Αντιπαράθεση για τις αποκαλύψεις περί δραχμής και το προσφυγικό: Ζ. Ράπτη – Δ. Βίτσας στο One Channel

Για την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησής του, τις αναταράξεις από τις αποκαλύψεις για παράλληλο νόμιμα, καθώς και τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κονδύλια γύρω από τη σίτιση χιλιάδων προσφύγων αντιπαρατέθηκαν, μιλώντας στην εκπομπή One Line, η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ, Ζωή Ράπτη, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Σύμφωνα με την κ. Ράπτη, η ΝΔ δεν έχει ξεχάσει την ιστορία του 2015 και υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ωστόσο -όπως είπε- δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ η διερεύνηση εκείνης της περιόδου. «Θέλουμε να ανατάξουμε τη χώρα σε σχέση με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Βίτσας επεσήμανε πως δεν υπήρχε κουβέντα περί δραχμής ούτε κυβερνητικά ούτε κομματικά. «Το γεγονός ότι μια ομάδα είχε δική της πολιτική δεν σημαίνει ότι είναι επίσημη κομματική θέση». Πρόσθεσε, δε, πως «πηγαίνοντας προς το συνέδριο θα κάνουμε αποτίμηση αυτής της περιόδου». Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό και τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κονδύλια για τη σίτιση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε πως δεν υπήρχαν απευθείας αναθέσεις, ενώ αντέκρουσε τα στοιχεία που κάνουν λόγο για υπεράριθμες μερίδες φαγητού. Από την πλευρά της, η κ. Ράπτη έκανε αναφορά σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων γύρω από την κατάσταση του προσφυγικού στη χώρα μας, ενώ επεσήμανε πως «η διαφάνεια πρέπει να αποτυπώνεται και να εμφανίζεται στον ελληνικό λαό».

Υπόθεση Novartis και ελληνοτουρκικά: Αγγ. Συρίγος και Γ. Μπαλάφας στο One Channel Την πολιτική επικαιρότητα σχολιάζουν οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος (ΝΔ) και Γιάννης Μπαλάφας (ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας στην εκπομπή One Direct. Σχετικά με την υπόθεση Novartis και την καυστική δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη, («θερμά παρακαλώ τους φαιδρούς, άθλιους συκοφάντες, να μην επιδιώξουν να διωχθεί ποινικά και το αγαπημένο μου σκυλάκι ο Φοίβος»), ο κ. Μπαλάφας σημειώνει ότι «συζητάνε τα πάντα στην προανακριτική εκτός από την υποτιθέμενη παρέμβασή του κ. Παπαγγελόπουλου στην Δικαιοσύνη. Γίνεται προσπάθεια από ορισμένες πλευρές να καλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο». «Έχω διατελέσει δικηγόρος, οπότε αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση που μπορεί να βρίσκεται ένας κατηγορούμενος. Η ψυχολογική του θέση είναι πολύ βαριά, οπότε ενδέχεται να πει και μια κουβέντα παραπάνω» λέει ο κ. Συρίγος. Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει πώς «έγινε υπό το βάρος της ιστορίας της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία παράγει νομικές υποχρεώσεις. Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου βέβαια, είναι παράνομη. Γιατί δεν έχουν γεωγραφική εγγύτητα οι δύο χώρες ούτε είναι παρακείμενες. Μοναδική μας ελπίδα είναι να υπάρξει άλλη κυβέρνηση στη Λιβύη που να μην την αποδεχθεί». Ακόμα, ο κ. Συρίγος, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Λιβυκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη σημασία της. «Στο ζήτημα της έντασης που υπάρχει, και με την έντονη και διαρκή προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας, εμείς αποφύγαμε την μικροπολιτική. Χρειάζεται ανάγκη για εθνική συναίνεση. Υπάρχει ανάγκη για ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντιθέτως, σε εμάς έλεγαν ότι πάμε να κάνουμε Πρέσπες και στο Αιγαίο. Αυτά ήταν φαιδρά πράγματα» προσθέτει ο κ. Μπαλάφας. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης είναι βάσιμες, μια και «κακώς μπήκε το μεταναστευτικό στη συνάντηση ως διμερές θέμα», όπως και το ζήτημα των Κούρδων, στο οποίο «έχουμε συγκεκριμένη αντιμετώπιση τόσα χρόνια ως χώρα».
