Σημαντικές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα – Πόσο μειώνεται ο φόρος, ποια τα νέα αφορολόγητα

Με νέα φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν το 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δίμηνο του έτους θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Αναλύει ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Ντίνος Σιωμόπουλος.

Αυθαίρετα: Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για την τακτοποίησή τους Σε νέα ολιγόμηνη παράταση στα αυθαίρετα και την τακτοποίηση τους προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νέα παράταση δίνει μια καταρχήν ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους, αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου που κερδίζουν χρόνο στη διεκπεραίωση των φακέλων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», την τροπολογία που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το θέμα των αυθαιρέτων.
Προϋπολογισμός 2020: Υπερπλεόνασμα 436 εκατ. το 2019 Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2020 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο νέος προϋπολογισμός υπερκαλύπτει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και θέτει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις για τη πορεία των οικονομικών μεγεθών το 2020. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, περαιτέρω πτώση της ανεργίας -στο 15,6% το επόμενο έτος από 17,4% φέτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 στο 2% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,7%. Για το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομικό χώρο ύψους 436 εκατ. ευρώ -βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα διανείμει κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο- και 164 εκατ. ευρώ για το 2020.
Κτηματολόγιο: Μαζικά email για την υποβολή δήλωσης Τις επόμενες ημέρες πάνω από 1,3 εκατομμύρια παραλήπτες που έχουν ξεχάσει να κάνουν δήλωση στο Κτηματολόγιο (φυσικά και νομικά πρόσωπα) πρόκειται να λάβουν e-mail από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το e-mail θα αναφέρει ότι η προθεσμία υποβολής λήγει τέλος του μήνα. Όσοι είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας ή διαμένουν/έχουν την έδρα τους σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες θα πρέπει να κάνουν τη δήλωσή τους στο κτηματολόγιο μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Μάλιστα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως «καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».
Ζ. Τσώλης στο One Channel: Στόχος της κυβέρνησης είναι να πρασινίσουν τα κόκκινα δάνεια Για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο προϊστάμενος οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα». Ζώης Τσώλης. O κ. Τσώλης σχολίασε το γεγονός ότι πολλοί λίγοι οφειλέτες έχουν προσφύγει στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, παρότι η προστασία του νόμου Κατσέλη λήγει στο τέλος του χρόνου και ενώ έτρεχε ένα κρατικό πρόγραμμα της επιδότησης της δόσης για τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας. Αυτό οφείλεται αφενός λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας και αφετέρου της ιδέας του εκάστοτε δανειολήπτη ότι εξαιτίας του τεράστιου αριθμού οφειλετών, οι τράπεζες δε θα στραφούν εναντίον του. Ο κ. Σταϊκούρας έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κέρδισε μια τετράμηνη παράταση έτσι ώστε να αποφύγει μια έκρηξη πλειστηριασμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πρασινίσουν τα κόκκινα δάνεια για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τον κ. Τσώλη.
Παρατείνεται η διαδικασία ένταξης στην προστασία πρώτης κατοικίας Παράταση τεσσάρων μηνών θα πάρουν όσοι οφειλέτες θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικίας, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης της Κομισιόν. Έτσι αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2019 το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα λειτουργήσει έως τα τέλη Απριλίου 2020. Μάλιστα πρόσφατα η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε βελτιώσεις της ρύθμισης με στόχο να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες και να σώσουν την πρώτη κατοικία τους. Εκτιμάται ότι η παράταση αυτή αναμένεται να βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Μιας και οι μέχρι στιγμής επιδόσεις στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί μόλις 579 αιτήσεις, ενώ στην άρση του φορολογικού τους απορρήτου έχουν συμφωνήσει 48.000 δανειολήπτες. Οι τράπεζες έχουν καταθέσει 103 προτάσεις ρύθμισης, ενώ μόλις 20 από αυτές έγιναν δεκτές από τους δανειολήπτες. Και έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες . Στόχος του Οικονομικού Επιτελείου είναι να αντιμετωπίσει το υψηλό ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια και να διευκολύνει τους πολίτες, εξαιρώντας όμως τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων «Ενθαρρυντική και θετική» χαρακτήρισε την έκθεση για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού, όπως τόνισε, «αν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά». Ανέφερε ακόμη πως μετά το 2020, οι στόχοι για τα πρωτογενή υπάρχουν «επειδή η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ και πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που θα θέτουν μικρότερους κινδύνους για την οικονομία. Με τέτοιο ύψος χρέους υπάρχει μικρό περιθώριο για λάθη πολιτικής».
