αυξήσεις αλλά μειώσεις», δήλωσε ο κ. Μέγας και εξήγησε πως ενώ το 2015 το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματική την περικοπή των δώρων από τον υπολογισμό των συντάξεων στη συνέχεια αυτά προστέθηκαν με αποτέλεσμα από το 2016 και μετά να μετρούν 14 μισθοί. «Η πρόβλεψη αυτή αφαιρέθηκε από το σχέδιο νόμου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εισοδήματα στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, κάτι που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους», κατέληξε ο κ. Μέγας.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έκδοση του 15ετούς ομολόγου Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η έκδοση του 15ετούς ομολόγου, με τη ζήτηση να είναι εκρηκτική. Οι προσφορές άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91%. Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.
Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς Συνάντηση με τους θεσμούς είχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την κοινή δήλωση που έκαναν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Επί τάπητος τέθηκε το ιδιωτικό χρέος, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε πέντε βασικά ζητήματα ως προτεραιότητες της κυβέρνησης στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, και συγκεκριμένα: – Την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) για ώριμες επενδύσεις. – Την αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. – Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ. – Τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο επόμενο έτος. – Να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι (περίπου 200 εκατ. ευρώ) λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή να εξαιρούνται κονδύλια που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, που θα δοθεί πρώτα στην εισφορά αλληλεγγύης και μετά σε ΕΝΦΙΑ. Το επόμενο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς κλείστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου, όταν και θα δημοσιευτεί η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Ζ. Τσώλης στο One Channel: Αποδεσμεύονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το ετήσιο εισόδημα Για το νέο ασφαλιστικό και τι αυτό προβλέπει, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο αρχισυντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», Ζώης Τσώλης. Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι ότι πλέον αποδεσμεύονται οι ασφαλιστικές εισφορές που δίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από το ετήσιο εισόδημα. Μέχρι πρότινος πλήρωναν το 13% του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και περίπου 50 ευρώ το μήνα για την ασφάλεια υγείας. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα ελάχιστα όρια των ασφαλιστικών εισφορών. Επομένως, «όσο ξεκάθαρο είναι πως θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις για τους ασφαλισμένους από 30 χρόνια και μία ημέρα και πάνω, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχουν αυξήσεις της τάξης του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων». Οι συντάξεις για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης θα είναι πάρα πολύ χαμηλές, σύμφωνα με τον κ. Τσώλη. Οι συντάξεις αυτές θα κυμαίνονται γύρω στα 700 – 800 ευρώ όταν η εθνική σύνταξη είναι τα 380 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο νόμος δίνει ένα κίνητρο για παραμονή στην εργασία πάνω από τα 30 χρόνια ασφάλισης, προκειμένου να υπάρξουν ικανοποιητικά έσοδα και εν συνεχεία ικανοποιητικές συντάξεις.
Τον Μάιο η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού Τον Μάιο αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% με 5%, προκειμένου να διαμορφωθεί μεταξύ 676 - 682 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ο κατώτατος θα φτάσει τα 703 ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας. Για φέτος, θα μελετηθεί αν μπορεί να αυξηθεί κατά 26 ως 32 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα επηρεάσει θετικά τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 – 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπογραφούν συμβάσεις που θα προβλέπουν αυξήσεις. Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικοί φορείς θεωρούν πως τα δεδομένα επιτρέπουν μια αύξηση του κατώτατου μισθού γύρω στο 4% με 5%.
Ασφαλιστικό: Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να φέρει το νεο νομοσχέδιο καθώς επίσης και αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με ποσά που αγγίζουν και τα 252 €.
Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για διπλές εισφορές και μπλοκάκια Την κατάργηση των διπλών εισφορών για μισθωτούς οι οποίοι διατηρούν παράλληλα και μπλοκάκια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όσοι καλύπτουν πλήρως από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά των 252 ευρώ, απαλλάσσονται από την εισφορά για το μπλοκάκι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά που υπολείπεται.
Σε αναμονή φορολογούμενοι που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων Σε αναμονή βρίσκονται οι φορολογούμενοι που θέλουν να βάλουν τάξη στα χρέη τους, με τη νέα πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων. Αν και η νέα πάγια ρύθμιση ισχύει από 1/1/2020 ,οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα ακόμη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως 48 δόσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΝΕ, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται ώστε η πλατφόρμα να είναι έτοιμη πριν βγει ο Φεβρουάριος, με πιθανότερη ημερομηνία τις 26 Φεβρουαρίου. Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν οι Θεσμοί, παγίως προέβαλαν αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο ήδη ρυθμισμένα χρέη να μπορούν να αποπληρωθούν σε μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό δόσεων.