Γ. Λοβέρδος και Π. Καρκατσούλης στο One Channel για την τουρκική προκλητικότητα Την τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που πρέπει η Ελλάδα να αντιδράσει σε αυτή σχολιάζουν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος και το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Καρκατσούλης, μιλώντας στην εκπομπή One Line. «Η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη. Κάθε τόσο προσπαθεί να απειλεί και να επιβάλει διάφορα πράγματα. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Βέβαια, χρειάζεται ομόνοια στα εθνικά θέματα. Δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση» σημειώνει ο «γαλάζιος» βουλευτής. Ακόμα, ο κ. Λοβέρδος, υποστηρίζει, ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρα μας, να χτίσουμε ισχυρές συμμαχίες και ταυτόχρονα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Τουρκία», ενώ σχετικά με τη στάση του κόμματός του στα εθνικά θέματα, ως αντιπολίτευση, λέει πως «ήμασταν σκληροί για τις Πρέσπες, αλλά ουδέποτε στα ελληνοτουρκικά δεν πήραμε εμπρηστική θέση». Από την πλευρά του, το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζει ότι η κλιμάκωση συντελείται από πλευράς Τουρκίας και «θίγονται άμεσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Τονίζει μάλιστα την ανάγκη για αποφασιστικότητα, λέγοντας πως «πρέπει να έχουμε κόκκινες γραμμές. Και αυτό να το καταλάβει και η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα».
Η τουρκική προκλητικότητα στο μικροσκόπιο του One Channel Στην εκπομπή One Line βρέθηκε την Παρασκευή (6/12) o διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, Βασίλης Κοψαχείλης με αφορμή τον διπλωματικός αναβρασμός που επικρατεί μετά από την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τραπέζι του One Channel o κ. Κοψαχείλης έβαλε στο μικροσκόπιο, την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, ενώ προχώρησε και σε έναν απολογισμό της πρόσφατης συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνη η οποία επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να μην ισχύσει Διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν. Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή. «Το δεύτερο θέμα είναι το μεταναστευτικό όπου η γειτονική χώρα δεν τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπως επισήμανα στον κ. Ερντογάν, τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κοινή δήλωσή της με την ΕΕ. Απέναντι σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο. Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν» σχολίασε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».
Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης – Σκληρά λόγια Δένδια Την απόφασή του να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης έληξε το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης, οδήγησε τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει – όπως είχε προαναγγείλει – την απέλασή του. Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πρόκειται , όπως είπε, για παράνομη απόφαση. «Με λύπη ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του ανακοινώθηκε η απόφαση απέλασής του», τόνισε ο κ. Δένδιας. Όπως έγινε γνωστό, ο τέως πρέσβης της Λιβύης θα πρέπει μέσα σε διάστημα 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Φ. Μπακαδήμα στο One Channel: Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Την πολιτική επικαιρότητα σχολίασε στην εκπομπή One Talk η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα με επίκεντρο την κυβέρνηση ΝΔ και την κριτική για την πολιτική της. Για την κα. Μπακοδήμα το μοτίβο της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετίζεται με την τυφλή υπακοή στους δανειστές και την ΕΕ και στην τακτική του να δείχνουν ότι είναι καλοί μαθητές. Τη ΝΔ δεν την απασχολεί το γεγονός ότι με τις πολιτικές της φτωχοποιεί περισσότερο του Έλληνες ούτε ότι νομιμοποιεί περαιτέρω τη λιτότητα. