Ο Έλληνας που έζησε την κατάκτηση της σελήνης στο One Channel

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εκτόξευση του πυραύλου APOLLO 11 στη σελήνη. Με αφορμή αυτό το σπουδαίο για την ανθρωπότητα γεγονός, μίλησε στην εκπομπή One Direct ο Έλληνας που έζησε από κοντά τη διαδικασία εκτόξευσης, ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος. Ο κ. Σιμόπουλος μεταφέροντας τα βιώματά του, ανέφερε ότι παρακολουθούσαν τη διαδικασία από πέντε χιλιόμετρα απόσταση, καθώς οι πύραυλοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους καυσίμων και υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης. Σχετικά με τον αστροναύτη Νιλ Άμστρογνκ είπε πως «είχε κάνει εξαιρετική προετοιμασία και είχε ατσάλινα νεύρα» ενώ επιβεβαίωσε ότι οι γνωστές φράσεις με την ανθρωπότητα που είπε ο αστροναύτης πατώντας τη σελήνη είναι όντως δικές του. Ακόμα, χαρακτήρισε ως «βλακείες» τις θεωρίες συνωμοσιολογίας, καθώς όπως εξήγησε «οι πρώτοι που θα φώναζαν εάν ήταν στημένο, θα ήταν οι ανταγωνιστές, δηλαδή οι Σοβιετικοί». Επιπλέον, είπε πως «ο ανταγωνισμός στο διάστημα έσωσε τον κόσμο από μια πυρηνική καταστροφή μια και μεταφέρθηκε εκεί ο ανταγωνισμός των τότε υπερδυνάμεων» ενώ τόνισε πως ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη θέλει καλή προετοιμασία.

Ενας περίπατος… επτάμισι ωρών στο Διάστημα Έναν διαστημικό περίπατο επτάμισι ωρών πραγματοποίησαν οι αστροναύτες Λούκας Παρμιτάνο και Άντριου Μόργκανπου βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι εικόνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν τους δύο αστροναύτες να φορούν τον ειδικά κατασκευασμένο εξοπλισμό τους, να βγαίνουν έξω από τον διεθνή διαστημικό σταθμό και να εγκαθιστούν μια νέα αντλία ψύξης. Αυτός δεν είναι ο πρώτος περίπατος που πραγματοποιείται καθώς έχουν προηγηθεί σειρά άλλων, συνολικά πέντε. Η προηγούμενη μάλιστα είχε και μια ξεχωριστή σημασία καθώς Η Christina Koch και η Jessica Meir ολοκλήρωσαν επιτυχώς το ταξίδι τους έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ήταν η πρώτη αμιγώς γυναικεία αποστολή. Σημειώνεται τέλος πως η πρώτη γυναίκα που πάτησε το πόδι της στην Σελήνη ήταν η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια το 1984.
«Jobi Team»: Η ομάδα που διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο One Channel Εξαιρετική ήταν η επίδοση της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, που έλαβε χώρα στο Γκιορ της Ουγγαρίας. Θέμα της φετινής Ολυμπιάδας ήταν οι «έξυπνες πόλεις». Μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών και γ Jobi Team με τους Βασίλη Ντάτη και Γιάννη Τριανταφύλλη, από την Αγία Παρασκευή Αττικής, η οποία έλαβε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Regular Δημοτικού. Οι δύο μαθητές μαζί με τον προπονητή προπονητή της Ολυμπιακής Ρομποτικής ομάδας, Κώστα Τσατσαρώνη, μιλούν στην εκπομπή One Direct Weekend για την σημαντική αυτή επιτυχία τους. «Η Ολυμπιάδα γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Είναι δύσκολο θέμα η ρομποτική γιατί δεν διδάσκεται στα σχολεία της χώρας μας. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ για να πάρουν το μετάλλιο. Έλυσαν κανόνες που δεν τους ήταν γνωστοί. Για να ασχοληθεί κάποιος με αυτό πρέπει να έχει μεράκι και να θυσιάσει άλλα πράγματα» εξηγεί ο προπονητής. Ο Γιάννης Τριανταφύλλης σημειώνει πως «στην επόμενη Ολυνπιάδα θα κατέβουμε σε άλλη κατηγορία λόγω της ηλικιακής μας διαφοράς με τον Βασίλη (σ.σ. ένας χρόνος)». Για τα όνειρά του για το μέλλον λέει ότι «θέλω να γίνω προγραμματιστής όπως ο πατέρας μου όταν μεγαλώσω». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ντάτης τονίζει ότι «είχαμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τα πήγαμε καλά». Όσον αφορά το μέλλον του, παρότι πάει δημοτικό, μοιάζει να το έχει αποφασίσει ήδη. «Θέλω να σπουδάσω ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο και να κάνω μεταπτυχιακό στο ΜΙΤ» αποκαλύπτει. Τέλος και τα δύο παιδιά συμφώνησαν στην ανάγκη να διδάσκεται η ρομποτική στα σχολεία.