Επίδομα θέρμανσης: Ανοιξε η πλατφόρμα – Τα ποσά και οι δικαιούχοι Άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/11) η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης 2019 – 2020. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω του Taxisnet μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Για να λάβει κάποιος όλο το επίδομα αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος θα γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 ενώ μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2020 θα γίνουν διασταυρώσεις στα στοιχεία των αγορών πετρελαίου θέρμανσης που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι. Tο επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του 2019 και θα είναι σημαντικά αυξημένο, λόγω του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος. To ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 64 έως 350 ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Τέλος σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, όπως τα Γρεβενά, η Δράμα, ο Εύρος, τα Ιωάννινα η Καστοριά. Ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», Ντίνος Σιωμόπουλος αναλύει βήμα-βήμα τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων αλλά και όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι.
Κομισιόν: Εύσημα για φοροελαφρύνσεις – «Κίτρινη κάρτα» για αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα Τα εύσημα στην κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και την ανάπτυξη θα αποδίδει η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της έκθεσής της πιστοποιεί τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση για το πακέτο φοροελαφρύνσεων του 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η  έκθεση της Κομισιόν, για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο καταγράφοντας επαρκή πρόοδο η οποία οδηγεί σε σύσταση για ενεργοποίηση των παρεμβάσεων. Αναφορικά με το μέτρο της αναβολής επί τριετία του ΦΠΑ για ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 η Κομισιόν δείχνει «κίτρινη» κάρτα καθώς θεωρεί ότι βοηθά την παραοικονομία. Στο δημοσιονομικό πεδίο, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι ψηλότερο από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) και θα κυμανθεί στο 3,8%, δεδομένου ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τους θεσμούς για τα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ της προηγούμενης κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο. Όπως αναφέρει η έκθεση το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με μείωση της οροφής δαπανών του Δημοσίου κατά 0,6% του ΑΕΠ. Η εισήγηση της Κομισιόν, που σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, θα συζητηθεί τώρα στη συνεδρίαση του ΕWG, το οποίο θα ετοιμάσει και την τελική εισήγηση στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «Ένα στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα», αναφέρουν από την Πειραιώς για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με την πρόταση της ΝΔ στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο Σύνταγμα της Ελλάδας, «αποδεικνύεται στην πράξη -και όχι στα λόγια- ότι ο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νοιάζονται πραγματικά για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». Προσθέτουν δε ότι στα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως και θα καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας, σχεδόν διπλάσιους σε σχέση με σήμερα. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω κοινοβουλευτικών πηγών του χαρακτηρίζει ως «θράσος, το να λέει κανείς πως θα αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια» με αυτό το εγγυημένο ελάχιστον εισόδημα. Υπενθυμίζεται πως το μέσο εισόδημα που θα δίνεται ανά οικογένεια είναι 213ευρώ. Το ρεπορτάζ μεταφέρει ο κοινοβουλευτικός συντάκτης του One Channel, Παναγιώτης Τζαννετάτος.
Με το χέρι στην τσέπη θα κλείσει ο χρόνος για τους φορολογούμενους Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
«Τα Νέα»: Αλαλούμ στις μεταβιβάσεις και στις πωλήσεις ακινήτων Με «Γολγοθά» φαίνεται πως θα μοιάζει το επόμενο χρονικό διάστημα η μεταβίβαση ακινήτων καθώς η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων θα αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να διορθώνουν όχι μόνο δικές τους αυθαιρεσίες. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» για τη μεταβίβαση ακινήτου θα πρέπει τουλάχιστον οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι τακτοποιημένοι ως προς τις τυχόν αυθαιρεσίες. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως είτε ο πρώτος ιδιοκτήτης που θα θέλει να κάνει μεταβίβαση θα πρέπει να διαπραγματευθεί για τον καταμερισμό του κόστους με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, είτε εάν αρνηθούν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας για τις κατασκευαστικές αμαρτίες όλων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα προβλήματα και το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει μια μεταβίβαση και αναφέρει σε ανακοίνωσή του οτι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους φορείς. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αντίθετη άποψη. Συμβολαιογράφοι τονίζουν πως με την εφαρμογή του μέτρου θα «παγώσουν» σχεδόν οι αγοραπωλησίες ακινήτων ή οι γονικές παροχές, ενώ κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόσβαση στον πλήρη φάκελο μιας πολυκατοικίας στην οποία κατέχουν ένα διαμέρισμα, ενώ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις όποιες αυθαιρεσίες. Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος έλεγαν προς το προσεχές διάστημα θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση και θα γίνει σχετικές δηλώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
Στουρνάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ με θεωρούσε πολιτικό του αντίπαλο Για τις «ομολογουμένως κακές σχέσεις» τις οποίες είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ «10», ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα «δεν ήταν καλές». Μιλώντας για τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες, εξέφρασε την αισιοδοξία του, αναφέροντας ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ εκτίμησε ότι το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4% έως 2,5%. Ερωτηθείς για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Κληθείς να μιλήσει για το σκάνδαλο της Novartis είπε πως «δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα. Νομίζω υπάρχει σκευωρία». Παράλληλα, επανέλαβε ότι ουδέποτε έλαβε 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως δήλωσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.