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να φαίνονται καλοί και υπάκουοι στα μάτια της Τρόικας και των θεσμών. Για το φορολογικό, υποστήριξε πως η μείωση της τάξης του 5% είναι «κοροϊδία» και πως αυτοί που ωφελούνται είναι η συγκεκριμένη ολιγαρχία, οι πολύ μεγάλες, δηλαδή, επιχειρήσεις. «Οι μικρομεσαίοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν μια αύξηση που θα κυμαίνεται από 0 έως 15 ευρώ το μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στην ψήφο των αποδήμων, υποστηρίζοντας πως οι βασικές διαφορές ανάμεσα στην πρόταση της ΝΔ και αυτή του ΜέΡΑ25 είναι αυτές που θα τους κάνουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς «ο τρόπος που έρχεται προσπαθεί να πουλήσει στους ομογενείς κάτι που ήδη έχουν». Για την συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κα. Μπακαδήμα υπογράμμισε πως ο μόνος κερδισμένος ήταν ο Ερντογάν γιατί η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια διατήρησης καλών σχέσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την παροχή στήριξης σε όλες τις πετρελαϊκές. Η θέση του ΜέΡΑ25 στα ελληνοτουρκικά αποτελείται από συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν και αυτά τα βήματα αρίθμησε η κα. Μπακαδήμα. Πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά με χάραξη μιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Κούρδους της βόρειας Συρίας και στους Παλαιστίνιους, καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις πετρελαϊκές, μια διεθνή συνδιάσκεψη στην Αθήνα για την πράσινη μετάβαση στην ανατολική Μεσόγειο και την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Τούρκους δημοκράτες που ασφυκτιούν στην Τουρκία του 21ου αιώνα.
Τροπολογία ΜέΡΑ25 για κατάργηση προπληρωμής φόρου 100% Το ΜέΡΑ25 επαναφέρει την τροπολογία για κατάργηση της προπληρωμής φόρου 100% την οποία είχε απορρίψει η ΝΔ ως «άσχετη» στο τότε πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που είχε φέρει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 «στο παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση εμπεριέχει μια μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 95%, μόλις δηλαδή κατά 5% (οπότε πλέον δεν θα μπορέσει να ισχυριστεί με κανένα τρόπο ότι η μείωση ή κατάργηση της προπληρωμής φόρου είναι άσχετη με φορολογικό νομοσχέδιο!). Εμείς απέναντι σε αυτή τη μείωση που συνιστά κοροϊδία και εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών αντιτάσσουμε την πλήρη κατάργηση της προπληρωμής φόρου 100%, μια ουσιαστική δηλαδή ελάφρυνση της τάξης των 2,76 δις έναντι της ισχνής των 137 εκ. που προτάσσει η Κυβέρνηση. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι πραγματικά υπέρ της κατάργησης της υπερφορολόγησης και ποιος από την άλλη απλώς εμπαίζει τον ελληνικό λαό».
Γ. Μαντέλας στο One Channel: O Ερντογάν παραδέχεται το πρώτο τρωτό σημείο της συμφωνίας με τη Λιβύη Για την συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», Γιώργος Μαντέλας, όπου υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νεότερη δήλωσή του παραδέχεται το πρώτο τρωτό σημείο αυτής της ιστορίας. Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος λέει ότι πρέπει να πάρει την έγκριση από τη λιβυκή βουλή, «κάτι που αποτελεί το πρώτο ρήγμα στο τοίχος που έχει αρχίσει να χτίζει με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τρίπολη», δήλωσε ο κ. Μαντέλας. Αυτό σημαίνει ότι δίκαια η Κομισιόν από προχθές έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής στη Λιβύη. «Αν δεν περάσει από την λιβυκή εθνοσυνέλευση η συμφωνία με τον Ερντογάν, τότε δεν έχει ισχύ», δήλωσε ο κ. Μαντέλας. Ακόμα, ο κ. Μαντέλας υποστήριξε πως οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας προετοιμάζονταν εδώ και κάποια χρόνια με τον Ερντογάν να δημιουργεί σχέσεις με το καθεστώς της Τρίπολης. Τώρα, η Αθήνα μαζί με την Κομισιόν θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Κατέληξε ο κ. Μαντέλας.