Μ. Στάγκος στο One Channel: Βοηθάει στην αλλαγή της κουλτούρας το σταρταπιλίκι Με αφορμή εκδήλωση για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου μίλησε στην εκπομπή One Talk το βράδυ της Τρίτης 19 Νοεμβρίου ο Συνιδρυτής Οργανισμού Industry Disruptors/Game Changers, Μιχάλης Στάγκος για τις καινοτόμες δράσεις στην Ελλάδα, τις start ups και το νεοφυές οικοσύστημα. Οι start ups είναι μια μορφή επιχειρηματικότητας που αναπτύχθηκε στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που σιγά σιγά οδεύουμε προς την έξοδο, ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος, σύμφωνα με τον κ. Στάγκο. Το 2012 που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τα επενδυτικά ταμεία, τότε ξεκίνησε να πλάθεται η ιδέα του νεοφυούς οικοσυστήματος. Κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων που πέρασαν από τότε, «έχουμε και μια νέα πραγματικότητα. Εταιρείες που έχουν πετύχει και νέους ανθρώπους που έμειναν στη χώρα και τολμήσαν να επιχειρήσουν εδώ». «Βοηθάει στην αλλαγή της κουλτούρας το σταρταπιλίκι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει ένα σημαντικό επενδυτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να αναδειχθούν οι νέες εταιρείες και να πετύχουν. Αν και η διαδικασία για τη δημιουργία μιας start up δεν είναι απλή, υπάρχει η πρόθεση, σύμφωνα με τον κ. Στάγκο, απλοποίησης, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το νέο αυτό μοντέλο επιχειρηματικότητας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που απασχολεί ανθρώπους υψηλής επιστημονικής γνώσης. «Δημιουργείται μια νέα κουλτούρα συνεργατικότητας, ένα νέο μοντέλο διαφάνειας», τόνισε ο κ. Στάγκος.
Ν. Βασιλάκος στο One Channel: Όποιος είναι παραγωγικός και μπροστά από τα πράγματα θα κερδίσει Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk Weekend βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος τεχνολογίας, Νίκος Βασιλάκος όπου μίλησε για τον εθισμό στην τεχνολογία, αλλά και τις αλλαγές που θα γίνουν στο Instagram. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο η νέα τάση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η επιρροή από τη γνώμη του άλλου και η ανεπαρκής ελεύθερη βούληση. Συγκρίνοντας τη χρήση των social media με αυτή των παλιότερων μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, ανέκαθεν οι κίνδυνοι και οι προειδοποιήσεις ήταν οι ίδιες. «Μην ακούς πολύ ραδιόφωνο, θα εθιστείς», ήταν η φράση της εποχής, όπως αντίστοιχα και τώρα με το facebook, twitter, Instagram κλπ. Για τους nerds, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται τα άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε πως και αυτοί είναι εθισμένοι στα μίντια. «Το μυαλό μαθαίνει να τα βλέπει ως μέρη μιας εξίσωσης που πρέπει να λύσεις. Αυξάνεις την επικοινωνία του εγκεφάλου με τη σύνθετη πραγματικότητα και αυτό είναι εθιστικό», δήλωσε. Για τις αλλαγές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ο κ. Βασιλάκος ενημέρωσε πως η επιλογή του Like, στην οποία βασίζονταν πολλοί χρήστες που έχουν κάνει τα social media επάγγελμα, δε θα υπάρχει πια. «Τώρα όλοι οι Influencers θα πρέπει να συνεργάζονται με εταιρείες ή να δημιουργούν δικές τους εταιρείες και θα τιμολογούν μέσω των εταιρειών αυτών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν στο Instagram και να λένε ότι είναι πληρωμένη καταχώρηση». Στην καινούρια αυτή κατάσταση «έχει να κερδίσει όποιος είναι παραγωγικός και μπροστά από τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Βασιλάκος και πρόσθεσε πως «τότε θα υπάρχουν επικερδείς επιχειρήσεις».
Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Στην 4η  θέση στον κόσμο Έλληνες μαθητές Στην 11η χρονιά συμμετοχής της στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για την ελληνική συμμετοχή, καθώς η ομάδα «Minders» με προπονητές τον Δημήτρη Μωραΐτη και τον Τίμο Τρυφωνίδη κατέκτησαν την τέταρτη παγκοσμίως. Η Μαθητική Ομάδα Ρομποτικής Λυκείου «Minders» των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» μας γέμισε για άλλη μια φορά με συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και χαράς. Οι μαθητές εκπροσώπησαν επάξια το Σχολείο τους και την Ελλάδα κατακτώντας στην Κατηγορία «Open» την 4η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο με θέμα «Smart Cities», στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019, με χορηγό επικοινωνίας αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας το One Channel.  Την Ομάδα Ρομποτικής του Λυκείου «Minders» αποτελούν οι μαθητές : Χρήστος Αντωνόπουλος, Θοδωρής Γκαμαλέτσος, Κωστής Σπυρίδωνος, Δημήτρης Παπαγεώργιου, Θανάσης Πανταζής. Ο Δημήτρης Ζιάκας, με την κάμερα του One Channel, μίλησε με τους μαθητές και τον προπονητή τους, για αυτή τους την εμπειρία, τα σχέδια για το μέλλον της ομάδας, αλλά και τις εφαρμογές της ρομποτικής τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.
Ν. Βασιλάκος: Ο «μετρ» του ελληνικού Ίντερνετ στο One Channel Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι γεγονός. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει συλλήβδην τη ζωή αλλά και… τις δυνατότητες των ανθρώπων. Ο Γλωσσολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, μιλά στην εκπομπή One Talk Weekend και την Αθηναϊδα Νέγκα και περιγράφει ορισμένες σημαντικές πτυχές του διαδικτύου. «Φθάσαμε στο να φτιάχνεται dating profile με τις επιλογές που κάνεις απλώς στο κινητό σου» σημειώνει και προχωρά σε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογικές αποκαλύψεις. «Όταν τα κινητά μας είναι κοντά ανταλλάσσουν πληροφορίες. Ακόμα υπάρχει κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Όταν στέλνεις ένα ηχητικό μήνυμα και αναφέρεσαι σε κάποιον ή σε κάτι, την επομένη σου εμφανίζεται ως προτεινόμενος φίλος αυτός που ανέφερες» προσθέτει. Εκτιμά πως «παρά έγινε φασαρία με τα προσωπικά δεδομένα στην Ευρώπη», λέγοντας πως «στην Αμερική δεν έγινε κάτι αντίστοιχο. Εδώ στην Ευρώπη ξαφνικά σταματήσαμε να βγάζουμε μαθητικές φωτογραφίες γιατί πρέπει να έχεις συναίνεση από όλους και ούτω καθ΄ εξής. Πριν δηλαδή τι συνέβαινε;». Παράλληλα θέτει ως προβληματισμό την χρήση των προσωπικών δεδομένων από τις κρατικές οντότητες. Ακόμα, μιλά για ένα νέο είδος διαδικτυακής απειλής, την εκδικητική πορνογραφία. «Να πούμε αρχικά ότι καλό θα ήταν να μην τραβάμε βίντεο με τα κινητά την ώρα της ερωτικής πράξης. Αν κάποιος ή κάποια συναινεί είναι εντάξει, έαν όχι υπάρχει πρόβλημα. Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις το ξέρει το ζευγάρι. Τραβάει ο ένας τον άλλον. Απλώς μετά μπορεί να τύχει να χωρίσουν και ξεκινάνε αυτές οι ομορφιές» τονίζει και προσθέτει πως «το δράμα το ζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αυτά που ακούει». Επιπλέον αναφέρεται σε μια… καινοτομία που πολλοί θα εκτιμήσουν. «Υπάρχει μια εταιρεία που την αγόρασε το Google για 1,2 δισ. δολάρια. Έχει δικαίωμα να εντοπίζει τα μπλόκα της Αστυνομίας, μέσω των οδηγών που περνάνε από τα μπλόκα. Κάτι σαν σόσιαλ μίντια των οδηγών. Αυτοί που πίνουν και παρανομούν ενδιαφέρονται κυρίως. Η δικαιολογία πάντως της Google, ήταν ότι με αυτόν τρόπο λειτουργεί προληπτικά προς τη μείωση των ατυχημάτων» υπογραμμίζει. Τέλος, αναφερόμενος στο Bitcoin, σημειώνει «πως νιώθω ότι δικαιώνομαι. Έχει 41% άνοδο. Τα χρήματα είναι μέσο. Όσο τα ξοδεύεις, τόσο περισσότερο σου γυρνάνε πίσω».
