Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την Εύβοια αναχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Όλυμπος αλλά και στην τοπική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί επισταμένως από τα αρμόδια στελέχη για την κατάσταση των ενεργών μετώπων αλλά και για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί.

Ο Γ. Παπαγιάννης σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα στο One Channel Στην εκπομπή One Talk φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Παπαγιάννης. Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, χαρακτήρισε τον Πάνο Σκουρλέτη τραγελαφικό με αφορμή τη δήλωση ότι «δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική», ενώ συμφώνησε με τη διάταξη Βρούτση για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, συμπληρώνοντας πάντως πως χρειάζονται διευκρινίσεις. Παράλληλα, σχολίασε τις τελευταίες πληροφορίες που θέλουν τις Αρχές να βρίσκονται κοντά στη λύση του «μυστηρίου» για τις φωτιές στην Εύβοια, ενώ μίλησε για τις εξελίξεις ενόψει Brexit.
Δ. Καραγεωργόπουλος στο One Channel: Συλλογικοποιηθείτε σε συνδικάτα, συγκρουστείτε αν χρειαστεί Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (19/8) ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, όπου με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, μίλησε για τα εργασιακά, αλλά και για τη φύση των συνδικάτων. «Οι 3 τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση αλλάζουν ευεργετικές και προστατευτικές διατάξεις υπέρ των εργαζομένων, τις οποίες στην ουσία τις καταργεί», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε για ποιο λόγο είναι χρήσιμο για τον εργαζόμενο αυτό που μέχρι τώρα ίσχυε, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «δυσκόλευε τις αυθαίρετες και εκδικητικές απολύσεις σε ένα χώρο εργασίας και έδινε την δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια και να θεωρήσει ως άκυρη και καταχρηστική την απόλυση». «Σε περίπτωση απόλυσης δεν μπορεί κάποιος εργοδότης να γράψει κάτι αυθαίρετα σε βάρος του εργαζομένου γιατί είναι υπόλογος», συμπλήρωσε. Σχολίασε την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως έχει συμβεί «κατακρήμνιση δικαιωμάτων». Μίλησε ακόμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις που είχε δώσει όσον αφορά τα εργασιακά, λέγοντα πως «οι παρεμβάσεις ήρθαν αργά». Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας εργαζόμενος να προστατευθεί από τυχόν αυθαιρεσίες του εργοδότη, ο κ. Καραγεωργόπουλος υποστήριξε πως «πρέπει να συλλογικοποιηθεί σε συνδικάτα». Παρά το γεγονός ότι τα συνδικάτα υποφέρουν από «τεράστιες παθογένειες», αυτό που προτάσσει είναι «στελεχώστε τα συνδικάτα, συγκρουστείτε αν χρειαστεί, για να αλλάξουμε μαζί τα συνδικάτα». Υποστήριξε πως «αυτό που λείπει από τη χώρα είναι οι σοβαροί επενδυτές, καθώς αυτοί θα δράσουν σε ένα πλαίσιο αναγνώρισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι στην άσκηση των καθηκόντων τους». Τέλος, μίλησε για το εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποστηρίζοντας πως «τα ζητήματα εσωτερικής αυτονομίας αφορούν πρωτίστως τα συνδικάτα. Οποιαδήποτε παρέμβαση που θα πρέπει να γίνει στην εσωτερική αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να είναι προϊόν συζήτησης με τους άλλους ενδιαφερομένους».
Σ. Βούλτεψη στο One Channel: Κακή τύχη για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ Για την πολιτική επικαιρότητα μίλησε στην εκπομπή One Talk μίλησε η δημοσιογράφος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη. Η κ. Βούλτεψη χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κακή τύχη και μοίρα για την Ελλάδα. Ζούμε τις συνέπειες του εμφυλίου. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος και όλες οι χώρες ανασυγκροτούνταν, εμείς είχαμε τρία χρόνια εμφύλιο. Αυτό είναι λογικό να στιγματίσει τη χώρα μέχρι τον επόμενο αιώνα». Ακόμα αναφέρθηκε στο Μάτι και το συνέκρινε με τις πυρκαγιές στην Εύβοια. «Εάν δει κάποιος το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι, θα καταλάβει γιατί μας συμβαίνουν ως χώρα όλα αυτά τόσα χρόνια. Υπήρχε απόλυτη σύγχυση, έλλειψη συντονισμού, δίδονταν εντολές που δεν εφαρμόζονταν» και πρόσθεσε ότι «στη φωτιά στην Εύβοια υπήρξε συνεννόηση, εκκενώθηκαν χωρία. Έδρασε όπως έπρεπε ο μηχανισμός». Αναφορικά με τα 92 λιμάνια που έχουν δομικά προβλήματα στην Ελλάδα, αφού παραδέχθηκε ότι διαχρονικά έχουν προβλήματα, προέβη σε μια ιστορική αναδρομή. «Δείτε ποιοι κυβέρνησαν τόσα χρόνια και σε ποιον αντιστοιχούν περισσότερες ευθύνες. Την περίοδο 74-81 άρχισαν να χτίζονται τα λιμάνια. Το 81-90 είχαμε Πασοκάρα, το 1990-1993 η ΝΔ δεν είχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά ήρθε ο Σημίτης. Ο Καραμανλής το 2004-2007 προσπαθούσε να κάνει πράγματα. Το 2008 ήρθε η κρίση. Δείτε πόσο και ποιοι κυβέρνησαν και ποιοι έχουν ευθύνη» ανέφερε. Για το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είπε πως «είναι τρία νομοσχέδια που είχαμε εξαγγείλει πριν γίνουμε κυβέρνηση. Στην πολιτική πρέπει να φτιάχνουμε μικρά πράγματα και να βάζουμε μεγάλους στόχους» σχολίασε. Πέραν των άλλων μίλησε για την ΕΡΤ και για το κλείσιμό της επί της κυβέρνησης Σαμαρά. Τέλος είπε πως «μια φορά δημοσιογράφος για πάντα δημοσιογράφος», ενώ αποκάλυψε πως θα ήθελε να ξανά κάνει εκπομπή.
