ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο ομογενών: «ΟΧΙ» σε όλα

«Όχι» σε όλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ψήφο αποδήμων και επιμένει στην δική του πρόταση. Όμως ισχυρό είναι το πρεσάρισμα που ασκεί στην Φώφη Γεννηματά «φλερτάροντας» παράλληλα το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Προσφυγικό: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το άσυλο Σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα πέντε ημερών τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου προστασίας του πολίτη για το άσυλο με βασικό στόχο την επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε περισσότερες και γρηγορότερες επιστροφές μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται. Μερικές από τις βασικές διατάξεις είναι η δημιουργία Κλιμακίων Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου μέσα στα Kέντρα Υποδοχής και ταυτοποίησης, δημιουργία Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΚΥΠΑ), αυστηροποίηση της ευαλωτότητας και η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσον αφορά στην αυστηροποίηση της ευαλωτότητας αναδιατυπώνεται η έννοια και πλέον δεν θεωρούνται ευάλωτα άτομα όσοι έχουν μετατραυματική διαταραχή, ιδίως οι επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων ναυαγίων, ενώ μέλη οικογένειας δεν νοούνται τα ενήλικα παιδιά του αιτούντος ασύλου που πάσχουν από πνευματική ή σωματική αναπηρία και δεν μπορούν να υποβάλουν αυτοτελώς αίτηση. Την ίδια ώρα η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του αιγαίου είναι κάθε μέρα και χειρότερη καθώς στη Μόρια ο πληθυσμός έχει αγγίξει τις 16.000 άτομα ενώ στο βαθύ της Σάμου διαμένουν 10 φορές περισσότεροι άνθρωποι από τη χωρητικότητα του. Μάλιστα η εφημερίδα ΤΑΖ του Βερολίνου δημοσιεύει συνέντευξη με μια πρόσφυγα από την Γκάνα, η οποία κατάφερε να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό στη Σάμο.
Στη Σύνοδο Κορυφής Τσίπρας και Γεννηματά Ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, διαδοχικές είναι οι συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων, κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Βέλγιο. Στις Βρυξέλλες όμως, βρίσκεται και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία αναμένεται να ζητήσει κυρώσεις από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, κατά της Τουρκίας.
Π. Παστουσέας στο One Channel: Οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές, με αφορμή την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, σχολιάζει ο αντιναύαρχος ε.α. και επίτιμος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, Παναγιώτης Παστουσέας, μιλώντας στην εκπομπή One Direct. «Mας επηρεάζουν άμεσα οι εξελίξεις στη Συρία. Και κυρίως θα μας επηρεάσει η έκβαση των επιχειρήσεων εκεί» τονίζει ο αντιναύαρχος. «Εάν ο Ερντογάν πετύχει το σκοπό του στο μέτωπο της βόρειας Συρίας, θα έχει λύσει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας για τη χώρα του και μετά ενδεχομένως να επεκταθεί στην εφαρμογή της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Να του ανοίξει η όρεξη δηλαδή. Εάν πάλι δεν πάνε καλά οι επιχειρήσεις στη Συρία, ενδεχομένως να εξάγει περισσότερη ένταση προς το Αιγαίο, ώστε να καλύψει το ‘’χαμένο έδαφος’’ της άλλης επιχείρησης» σημειώνει σχετικά. «Το σίγουρο είναι ότι η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται διεθνώς» προσθέτει. Για το αν θα επαναληφθεί επεισόδιο τύπου Ίμια, υποστηρίζει πως «δεν θα επαναληφθεί. Πιθανότερο να γίνει κάτι με γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη. Ίσως κάποια παρόμοια κατάσταση με το 1987». Αναφορικά με τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία σημειώνει πως «είναι ένας οργανισμός που παίρνει αποφάσεις με τη συναίνεση. Ένας διαφωνήσει ένα μέλος, δεν μπορεί να παρθεί απόφαση. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα δεν μπορεί να παρθεί απόφαση καταδικασμού των ενεργειών της. Πάντως, μετά το τέλος των επιχειρήσεων στη Συρία, ίσως η διεθνής ατμόσφαιρα να είναι σε βάρος του Ερντογάν». Σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, υποστηρίζει πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ ενώ «στην Ελλάδα, αντιθέτως μείναμε στάσιμοι. Έχουμε ξεμείνει με φρεγάτες με 30-40 ετών». Ακόμα, λέει πως η πολιτική του κατευνασμού έχει αποτύχει εκτός εάν «εάν το κράτους που ακολουθεί αυτή την πολιτική προετοιμαστεί. Εμείς ακολουθήσαμε αυτήν την πολιτική απέναντι στην Τουρκία, δίχως να προετοιμαστούμε».