«Minders»: Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο One Channel H ομάδα «Minders» είναι μια πραγματικά… έξυπνη ομάδα. Μια ομάδα που καινοτομεί, δημιουργεί και κάνει περήφανους τους Έλληνες. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη ρομποτική Ολυμπιάδα που θα γίνει στην Ουγγαρία τον προσεχή Νοέμβριο, ο προπονητή της μαθητικής ρομποτικής ομάδας, Δημήτρης Μωραϊτης και ο αρχηγός της, Χρήστος Αντωνόπουλος, μίλησαν στην εκπομπή One Direct. Το project με το οποία θα μετάσχουν στην Ολυμπιάδα ονομάζεται «SKEye». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μια πόλης. Χρησιμοποιώντας μια απλή κάμερα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος, αναλύει την εικόνα, χαρτογραφεί το περιβάλλον και εξάγει δεδομένα. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται δίνοντας οδηγίες σε μικρά ρομπότ-εργάτες, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινές εργασίες στην πόλη. Τα ρομπότ έχουν ως κύρια αρμοδιότητα να συλλέγουν απορρίμματα που βρίσκονται στην περιοχή και να τα τοποθετούν στον πλησιέστερο κάδο. Ένα έξυπνο σύστημα διαχωρισμού απορριμμάτων τα χωρίζει σε αλουμίνιο, μέταλλο, πλαστικό ή χαρτί. Επίσης, την ώρα που τα ρομπότ εκτελούν τα καθημερινά τους καθήκοντα, αν προκύψει κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ένα τροχαίο ατύχημα ή πυρκαγιά, τα ρομπότ είναι δυναμικά σχεδιασμένα ώστε να δίνουν προτεραιότητα στο σημαντικότερο συμβάν και να παρεμβαίνουν άμεσα. «Το θέμα δίνεται από την Ολυμπιάδα από τις αρχές Ιανουαρίου. Τα παιδιά αυτά προσπαθούν και δουλεύουν από την δευτέρα γυμνασίου. Θα το παρουσιάσουν έξω ως εκθεσιακό προϊόν. Πάνε να κάνουν μια πώληση μιας καινοτόμου λύσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο προπονητής της ομάδας. «Μέσα από τις κάμερες, μπορούν αυτόνομα τα ρομπότ, να κάνουν τη συγκομιδή των σκουπιδιών. Η ανακύκλωση και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών μπορεί να γίνεται σε υπόγεια» εξήγησε σχετικά με το project. «Δε ξέρεις πάνω σε τι δουλεύουν οι άλλες ομάδες. Μπορεί να θεωρείς ότι έχεις το καλύτερο και να υπάρχουν πιο δυναμικά projects ή το αντίθετο. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά δουλεύουν πάνω στη δική τους ιδέα. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ πάνω σε αυτό το κομμάτι. Είναι καινοτόμος ιδέα. Όταν κερδίσαμε τον διαγωνισμό στην Ελλάδα ώστε να εκπροσωπήσουμε τη χώρα εκτός, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στο κομμάτι που προσεγγίσαμε εμείς» συμπλήρωσε ο προπονητής. «Το θέμα της Ολυμπιάδας αφορά τις έξυπνες πόλεις» είπε ο Χρήστος Αντωνόπουλος και ανέλυσε την λειτουργία του «SKEye». «Θεωρήσαμε σημαντικό το θέμα των σκουπιδιών και να το συνδυάσουμε με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η ομάδα μας αποτελείται από πέντε άτομα. Θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε την πατρίδα μας και να φανούμε αντάξιοι» επεσήμανε ο αρχηγός των «Minders».
