Τα ρομπότ «πιάνουν» δουλειά – Ποιες θέσεις εργασίας απειλούνται

Τη σημασία της ένταξης των ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, εξηγεί ο διευθυντής του τομέα ενημέρωσης του ΣΕΒ, Δημήτρης Βεργάδος, μιλώντας στην εκπομπή One Direct. «Στην Ελλάδα υπάρχει μια βελτίωση των οικονομικών δεικτών και του οικονομικού κλίματος, που είναι πρόδρομοι δείκτες για την ανάπτυξη. Όμως αυτά δεν θα φτάσουν. Γιατί υπάρχουν εξελίξεις με τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και αυτοπεποίθηση αυτή την κατάσταση. Στη νέα εποχή, ο πιο σημαντικός παράγοντας, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας» σημειώνει ο κ. Βεργάδος. «Το πρώτο ρομπότ χρησιμοποιήθηκε στην βιομηχανική παραγωγή το 1960. Άρα δεν είναι καινούργια υπόθεση» προσθέτει. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα ενημέρωσης του ΣΕΒ, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στον τεχνολογικό τομέα της βιομηχανικής της παραγωγής. Αντιστοιχούν, όπως λέει, 17 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους στην βιομηχανία. Όμως, θα χαθούν θέσεις εργασίας από την είσοδο των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία; Ο κ. Βεργάδος είναι σαφής. «Μόνο το 5% των θέσεων εργασίας θα χαθούν ολοκληρωτικά. Βάσει αναλύσεων επηρεάζονται άμεσα τα επαγγέλματα χαμηλών προσόντων, εργατοτεχνικές δουλειές, που χρειάζονται φυσική δύναμη και λειτουργίας. Αυτό είναι καλό γιατί ο άνθρωπος θα πάψει να ασχολείται με επίπονες διαδικασίες και θα μπορεί να ασχοληθεί με μια πιο δημιουργική εργασία» υπογραμμίζει, κάνοντας λόγο ότι σε άλλες χώρες, στον τομέα της εργασίας, συνυπάρχουν άνθρωποι και μηχανές. «Η τεχνολογία δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Όσο πιο υψηλό το επίπεδο αυτοματισμού, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίες αναπτύσσονται» καταλήγει.

Ερχονται αλλαγές στις χρεώσεις data Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρίες σύντομα θα προβούν σε αλλαγή των τιμολογήσεων σε ότι έχει να κάνει με τα δεδομένα και το πιο πιθανό σενάριο είναι να προβούν σε αύξηση των δεδομένων διατηρώντας την ίδια τιμή.
ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ κατά τα χρόνια των Μνημονίων. Έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι Έλληνες πλήρωσαν «τσουχτερούς» φόρους την περίοδο 2008 – 2018. Στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων καταγράφεται αύξηση φόρων κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Κοινωνικό Μέρισμα: Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή Ανακοινώσεις για την ημερομηνία του ανοίγματος της ειδικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έκανε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. "Η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει να ετοιμάζει απλή εφαρμογή, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου" για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας την ημερομηνία. Τόνισε ότι ετοιμάζεται πλατφόρμα παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση ενός α αριθμού λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα 700 ευρώ του κάθε δικαιούχου. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 31 του μήνα.
Eurostat: Πρώτοι σε δαπάνες τηλεπικοινωνιών οι Ελληνες Τα στοιχεία που παρουσίασε, η Eurostat επιβεβαιώνουν το υψηλό κόστος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η τηλεπικοινωνιακή δαπάνη στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη ή η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με τον εξεταζόμενο δείκτη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. αναφορικά με την τηλεπικοινωνιακή δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και στη δεύτερη θέση ως ποσοστό της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης. Οι Ελληνες, σύμφωνα με τη Eurostat, ξοδεύουν ετησίως περίπου 5,7 δισ. ευρώ σε τηλεπικοινωνίες, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ και στο 4,4% της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων. Μόνον οι Βούλγαροι ξοδεύουν περισσότερα από τους Ελληνες για τηλεπικοινωνίες, σε αναλογία με την ετήσια καταναλωτική τους δαπάνη (4,6%).
Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα – Δικαιούχοι και κριτήρια Έκτακτο επίδομα ύψους 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Το ποσό που θα μοιραστεί, αγγίζει τα 175 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων κατά 50.000
Θ. Σκυλακάκης στο One Channel: «Κλειδί» ο σχεδιασμός μίας μόνιμης κοινωνικής πολιτικής Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct βρέθηκε την Πέμπτη (5/12) ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αναλυτικά στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/12)από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έως τα Χριστούγεννα θα μοιραστεί συνολικά το ποσό των 175 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η έκτακτη ενίσχυση ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης ο στόχος είναι το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχουν έχουν ήδη γίνει η σχετικές διασταυρώσεις για τους δικαιούχους. Αν και ο αριθμός των πολιτών που θα λάβουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, το υπερπλεόνασμα το οποίο προέκυψε από έναν «κακώς σχεδιασμένο» προϋπολογισμό ήδη έχει αξιοποιηθεί επαρκώς με έκτακτη επιχορήγηση που έλαβαν οι συνταξιούχοι τον περασμένο Μάιο, με πρόσθετα μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ, με την καταβολή φόρου επιχειρήσεων, ή με το επίδομα θέρμανσης, Απαντώντας τώρα για τις ιδεολογικές αντιδράσεις που υπήρξαν μέσα στη ΝΔ, ο κ. Σκυλακάκης, υποστήριξε ότι «το σωστό είναι η κοινωνική πολιτική είναι να είναι μέσα στον προϋπολογισμό και όχι εκτός. Στόχος της ΝΔ είναι ό,τι χρήματα υπάρχουν να είναι μόνιμα μέσα στην κοινωνική πολιτική». «Το κλειδί είναι ο σχεδιασμός μίας μόνιμης κοινωνικής πολιτικής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι «Αη Βασίληδες». Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σκυλακάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, σημειώνοντας ότι «μπούμε να πετύχουμε καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και μεγαλύτερη του 2.8%» ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρα μοχλεύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια. «Λιγότεροι φόροι, επενδύσεις και καλύτερες δουλειές, είναι οι βασικές δημοκρατικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης ενώ μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΝΔ στην οικονομία για το 2020, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως στην κορυφή της ατζέντας παραμένει ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης έτσι ώστε να αλλάξει ο παρανομαστής της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μπορέσει να τεθεί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020. Τέλος απαντώντας σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο ορισμός της μεσαίας τάξης από το ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως το εισόδημα δεν είναι το μόνο κριτήριο για να ορίσεις τη μεσαία τάξη, στην Ελλάδα, ιδιαιτέρα τη στιγμή που τα ποσοστά φοροδιαφυγής στη χώρα είναι πολύ υψηλά.
Κοινωνικό μέρισμα: Οι δικαιούχοι και τα ποσά Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό, η οποία χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη, ανακοίνωσε στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Το κονδύλι που θα μοιραστεί είναι ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα το επίδομα θα το πάρουν: Οικογένειες με τέσσερα και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα έως 15 χιλ ευρώ. Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ.
Τέλος οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκι Να βάλει τέλος στις διπλές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί με μπλοκάκι θέλει το υπουργείο Εργασίας με το νέο ασφαλιστικό Οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι για συμπληρωματικό εισόδημα πλήρωναν διπλές εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη με βάση το μισθό και με βάση το εισόδημα που αποκτούσαν από το μπλοκάκι για τη δεύτερη απασχόλησή τους. Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η εισφορά στο «μπλοκάκι» καταργείται εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς. Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πάνω από τα 210 ευρώ.
Νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές Από την Πρωτοχρονιά σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αρχίσουν να κυνηγούν... τις ηλεκτρονικές αποδείξεις προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με φόρο-πέναλτι. Με την πιστωτική ή την χρεωστική κάρτα στο χέρι θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι από το νέο έτος εάν δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον χαράτσι. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.. μισθωτοί, συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα αξίας ίσης με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος, με ανώτατο όριο τις 20.000€.
Eurogroup: Ενέκρινε εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ – Σε ποιες επενδύσεις θα αξιοποιηθούν «Πράσινο φως» για την επιστροφή των 767 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων έδωσε το Eurogroup. Σύμφωνα με την απόφαση που υιοθέτησε το Eurogroup, δίνεται η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία για το πως τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικές δράσεις και όχι για άμεση αποπληρωμή του χρέους. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Οικονομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα», Ζώης Τσώλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του One Channel, πρόκειται για μια θετική απόφαση η οποία «αυξάνει τα έσοδα του δημοσίου». Όσον αφορά τις επενδύσεις που θα θελήσει να προχωρήσει με αυτά τα χρήματα η ελληνική κυβέρνηση, ο δημοσιογράφος εκτιμά πως «η κυβέρνηση θα εστιάσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπου είμαστε πολύ πίσω. Ένας άλλος τομέας ίσως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων». «Βέβαια, ίσως γίνουν και ένα δύο εμβληματικά έργα, όπως ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης ή και η σύνδεση Πάτρας –Πύργου, που είχε εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν υπήρχαν χρήματα» καταλήγει ο δημοσιογράφος.
#GopaFree: Το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης 22 δισ. αποτσίγαρων Για το πρόβλημα που ταλανίζει τις ελληνικές ακτές λόγω των αποτσίγαρων που αφήνουν οι παραθεριστές, αλλά και το νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση 22 δισ. αποτσίγαρων σε όλη την Ελλάδα με τον τίτλο «GopaFree», μίλησε στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη ο Γιώργος Σακελλαρίου, Curator της ΜΚΟ CigaretCycle.
Ανατροπές στην αγορά ακινήτων από το 2020: Πώς επηρεάζονται οι πωλήσεις και οι τιμές Στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη μίλησε το βράδυ της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, ο τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης για τις αλλαγές στο Airbnb και την αγορά ακινήτων με το νέο φορολογικό, αλλά και το κατά πόσο οι ανατροπές αυτές θα επηρεάσουν την αυξητική τάση των πωλήσεων και των τιμών από το 2020.