Κ. Χατζηδάκης στο One Channel: Θέλουμε μια πράσινη ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική Για τη σωτηρία της ΔΕΗ, αλλά και για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε στην εκπομπή One Direct το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το έργο διάσωσης βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το ευτυχές είναι ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία, ωστόσο «είμαστε σε μια ανηφόρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι η μοναδική εισηγμένη και ταυτόχρονα ανοιχτή στον ανταγωνισμό εταιρεία, δεν αποτελεί το μονοπώλιο που αποτελούσε κάποτε, χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, καθότι έχει περιορισμούς που δεν της επιτρέπουν να κάνει προμήθειες και προσλήψεις. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αναφορικά με τη προσπάθεια σωτηρίας της ΔΕΗ, την αύξηση δηλαδή των τιμολογίων και εξήγησε πως «από ‘δω και πέρα έχει κανονιστεί ώστε να μη χρειάζεται να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στα τιμολόγια. Τα τιμολόγια θα εξελίσσονται με βάση τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας». Παράλληλα, δήλωσε πως το τιμολόγιο για τους αγρότες δε θα αυξηθεί, ενώ το κοινωνικό τιμολόγιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως έχει. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η εταιρεία σταθεί ξανά στα πόδια της, «όλα αυτά τα βάρη θα πρέπει να μοιράζονται καλύτερα. Την κοινωνική πολιτική πρέπει να την ασκεί το Δημόσιο», δήλωσε σχετικά. Κλείνοντας το θέμα της ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της εταιρείας ήταν μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται τώρα η ετσαιρεία πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό!». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση αναφορικά με την καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό, τα οποία αφορούν στην απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2018, ένα έργο αρκετά φιλόδοξο. «Θέλουμε να έχουμε μια πράσινη ατζέντα», υπογράμμισε υ υπουργός. Υποστήριξε ακόμα πως η καταληκτική προθεσμία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης είναι ο Ιούλιος του 2020, οπότε και θα ψηφιστεί ο αντίστοιχος νόμος, ο οποίος θα έχει επιμέρους διατάξεις. «Η προσπάθεια είναι να είμαστε στην πρωτοπορία της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε επίσης και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία υποστήριξε πως η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να κάνουν κάτι σύγχρονο και αντίστοιχο με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ενώ ο στόχος είναι «η χώρα να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ ότι προχωράει μέχρι σήμερα στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης». Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η έναρξη λειτουργίας ηλεκτροκίνητων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός. Εν κατακλείδι, ο κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές πως «η ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης θέλουμε να είναι μια πράσινη πολιτική, γιατί όχι μόνο είναι επιταγή της ΕΕ, αλλά και της νέας γενιάς».
Ζ. Μακρή και Δ. Κωνσταντόπουλος: Τι λένε στο One Channel για ψήφο απόδημων και μεταναστευτικό Την άποψή τους για επίκαιρα θέματα όπως η ψήφος των απόδημων αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό καταθέτουν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ζέτα Μακρή και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή One Line. «Yπάρχει προσέγγιση γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ψηφίζουν. Ευχή και προσπάθεια όλων να συμφωνήσουμε. Θα είναι καλό μήνυμα και για τους Έλληνες του εξωτερικού και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας» σημειώνει η «γαλάζια» βουλευτής για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων και για την ανάγκη ευρείας συναίνεσης από τις πολίτικές δυνάμεις. «Πάγια θέση μας να δοθεί ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού. Και υπέρ της επιστολικής ψήφου είμαστε. Όμως δεν διαπραγματευόμαστε το θέμα της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» τονίζει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Ερωτώμενος για το αν η στάση του κόμματός του συνεπάγεται στήριξη στον εκλογικό νόμο που θα προτείνει η κυβέρνηση αλλά και στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξηγεί πως «όταν θα έρθουν για συζήτηση θα τοποθετηθούμε. Πάντως θα προτείνουμε όνομα από την κεντροαριστερά. Και είναι πολλά τα άξια στελέχη στο χώρο μας». Σχετικά με το μεταναστευτικό, η Μακρή υποστηρίζει πως « μας κατηγορούν για διαχείριση όσοι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να υπάρχουν πάρα πολλές ροές. Αυτοί που αντιμετώπισαν ιδεοληπτικά το ζήτημα» εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την επιστολή της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης για τη μετακίνηση προσφύγων και όσα ακολούθησαν αυτής, επισημαίνει πως «ήταν αυστηρό το ύφος. Και άστοχη η στιγμή. Κι αυτό δεν αποτυπώνει τη διάθεση της ΝΔ να διαχειριστεί το ζήτημα. Σέβομαι τη διαφορετική άποψη, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή της». Προσθέτει πάντως, πως «δεν είναι εχθρικές οι τοπικές κοινωνίες. Οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ ρατσιστές. Ήταν πάντοτε φιλόξενοι. Αλλά πρέπει να θέλουν να ενσωματωθούν στην εκάστοτε κοινωνία οι πρόσφυγες». Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει πως «άλλο προσφυγικό άλλο μεταναστευτικό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βαφτίσει το κρέας ψάρι». Συμπληρώνει σχετικά πως «αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες, αλλά τους μετανάστες μέσα από έναν εξορθολογισμό και αξιολόγηση, οφείλουμε να τους γυρίσουμε στις χώρες που προέρχονται».