Πώς η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τη ζωή μας Για το πώς η 4η βιομηχανική επανάσταση έρχεται για να αλλάξει τη ζωή μας, για το πώς οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει στην καθημερινότητά μας, καθώς και για τα οφέλη και τους κινδύνους ενός κόσμου δεδομένων, μίλησε μέσα από την εκπομπή Citizen One ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα ευφυή συστήματα μεταφορών, Άγγελος Αμδίτης. Σύμφωνα με τον κ. Αμδίτη, η 4η βιομηχανική επανάσταση θα φέρει συγκλονιστικές αλλαγές. «Θα έπρεπε να έχουμε ήδη αρχίσει να ασχολούμαστε με αυτή και να εκπαιδεύουμε τον κόσμο με αυτά» επεσήμανε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «θα δώσουμε μια ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα πράγματα, ώστε να μπορούν να μιλάνε και να επικοινωνούν μεταξύ τους σαν να ήταν άνθρωποι. Αυτή είναι η διαφοροποίηση του internet of things, σε σχέση με το internet του σήμερα». Όσον αφορά στα δεδομένα και το πόσο σημαντικά είναι αυτά τόνισε πως «η κοινωνία μας θα αναπτυχθεί και θα προχωρήσει μπροστά, μόνο εφόσον μιλάμε για τη μεγαλύτερη δυνατή ανοικτή χρήση των δεδομένων. Με προσοχή όμως, γιατί υπάρχουν ζητήματα ιδιωτικότητας». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε «είναι βασικό ο μέσος άνθρωπος να εμπιστευτεί όλο αυτό. Χωρίς μαζική συμμετοχή από όλους, τα πλεονεκτήματα θα είναι πολύ περιορισμένα». Εξηγώντας με λίγα λόγια τι είναι αυτό που θα φέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, είπε πως «όλα τα συστήματα θα είναι συνδεδεμένα και θα υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο που θα μεταφέρει δεδομένα με σκοπό να βελτιώνει τη ζωή μας». Ξεκαθάρισε, δε, πως «η τεχνητή νοημοσύνη και όλες οι τεχνολογίες είναι εργαλεία στη χρήση των ανθρώπων με σκοπό να τους βοηθούν να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και όχι να παίρνουν αποφάσεις αντί αυτών». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επαγγέλματα, τα οποία θα χαθούν στο μέλλον, όσο η τεχνολογία προχωράει. Αυτά σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί. Από την άλλη πλευρά, τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα, αυτά που έχουν να κάνουν με την τρίτη ηλικία και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες θα έχουν τεράστια αύξηση. «Αυτό είναι το ζητούμενο της κοινωνίας, να κάνουμε γνωστά αυτά τα πράγματα, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να συντονιστεί με αυτά» εξήγησε. Τέλος, κατέστησε σαφές πως σαν κοινωνία «δεν είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά που θα έρθουν. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ μακριά».
