Το νέο καθεστώς των συντάξεων στην Ελλάδα

Για το καθεστώς των συντάξεων στην Ελλάδα, τόσο στα χρόνια της κρίσης, όσο και παλαιότερα, μίλησε μέσα από την εκπομπή του One Channel, Ανάπτυξη, ο πρώην υπουργός Εργασίας και εργατολόγος, Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο χρόνος αναμονής για την απόδοση της σύνταξης φτάνει έως και τα 3 χρόνια. Την ίδια στιγμή, 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι εισπράττουν μεικτή κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.

Οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία Για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μίλησαν στην εκπομπή Ανάπτυξη και την Έλενα Λάσκαρη ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Παναγιώτης Πετράκης.
Σε φαγητό το 16,9% των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών Περισσότερα από ένα τρις ευρώ ξόδεψαν το 2018 τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρόφιμα, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι Έλληνες δαπανήσαμε 4,8% περισσότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ρουμανία, όπου το ποσοστό (27,8%) της καταναλωτικής δαπάνης που προορίζεται για τροφή και μη αλκοολούχα ποτά, είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μ. Βουργάνα στο One Channel: Το Airbnb για άλλους είναι ευχή και για άλλους κατάρα Απόφαση - βόμβα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία απαγορεύει τη χρήση διαμερίσματος για Αirbnb, σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, ανατρέπει τα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές και ανάλογες διεκδικήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιδρούν στη νέα μόδα. Για το θέμα αυτό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Μαρία Βουργάνα. Σύμφωνα με την κα. Βουργάνα, «το Airbnb είναι ένας θεσμός που έχει λειτουργήσει πολύ θετικά στην οικονομία της χώρας φέρνοντας έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Για κάποιους είναι ευχή, ενώ για κάποιους άλλους είναι κατάρα». Συγκεκριμένα η κα. Βουργάνα ανέφερε παραδείγματα όπου δε γίνονται σεβαστοί οι κανόνες από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και υπάρχουν και θέματα ασφάλειας. Τώρα, «ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας και από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, ετοιμάζεται από το υπουργείο Τουρισμού ένα καινούριο πλαίσιο για το Airbnb, σύμφωνα με την κα. Βουργάνα.
Στις ΗΠΑ ο Χρήστος Σταϊκούρας – Μπαράζ συναντήσεων με επενδυτές Στο ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «21st Annual Capital Link Invest in Greece Forum», θα συμμετάσχει την Δευτέρα (9/12) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκτός της εναρκτήριας ομιλίας, ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. Ενώ, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, θα παρευρεθεί στην «Ημέρα της Ελλάδας» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κοινωνικό μέρισμα: Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα γίνεται η αίτηση Στις 17 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα του 2019, η οποία θα δέχεται αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε από τις 27 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος των 700 ευρώ ανά οικογένεια και να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Γ. Χατζησαλάτας και Στ. Καρβούνης «ακτινογραφούν» την οικονομική επικαιρότητα στο One Channel Το φορολογικό νομοσχέδιο και σημαντικές πτυχές του, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και πολλά ακόμα επίκαιρα οικονομικά ζητήματα, σχολιάζουν ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας και ο νομικός, οικονομολόγος και ειδικός επιστήμονας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Σταύρος Καρβούνης, μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend. Για τον διαμοιρασμό του κοινωνικού μερίσματος, ο κ. Χατζησαλάτας, σημειώνει ότι «σε απόλυτο αριθμό πράγματι είναι κουτσουρεμένο. Όμως, αν σκεφτείτε ότι καταβλήθηκε η 13η σύνταξη τον Μάιο, ότι προμοιράστηκε δηλαδή, τότε τα 175 εκατομμύρια που δίδονται τώρα είναι επιπρόσθετα». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει αδικία τα ηλικιακά όρια που τέθηκαν στις οικογένειες με ΑΜΕΑ, τα οποία «πρέπει να αφαιρεθούν». «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι ένα κοινωνικό επίδομα που δόθηκε αδιακρίτως όπως το 2018» επισημαίνει ο κ. Καρβούνης. Ωστόσο, τονίζει ότι δεν είναι βέβαιος για την διατήρηση της 13ης σύνταξης. «Πρέπει να ξανά δούμε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί η 13η σύνταξη. Ούτε οικονομικά βγαίνει ούτε οι θεσμοί έχουν αποφασίσει ότι είναι οριστική» λέει, ενώ γνωστοποιεί πώς τον Ιανουάριο του 2020 θα είναι έτοιμο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις, ο κ. Καρβούνης λέει πως «όταν λαμβάνουμε ένα μέτρο, πρέπει να βρίσκονται τα χρήματα να καλυφθούν στον προϋπολογισμό». «Μειώνοντας την φορολογία, αυξάνονται τα έσοδα, η εισπραξιμότητα των φόρων και το κράτος γίνεται πιο ανταποδοτικό» απαντά ο κ. Χατζησαλάτας. Σχετικά με το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο κ. Καρβούνης λέει ότι «σημασία δεν έχει εάν θα γίνει με κάρτα ή μετρητά, αλλά με νόμιμη απόδειξη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ποινή σε αυτό το μέτρο». «Το χαμήλωμα του ορίου μετρητών θα δημιουργήσει ροπές φοροδιαφυγής» συμπληρώνει από την πλευρά του ο κ. Χατζησαλάτας. Ακόμα, αναφέρθηκαν στη δυνατότητα ένταξης στις 120 δόσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου θα μπορέσουν να ενταχθούν όσοι δεν πρόλαβαν αλλά και όσοι έχασαν τη ρύθμιση το προηγούμενο διάστημα. Τέλος, μέχρι τις 20/12 θα πρέπει να κατατεθούν οι αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
Πεντάμηνη παράταση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία Παράταση έως τις 31 Μάιου γα τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και παράθυρο για επανένταξη οφειλετών ανοίγει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι οφειλέτες θα πρέπει για την επανένταξη τους στη ρύθμιση να υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Επιπλέον δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Μάιου σε 50.000 οφειλέτες οι οποίοι είχαν κάνει εμπρόθεσμα την πρώτη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ για τις 120 δόσεις και κινδύνευαν να μείνουν εκτός ρύθμισης λόγω καθυστέρησης απάντησης των ασφαλιστικών Ταμείων .Η προθεσμία για τη δεύτερη αίτηση προς το ΚΕΑΟ έληγε στο τέλος του χρόνου. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 30 δισ.