Αλ. Μαλλιάς στο One Channel: Το προσφυγικό έχει χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Και πως δεν είναι προϊόν μόνο συγκρούσεων» τονίζει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς. Μιλώντας στην εκπομπή One Line, ο έμπειρος πρέσβης υπογραμμίζει πως «το προσφυγικό έχει αρχίσει να έχει για την Ελλάδα έναν έντονο χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας». Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία μετά την τουρκική η εισβολή, τονίζει πως «από τις εξελίξεις στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί η θέση του καθεστώτος Άσαντ. Παράλληλα, η Ρωσία ενεργεί με σύνεση και αυτοσυγκράτηση στη Συρία. Εμφανίζεται ως ισχυρή, αξιόπιστη και σταθερή δύναμη στην περιοχή». Σημειώνει σχετικά με το θέμα πως «ως ΝΑΤΟ καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σωστά πράττουμε αλλά όχι την εισβολή τηςΤουρκίας στη Συρία αλλά και τη διαχρονική κατοχή της Κύπρου». «Υπάρχει διχασμός στις ΗΠΑ για το θέμα της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία» λέει ο κ. Μαλλιάς ο οποίος διατέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ για χρόνια και προσθέτει πως «ο πρόεδρος Τραμπ, ενεργεί στο θέμα, αποκλειστικά με βάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020». Για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει πως «η σελίδα των κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική θα αργήσει να κλείσει». Για το Brexit επισημαίνει πως «δημιουργείται δυσάρεστο προηγούμενο με την οικειοθελή αποχώρηση μιας χώρας από την ΕΕ. Και δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Αλλά μια πολύ δυνατή οικονομία, που είναι πυρηνική χώρα και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πάντως είναι καλύτερη μια συντεταγμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανία από την ΕΕ, από μια άτακτη». Αναφορικά με το «φρένο» που έθεσε η ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, σημειώνει πως πρόκειται για «την πρώτη φορά, όπου, υπάρχει ζωηρή διαφορά απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Και μάλιστα σε ένα τόσο καίριο θέμα όπως αυτό της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Αλ. Τσίπρας – Η παρέμβασή του Oλιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ είχε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια ώρα, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ, ενώ ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη, ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη Αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλιώς πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε δε, πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων.
Αδ. Γεωργιάδης προς Ν. Παππά: Εντυπωσιακή η εμμονή σας για τη Forthnet Με την επισήμανση ότι αρχίζει να δείχνει ίχνος μανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, για την επιλογή του να επαναφέρει με ερώτησή του στη Βουλή μέσα σε λίγες ημέρες το θέμα της εξαγοράς της Forthnet/Nova. «Μου κάνει εντύπωση ότι επανέρχεστε διαρκώς στο θέμα αυτό. Δείχνετε ένα είδος μανίας το οποίο είναι παρεξηγήσιμο. Δεν μπορεί κάθε βδομάδα να κάνετε την ίδια ερώτηση» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Παππά. Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε στον ερωτώντα βουλευτή ότι «η διαδικασία της εξαγοράς ξεκίνησε το 2016» επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε κούρεμα από τις τράπεζες. «Πώς θα γινόταν η εξαγορά επί ΣΥΡΙΖΑ; Χωρίς κούρεμα; Αρα, το κούρεμα είναι καλό αν γίνεται επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε είναι σεβόμενα τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ είναι κακό αν το κούρεμα γίνεται επί Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η ΝΔ τάσσεται εναντίον των αποκρατικοποιήσεων στην πρόταση να εξαγοράσει η ΕΡΤ από το αποθεματικό της τη Forthnet/Nova. «Στην πρόταση περί εξαγοράς της Forthnet από την ΕΡΤ, την δέχομαι ως ανέκδοτο» είπε χαρακτηριστικά.