Παρελθόν για την κυβέρνηση ΝΔ ο Αντώνης Διαματάρης Με μια λιτή ανακοίνωση, μόλις 13 λέξεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Η παραίτηση του υφυπουργού έγινε μετά από τον θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη πριν από λίγες μέρες έτι δεν κατείχε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών όπως δήλωνε, ενώ την χαριστική βολή έδωσε η είδηση ότι σύμβουλός του, διώκεται για κακούργημα.
Προανακριτική Novartis: Αιχμές Μανιαδάκη για ύπαρξη μη φυσικού αυτουργού Συνέχεια κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη σήμερα για τρίτη συνεχόμενη μέρα στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙ΅Σ... Αιχμές για την ύπαρξη φυσικού αυτουργού στην υπόθεση της Novartis, άφησε ο καθηγητής και πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης. Η αποκάλυψη της σκευωρίας που αποτελεί και ένα από τα κεντρικά πεδία έρευνας της επιτροπής αναμένεται πάντως να τεθεί επί τάπητος και την ερχόμενη βδομάδα με την κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή.
Θ. Παπαναστασίου στο One Channel: Αβάσιμη, αυθαίρετη και εσφαλμένη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Νεάπολης Κύπρου, Θωμάς Παπαναστασίου για τη νομιμότητα του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου το περιεχόμενο της συμφωνίας από πλευράς νομικών ισχυρισμών είναι αβάσιμο, αυθαίρετο και εσφαλμένο. Με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία δίνει μια δική της ερμηνεία στο Διεθνές Δίκαιο και το επικαλείται κατά τρόπο που να την εξυπηρετεί, θεωρώντας ότι έχει απευθείας σύνορα με τη Λιβύη. Στην ουσία, δεν αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε τη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας», η οποία αποτελείται από δύο πολύ σημαντικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Πρώτον, την αποστολή επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις διεκδικήσεις της γείτονος στην περιοχή κάτω από τη Ρόδο έως και δυτικά της Πάφου και δεύτερον τη συνέχιση των τουρκικών επιδιώξεων ακόμα και δυτικά της Ρόδου μέχρι νότια της Κρήτης. «Η Τουρκία διεκδικεί τη θαλάσσια έκταση θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις περιοχές αυτές και άρα η Τουρκία είναι ο νόμιμος δικαιούχος για να διαπραγματευτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου. Ακόμα σχολίασε τη σύνταξη του μνημονίου λέγοντας πως ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Συγκεκριμένα «η Τουρκία έχει εξασφαλίσει ότι στο μέλλον δε θα μπορέσει να αναθεωρηθεί το άρθρο με τις συντεταγμένες, αλλά δεν παύει να είναι εξολοκλήρου το περιεχόμενο παράνομο», υποστήριξε ο καθηγητής. «Ακόμα και αν η αμφιλεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης περάσει προς ψήφιση τη συμφωνία από εθνοσυνέλευση, θα είναι μια επίφαση νομιμότητας, αλλά νομικά θα εξακολουθεί να είναι μία παράνομη συμφωνία και εντελώς αβάσιμη ως την παραγωγή εννόμων αποτελεσμάτων», κατέληξε.
Μητσοτάκης: Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρικό πρόβλημα Την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιτροπών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.  «Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας με ιδέες και προτάσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και οι δύο ευρωπαϊοι αξιωματούχοι επί της ουσίας συμφώνησαν. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι σημαντικό που ο κ. Σχοινάς και η κα Γιόχανσον επισκέφτηκαν πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβούν και στην Άγκυρα.