Υπουργείο Εργασίας: Τέλος οι διπλές εισφορές – Τι αλλάζει Παρελθόν θα αποτελούν οι διπλές εισφορές που πληρώνουν σήμερα οι μισθωτοί με μπλοκάκι με το νέο ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό του υπουργείου η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά για όσου έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 210 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο, εάν κάποιος καλύπτει την εισφορά αυτή των 210 ευρώ ως μισθωτός και παράλληλα έχει μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Για παράδειγμα ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325€. Αν το ίδιο άτομο έχει και μπλοκάκι που το χρησιμοποιεί για την ίδια ή για άλλη δουλειά , πληρώνει και δεύτερη εισφορά 175 ευρώ τον μήνα και άλλα 10 ευρώ εισφορά ανεργίας συνολικά 185 ευρώ. Συνολικά δηλαδή πληρώνει δύο εισφορές ύψους 510 ευρώ το μήνα. Στην περίπτωση που η εισφορά των 210 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά. Σημειώνεται ότι οι εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη για έναν εργαζόμενο με μισθό 700 ευρώ είναι 190 ευρώ. Αν αυτός, για παράδειγμα, έχει και «μπλοκάκι» ως ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζει άλλα 400 ευρώ, τότε θα πληρώνει και τη δεύτερη εισφορά, η οποία, όμως θα είναι 20 ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 210 ευρώ, για την κατώτατη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ασφαλισμένος εάν θέλει να πληρώνει εισφορές πάνω από τα 210 € με σκοπό όταν καλύτερη σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή θα είναι μέχρι το ύψος της ανώτατης εισφοράς των 560 ευρώ.
Πλαφόν 20 χιλιάδων ευρώ για τις e-δαπάνες Με την πιστωτική ή την χρεωστική κάρτα στο χέρι θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι από το νέο έτος εάν δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον χαράτσι. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.. μισθωτοί, συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα αξίας ίσης με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος, με ανώτατο όριο τις 20.000 €. Το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές δαπάνες θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Κοινωνικό μέρισμα και νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο τραπέζι του One Direct Weekend Πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα και τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε αναλυτικά, ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος στην εκπομπή One Direct Weekend, όπου βρέθηκε καλεσμένος το Σάββατο (7/12). Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μεταξύ των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, στους οποίους γίνεται προσπάθεια να πιστωθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Βροχή» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020 ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή (6/12) στη Βουλή. Το «κοκτέιλ» των νέων μέτρων στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στην αγορά και στην κοινωνία, αναμένοντας να φανεί ποια μέτρα θα ωφελήσουν περισσότερο ή λιγότερο τελικά τον στόχο της ανάπτυξης, από την 1.1.2020 που θα ενεργοποιηθούν και μετά.
Τετράμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας Διάταξη με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή (6/12) στη Βουλή. Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών δίνει παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 ενώ βάσει της διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Τα προβλήματα των κόκκινων δανείων: Η Ν. Αραμπαζή αναλύει στο One Channel Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το πόσο αυτά επηρεάζουν την βιωσιμότητα και τα οικονομικά στοιχεία τους. Η δικηγόρος Νίκη Αραμπατζή, η οποία έχει ασχοληθεί με τα κόκκινα δάνεια, μιλά στο One Line Weekend και εξηγεί σημαίνουσες πτυχές του θέματος. «Παρά τις ρυθμίσεις, τις νομοθεσίες, τις πλατφόρμες που έγιναν προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα» σημειώνει η δικηγόρος. Τονίζει μάλιστα την ανάγκη η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια «να γίνει πιο θελκτική και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών. Με τις προϋποθέσεις που λειτουργεί, αφήνει πολύ κόσμο εκτός. Επίσης χρειάζεται αύξηση των χρονικών ορίων ένταξης». Επιπλέον, η κ. Αραμπατζή, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. «Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τα κόκκινα δάνεια τα πούλησε η προηγούμενη κυβέρνησε αφειδώς σε Funds, σε πολύ χαμηλή τιμή. Και τώρα τα Funds πιέζουν τους δανειολήπτες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλιώς θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί» καταλήγει.