Το One Channel «ταξιδεύει» ως το φεγγάρι με τον Έλληνα αστροφυσικό Δ. Σιμόπουλο

Καλεσμένος στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (19/7), ο διακεκριμένος  Έλληνας αστροφυσικός και πρώην διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος. Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική εκτόξευση του Apollo 11, της διαστημικής αποστολής που ταξίδεψε τον άνθρωπο στο φεγγάρι, ο κ. Σιμόπουλος, συζητώντας με τον Κώστα Γιαννακίδη, μίλησε για όλα τα όσα έζησε σε εκείνη την επίσκεψή του στο ιστορικό γεγονός και την εμβληματική επιχείρηση στην «κούρσα» κατάκτησης του διαστήματος. Ο ίδιος,  μιλώντας για την κατάκτηση της Σελήνης, έδωσε λεπτομέρειες για όλο το παρασκήνιο της εμβληματικής διαστημικής αποστολής, τις τεχνολογικές προκλήσεις του εμβληματικού διαστημικού ταξιδιού, ενώ μίλησε και για το πλήρωμα του Apollo 11, τους «μυθικούς» πια αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Μπαζ Ολντριν. Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε και στην αξία του ιστορικού αυτού ταξιδιού του ανθρώπου, κάνοντας λόγω για ένα όραμα ανεκτίμητης αξίας, ένα όραμα το οποίο αύξησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων στις φυσικές επιστήμες, που προχώρησε τις τεχνολογικές μας δυνατότητες, καθορίζοντας ταυτόχρονα και την πορεία και εξέλιξη των μη επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.   «Το μέλλον είναι στο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος αναφερόμενος στην ελληνική πορεία προς την κατάκτηση του Διαστήματος,  ενώ έδωσε και τη δική του απάντηση στην κριτική για τα πολυδάπανα διαστημικά προγράμματα.

Με την τρίτη θέση διακρίθηκαν φοιτητές του ΑΠΘ στο διαγωνισμό «Formula Student» Μέσω skype μίλησαν στην εκπομπή One Direct Weekend οι φοιτητές του ΑΠΘ, Παύλος Βασιλείου και Αναστασία Γκαρτζώνη, οι οποίοι διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Formula Student» κατακτώντας την τρίτη θέση. Οι νεαροί φοιτητές είναι μέλη μιας ομάδας η οποία μελετά, σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα μονοθέσια, εκ των οποίων αυτό που βγήκε νικηφόρο στο διαγωνισμό.
Η μεγάλη αλλαγή που ετοιμάζει το Facebook – Οι λόγοι πίσω από την απόφαση Το Facebook ενδέχεται να μην προβάλει πλέον δημοσίως στην πλατφόρμα του τον αριθμό των «likes» που συνοδεύουν αναρτήσεις των χρηστών του, επιβεβαίωσε σήμερα το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Η χρήση του διαδικτύου, οι σκοτεινές πτυχές του ίντερνετ και οι τρόποι προφύλαξης από hackers Στην εκπομπή One Direct μίλησε ο Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από 14 Σεπτέμβρη σχετικά με τις ανέπαφες συναλλαγές και τις αγορές μέσω διαδικτύου. Σε περίπτωση απώλειας η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα με όριο τα 150 ευρώ. Μόλις το ποσό αυτό ξεπεραστεί, στην επόμενη συναλλαγή ζητείται Pin. Για τις αγορές μέσω διαδικτύου, εκτός από τα στοιχεία της κάρτας που ζητούνταν έως τώρα, πλέον θα αποστέλλεται ένας τετραψήφιος αριθμός ο οποίος θα επιβεβαιώνει τον κάτοχο. Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε ακόμα για τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά υπογραμμίζοντας πως «τα παιδιά ξέρουν καλυτέρα το διαδίκτυο, αλλά μερικά δεν ξέρουν πού μπορούν να βάλουν φρένο». Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, άτομο κάτω των 13 ετών απαγορεύεται να είναι στην κοινωνική δικτύωση. Εξαρτάται, επομένως από το γονέα ώστε το παιδί να μην είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο και να αποφεύγει την αλόγιστη χρήση, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη. Σε αντιδιαστολή με το κοινό διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας αναφέρθηκε και στο dark web, όπου «μπαίνεις μόνο με κουκούλα» και καμία υπηρεσία δεν μπορεί να το ελέγξει. Τέλος μίλησε για τις περιπτώσεις hacking και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί και διαβεβαίωσε πως το ebanking είναι απολύτως ασφαλές με δικλείδες ασφαλείας και κανόνες.