Ελληνική Αστυνομία: Eπίσπευση και αυστηροποίηση στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα Πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο μέσα από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ζητά η Ελληνική Αστυνομία προσδοκώντας να περιορίσει τη δράση του Ρουβίκωνα. Από τις αρχές του 2015 έχει προχωρήσει σε περίπου 160 εφόδους σπάζοντας βιτρίνες, ρίχνοντας μπογιές και προκαλώντας καταστροφές σε δημόσια κτίρια, πρεσβείες, εταιρείες, γραφεία γιατρών. Στις αλλαγές που ζητά αναφέρει ότι θα πρέπει να τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ο υπαίτιος-μέλος ένωσης και οργάνωσης που δημιουργήθηκε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται φθορά ξένης ιδιοκτησίας (δημοσίων ή ιδιωτικών εγκαταστάσεων), διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παρακώλυση των συγκοινωνιών, διατάραξη της οικιακής και κοινής ειρήνης και παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων». Πλέον για αυτά τα αδικήματα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης των υπαιτίων. Κάτι που δεν συνέβαινε με κανένα από τα νομοθετήματα που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα για τους επονομαζόμενους «ακτιβιστές των Εξαρχείων». Η ΕΛ.ΑΣ. προωθεί σημαντικές αλλαγές και στον νόμο για τους βομβιστές ή όσους συμμετέχουν σε επεισόδια με βόμβες μολότοφ. Στον νέο Ποινικό Κώδικα προσδιοριζόταν ότι με κάθειρξη ως δέκα χρόνων τιμωρείται ο χρήστης εκρηκτικών υλών αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο. Αλλιώς τιμωρείται μόνο με φυλάκιση ενός έτους.
Νέο θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο – Τζαμπατζής με το κότερο Lay Back Αμετανόητος και προκλητικός συνεχίζει τις πολυτελείς διακοπές με το πανάκριβο σκάφος του ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ ενεπλάκη σε νέο θερμό επεισόδιο, επιχειρώντας αυτή τη φορά να δέσει το σκάφος του σε ιδιωτική μαρίνα του Πόρτο Ύδρα, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει άδεια. Μάλιστα, απαίτησε από τους εργαζόμενους νερό και ρεύμα. Ο ιδιοκτήτης της μαρίνας προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην αστυνομία, στελέχη της οποίας έσπευσαν στο σημείο, ωστόσο είχε προλάβει να το σκάσει κακήν κακώς. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, επεισόδιο στη Μήλο, όταν ομάδα κατοίκων του νησιού που αντιλήφθηκε την παρουσία του συγκεντρώθηκε στο λιμάνι και άρχισε να καταφέρεται εναντίον του.
Σαμοθράκη: Πέντε μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ Την ανάγκη δρομολόγησης μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού εξέφρασαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί που συμμετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε δέσμη πέντε μέτρων για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Για κυβερνητικό φιάσκο έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.
Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 – Δηλώσεις εκπροσώπου Ιράν Εν πλω βρίσκεται πλέον το ιρανικής σημαίας δεξαμενόπλοιο το οποίο είχε κατασχεθεί από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ με την υποψία παραβίασης των κυρώσεων για την εμπορία πετρελαίου από το Ιράν προς τη Συρία. Προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα «στέλνουν» τα διεθνή πρακτορεία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, με το νέο όνομα «Adrian Darya 1», μετά από το 45 μέρες, αφού οι Αρχές της βρετανικής περιοχής απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για νέα κατάσχεσή του. Αναμένεται να φτάσει εκεί στις 25 Αυγούστου. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των λιμενικών αρχών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οποίες μίλησαν στο Sputnik, διευκρίνισαν ότι «προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα (σ.σ. κατάπλευσης) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία». Βέβαια, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς το ιρανικό πλοίο βρίσκεται εν πλω.