Εκλογικός νόμος, Υγεία και προσφυγικό – M. Σαλμάς και Γ. Μπαλάφας στο One Channel Τις απόψεις τους για τον εκλογικό νόμο, το καθεστώς υπό το οποίο πρέπει να τελεί η Υγεία της χώρας αλλά και το προσφυγικό, καταθέτουν ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στην εκπομπή One Report. «Η απλή αναλογική ήταν πάγια θέση της αριστεράς όταν είχε μικρά ποσοστά. Βολεύτηκε όμως με την ενισχυμένη αναλογική και με το bonus των εδρών για να κυβερνήσει. Ο ισχύων εκλογικός νόμος φτιάχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να εμποδιστεί η ΝΔ.Πρέπει όλα τα κόμματα να κάτσουμε μαζί και να φτιάξουμε έναν εκλογικό νόμο που να μην ξανά αλλάξει για 15-20 χρόνια» τονίζει ο κ. Σαλμάς. «Τα αναλογικά συστήματα είναι πιο αυθεντικά, αντανακλούν πιο ώριμα τα μηνύματα των καιρών. Οι εποχές απαιτούν συγκλίσεις. Αυτό είναι και το μήνυμα από την Ευρώπη» αντιτείνει ο κ. Μπαλάφας, λέγοντας πως «οποιαδήποτε αλλαγή προς αναλογικότερες μορφές είναι καλοδεχούμενη από εμάς». Για το αν θα ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια Υγεία και τα νοσοκομεία, ο «γαλάζιος» βουλευτής υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα κάτι τέτοιο» και προσθέτει πως «θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης και απόλυσης των γιατρών στα νοσοκομεία. Σαν το εγγλέζικο σύστημα. Βέβαια οι γιατροί δεν θα δεχόντουσαν». «Τα νοσοκομεία και η Υγεία πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο τομέα» ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Για το προσφυγικό, ο κ. Μπαλάφας ισχυρίζεται πως «χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια της καλύτερης δυνατής διαχείρισης. Λύση με νόμο δε γίνεται να έρθει. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια κι εμείς. Είχαμε πολλές δυσκολίες». «Πολυπαραγοντική υπόθεση το προσφυγικό λόγω της θέσης της χώρας. Όσο πιο δυνατή γίνεται μια χώρα, τόσο καλύτερα διαπραγματεύεται» σημειώνει ο κ. Σαλμάς από την πλευρά του.
Φ. Γεννηματά: Η Ευρώπη να βάλει stop στις τουρκικές προκλήσεις «Είναι ώρα να βάλει η Ευρώπη stop στις τουρκικές προκλήσεις. Με συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις. Με πρώτο βήμα το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία» τόνισε η Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES Leaders στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε επικίνδυνο διεθνή ταραξία». Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά. «Να φυλάξουμε τα σύνορα της Ένωσης με σχέδιο, άμεση ενίσχυση της Frontex και την μετατροπή της σε συνοριοφυλακή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό θέμα και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη πριν τη σύνοδο του ΕΛΚ Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ως πρωθυπουργός. Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν προσέλθει στη σύνοδο του ΕΛΚ.
Κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτήν την συνεδρίαση. Είναι η πρώτη μου ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας» δήλωσε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η νίκη μας είναι επίσης μια νίκη για τη δημοκρατία στη Ευρώπη γιατί καταφέραμε να εξαλείψαμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο». Όπως ανέφερε προσερχόμενος, «μπροστά μας έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχουμε εσωτερικές αλλά και εξωτερικές προκλήσεις, ωστόσο η προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να καταφέρουμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα πίσω πάνω από μια δεκαετία». Πρόσθεσε, δε, πως «ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και εξωτερικές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια απίστευτα αποσταθεροποιημένη περιοχή, αλλά είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη σταθερότητα της περιοχής και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε». Σχετικά με το Brexit ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι καλό νέο το ότι επετεύχθη συμφωνία και πως το επόμενο βήμα είναι να γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.