Fortnite: Το παιχνίδι «εθισμός» που έγινε παγκόσμια μάστιγα Κανείς δεν περίμενε ότι λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του 2017, το ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite θα κατάφερνε να γίνει ο «αγαπημένος εθισμός» τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Παγκοσμίως, έχει εκατομμύρια ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό video στο Youtube σε σχέση με κάθε άλλο on line παιχνίδι. Αποτελεί το πιο δημοφιλές παιχνίδι στην Αμερική, ενώ στην χώρα μας οι παίκτες του αυξάνονται διαρκώς, με παιδιά να «κολλάνε» με αυτό ήδη από την ηλικία των 9 ετών. Πέρα από τον εμφανή και γνωστό κίνδυνο που ενέχουν όλα τα online παιχνίδια, αυτόν του εθισμού, το Fortnite δεν θεωρείται από τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα για ένα παιδί αφού η δυνατότητα live chat που παρέχει στους παίκτες, τα αφήνει ανυπεράσπιστα σε πιθανές διαδικτυακές επιθέσεις ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Μιλώντας στην εκπομπή One Direct o υπεύθυνος γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, αφού εξήγησε τον τρόπο του παιχνιδιού, επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δίνοντας παράλληλα τις απαραίτητες συμβουλές προς τους γονείς.
Δίχως τέλος οι ψηφιακές απάτες μέσω SMS Ο δημοσιογράφος Νίκος Βλαχάκης, με φόντο την έξαρση στα παράπονα καταναλωτών για τις νέες μορφές ψηφιακής παρενόχλησης και παράνομων χρεώσεων, από το πλατό της εκπομπής One Direct, έδωσε συμβουλές γύρω από το πώς μπορούμε να προστατευτούν οι καταναλωτές από sms - απάτη.  Όπως δήλωσε ο κ. Βλαχάκης οι χρεώσεις μπορεί να είναι από μερικά ευρώ έως εκατοντάδες και πολλοί καταναλωτές πέφτουν θύματα χάνοντας χρήματα, τα οποία οι εταιρείες που στέλνουν αυτά τα μηνύματα εισπράττουν, μέσω του παρόχου του κινητού τους. όπως εξήγησε ο ίδιος οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφορίας και περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Διεξάγουν διαγωνισμούς, παρέχουν υπηρεσίες πληροφόρησης, παροχή τεχνικής υποστήριξης κ. α. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες τους είναι εφικτή μέσω κλήσεων ή λήψης/αποστολής SMS/MMS προς συγκεκριμένους αριθμούς και η χρέωσή τους είναι υψηλότερη από τις συνηθισμένες. Ωστόσο, όπως ο κ. Βλαχάκης τόνισε  είναι εντελώς διαφορετικό, να θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τις παραπάνω υπηρεσίες και να πληρώσει για αυτές, από το να βρεθεί να τις χρησιμοποιεί και να τις πληρώνει  εν αγνοία του.
Πως να αντιμετωπίσετε τα μηνύματα-απάτη και τις χρεώσεις τους Τους τρόπους αντιμετώπισης των μηνυμάτων-απάτη που χρεώνουν τους καταναλωτές και είναι σε έξαρση αυτό το διάστημα εξήγησε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδος Αθηνά Κοντογιάννη. Μιλώντας στην εκπομπή One Direct, η κ. Κοντογιάννη ανέφερε πως «οι εταιρείες που στέλνουν τα μηνύματα είναι υποχρεωμένες να δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να απαντά ώστε να ζητά τη διακοπή της εγγραφής ή της χρέωσης του». Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη να κοιτούν οι καταναλωτές αναλυτικά τους λογαριασμούς του κινητού τους, στους οποίους ενδέχεται να ανακαλύψουν της παραπάνω χρεώσεις από τα μηνύματα που έλαβαν από πενταψήφιο αριθμό. Ακόμα, αναφέρθηκε και στον τρόπο καταπολέμησης του φαινομένου. «Να ζητήσουμε στην πάροχο εταιρεία μας είτε φραγή στα πενταψήφια συνολικά είτε σε κάποιους συγκεκριμένους αριθμούς που διαπιστώσαμε μέσω της αναλυτικής χρέωσης ότι μας ενοχλούν και μας χρεώνουν» κατέληξε.