Β. Πολίτης στο One Channel: Σε ετοιμότητα οι 13 φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε στην εκπομπή One Direct o Διεθνολόγος και Αντιναύαρχος ε.α., Βασίλης Πολίτης. «Από τη μία πλευρά έχουμε μια μαξιμαλιστική Τουρκία, με μια ρητορική έντασης που δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα και από την άλλη έχουμε μια διπλωματία κατευνασμού και φοβικού συνδρόμου από Ελλάδα και Κύπρο» σχολίασε ο κ. Πολίτης. Ακόμα, επεσήμανε, πως «αυτή τη στιγμή είναι σε ετοιμότητα και οι 13 φρεγάτες μας, ενώ έχει κινητοποιηθεί ένα υποβρύχιο» και πρόσθεσε πως «το ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και όταν βγει το Ουρούτ Ρέις από τα Δαρδανέλια, να επιτρέψουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό να το παρακολουθήσει και να το αποτρέψει από παράνομες ενέργειες». Ακόμα, παρατήρησε αλλαγή στη στάση της κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως «η Κύπρος άλλαξε την πολιτική του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε μια επιθετική διπλωματία. Τώρα ακολουθούν μια λογική κατευνασμού» ενώ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι «το Φατίχ και το Γιαβούζ ήταν ελληνικά πλοία. Ελληνικής εταιρείας και Έλληνα εφοπλιστή. Πωλήθηκαν στην Νορβηγία και από εκεί τα αγόρασαν οι Τούρκοι. Την προηγούμενη εβδομάδα πωλήθηκε και από άλλη ελληνική εταιρεία ένα ρυμουλκό υποστηρικτικό» σημείωσε. «Η εμπειρία μου στου Ναυτικό, λέει, ότι εάν ο Τούρκος σου ρίξει ένα χαστούκι και δεν του το επιστρέψεις, θα σου ρίξει και δεύτερο» κατέληξε ο διεθνολόγος.
Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα – Ανακοίνωσε 5 Navtex μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αμείωτο ρυθμό. Αυτή τη φορά εξέδωσε πέντε NAVTEX με σκοπό να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις δυτικά της Κύπρου αλλά και σε μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου για «ναυτική εκπαίδευση». Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και της Αθήνας εκτός από εκείνες της Λευκωσίας. Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτησή του δημοσίευσε φωτογραφίες από τα γεωτρύπανα ΦΑΤΙΧ και ΓΙΑΒΟΥΖ που πραγματοποιούν παρανόμως γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και από το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός για το οποίο μάλιστα είπε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Αθήνα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Στο Παρίσι την Πέμπτη ο Κ. Μητσοτάκης – Τα επόμενα ταξίδια του Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, θα βρεθεί την Πέμπτη (21/8) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στις 29 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Χάγη, όπου θα συνομιλήσει με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε. Εκεί, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των ευρωπαϊκών ταξιδιών του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη εκτός Ελλάδας έγινε στην Κύπρο.
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Σαμοθράκη – Δηλώσεις Κελέτση και Βίτσα Ολοκληρώθηκε η δεύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που αφορούσε τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό και την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ταξιδιώτες πρόσφατα στη Σαμοθράκη. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Έβρου, κ. Σταύρος Κελέτσης, σχολίασε την ανταπόκριση της κυβέρνησης στο πρόβλημα που προέκυψε, την οποία χαρακτήρισε θετική, ενώ δήλωσε πως υπήρχε και δεύτερο πλοίο, αλλά δυστυχώς και αυτό υπέστη βλάβη. «Στη νέα σύμβαση θα πρέπει να υπάρχουν όροι ώστε να μην δημιουργηθεί ξανά αντίστοιχο πρόβλημα». Ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Θανάσης Βίτσας δήλωσε πως η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί και νομικά εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Grace 1: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «μεταφέρει» την κρίση στην Ελλάδα Προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στέλνουν τα διεθνή πρακτορεία το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, με νέο όνομα, Adrian Darya 1, μετά από το 45 μέρες, αφού οι Αρχές της βρετανικής περιοχής απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για νέα κατάσχεσή του. Το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης. Η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου. Παράλληλα, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση του τάνκερ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει συνομιλίες με την Ουάσιγκτον αλλά πρόσθεσε πως οποιαδήποτε μεσολάβηση θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά, που είχε υπογραφεί το 2015 και από την οποία η Ουάσιγκτον αποχώρησε πέρυσι.