Με την τρίτη θέση διακρίθηκαν φοιτητές του ΑΠΘ στο διαγωνισμό «Formula Student» Μέσω skype μίλησαν στην εκπομπή One Direct Weekend οι φοιτητές του ΑΠΘ, Παύλος Βασιλείου και Αναστασία Γκαρτζώνη, οι οποίοι διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Formula Student» κατακτώντας την τρίτη θέση. Οι νεαροί φοιτητές είναι μέλη μιας ομάδας η οποία μελετά, σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα μονοθέσια, εκ των οποίων αυτό που βγήκε νικηφόρο στο διαγωνισμό.
Η μεγάλη αλλαγή που ετοιμάζει το Facebook – Οι λόγοι πίσω από την απόφαση Το Facebook ενδέχεται να μην προβάλει πλέον δημοσίως στην πλατφόρμα του τον αριθμό των «likes» που συνοδεύουν αναρτήσεις των χρηστών του, επιβεβαίωσε σήμερα το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Η χρήση του διαδικτύου, οι σκοτεινές πτυχές του ίντερνετ και οι τρόποι προφύλαξης από hackers Στην εκπομπή One Direct μίλησε ο Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από 14 Σεπτέμβρη σχετικά με τις ανέπαφες συναλλαγές και τις αγορές μέσω διαδικτύου. Σε περίπτωση απώλειας η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα με όριο τα 150 ευρώ. Μόλις το ποσό αυτό ξεπεραστεί, στην επόμενη συναλλαγή ζητείται Pin. Για τις αγορές μέσω διαδικτύου, εκτός από τα στοιχεία της κάρτας που ζητούνταν έως τώρα, πλέον θα αποστέλλεται ένας τετραψήφιος αριθμός ο οποίος θα επιβεβαιώνει τον κάτοχο. Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε ακόμα για τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά υπογραμμίζοντας πως «τα παιδιά ξέρουν καλυτέρα το διαδίκτυο, αλλά μερικά δεν ξέρουν πού μπορούν να βάλουν φρένο». Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, άτομο κάτω των 13 ετών απαγορεύεται να είναι στην κοινωνική δικτύωση. Εξαρτάται, επομένως από το γονέα ώστε το παιδί να μην είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο και να αποφεύγει την αλόγιστη χρήση, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη. Σε αντιδιαστολή με το κοινό διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας αναφέρθηκε και στο dark web, όπου «μπαίνεις μόνο με κουκούλα» και καμία υπηρεσία δεν μπορεί να το ελέγξει. Τέλος μίλησε για τις περιπτώσεις hacking και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί και διαβεβαίωσε πως το ebanking είναι απολύτως ασφαλές με δικλείδες ασφαλείας και κανόνες.
Fortnite: Το παιχνίδι «εθισμός» που έγινε παγκόσμια μάστιγα Κανείς δεν περίμενε ότι λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του 2017, το ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite θα κατάφερνε να γίνει ο «αγαπημένος εθισμός» τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Παγκοσμίως, έχει εκατομμύρια ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό video στο Youtube σε σχέση με κάθε άλλο on line παιχνίδι. Αποτελεί το πιο δημοφιλές παιχνίδι στην Αμερική, ενώ στην χώρα μας οι παίκτες του αυξάνονται διαρκώς, με παιδιά να «κολλάνε» με αυτό ήδη από την ηλικία των 9 ετών. Πέρα από τον εμφανή και γνωστό κίνδυνο που ενέχουν όλα τα online παιχνίδια, αυτόν του εθισμού, το Fortnite δεν θεωρείται από τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα για ένα παιδί αφού η δυνατότητα live chat που παρέχει στους παίκτες, τα αφήνει ανυπεράσπιστα σε πιθανές διαδικτυακές επιθέσεις ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Μιλώντας στην εκπομπή One Direct o υπεύθυνος γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, αφού εξήγησε τον τρόπο του παιχνιδιού, επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δίνοντας παράλληλα τις απαραίτητες συμβουλές προς τους γονείς.