To μέλλον του Διαδικτύου και των social media στο One Channel Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk, βρέθηκε την Πέμπτη (1/8), o πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Internet, Νίκος Βασιλάκος. Συζητώντας με του Δ. Μανιάτη και Π. Σωτήρη, ο κ. Βασιλάκος μίλησε για τον μέλλον του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργούν κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες και τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν σήμερα μεταξύ παραγωγικού χρόνου και χρόνου κατανάλωσης πληροφοριών αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας μας σήμερα. Ο κ. Βασιλάκος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του internet στην Ελλάδα αναφερόμενος και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα και στους τρόπους που μπορούν αυτά να ξεπεραστούν, ενώ αναφέρθηκε στα πιο δημοφιλή social media και στους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστικές εταιρείες.
Το βιονικό «χέρι των ηρώων» για την 8χρονη Μαντλίν Μέχρι σήμερα η 8χρονη Μαντλίν, που γεννήθηκε χωρίς το μέρος του αριστερού χεριού της κάτω από τον αγκώνα μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα. Από τώρα και στο εξής θα μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα, όπως να διαβάζει, να κάνει ποδήλατο, ακόμα και να παίζει γκολφ με τον αδελφό της. Όλα αυτά χάρη στο βιονικό χέρι, που η ίδια διάλεξε να είναι ροζ, όπως το αγαπημένο της χρώμα. Η τιμή του βιονικού χεριού ανέρχεται σε περίπου 20 χιλιάδες δολάρια και το κόστος τους καλύπτεται από τα συστήματα υγείας σε πολλές δυτικές χώρες.
Απευθείας σύνδεση από το διάστημα – Αστροναύτες απαντούν σε ερωτήσεις H τηλεόραση της NASA, μεταδίδει ζωντανά την άφιξη του διαστημικού οχήματος SpaceX Dragon το οποίο μεταφέρει προμήθειες για τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ την ίδια στιγμή οι αστροναύτες απαντούν σε ερωτήσεις νέων ανθρώπων.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους χάκερς; Σημαντική αύξηση μέσα στο 2019 σημείωσε η χρήση κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να αποσπά τα ψηφιακά δεδομένα καταναλωτών.Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από τους χάκερς.
Ο Έλληνας που έζησε την κατάκτηση της σελήνης στο One Channel Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εκτόξευση του πυραύλου APOLLO 11 στη σελήνη. Με αφορμή αυτό το σπουδαίο για την ανθρωπότητα γεγονός, μίλησε στην εκπομπή One Direct ο Έλληνας που έζησε από κοντά τη διαδικασία εκτόξευσης, ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος. Ο κ. Σιμόπουλος μεταφέροντας τα βιώματά του, ανέφερε ότι παρακολουθούσαν τη διαδικασία από πέντε χιλιόμετρα απόσταση, καθώς οι πύραυλοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους καυσίμων και υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης. Σχετικά με τον αστροναύτη Νιλ Άμστρογνκ είπε πως «είχε κάνει εξαιρετική προετοιμασία και είχε ατσάλινα νεύρα» ενώ επιβεβαίωσε ότι οι γνωστές φράσεις με την ανθρωπότητα που είπε ο αστροναύτης πατώντας τη σελήνη είναι όντως δικές του. Ακόμα, χαρακτήρισε ως «βλακείες» τις θεωρίες συνωμοσιολογίας, καθώς όπως εξήγησε «οι πρώτοι που θα φώναζαν εάν ήταν στημένο, θα ήταν οι ανταγωνιστές, δηλαδή οι Σοβιετικοί». Επιπλέον, είπε πως «ο ανταγωνισμός στο διάστημα έσωσε τον κόσμο από μια πυρηνική καταστροφή μια και μεταφέρθηκε εκεί ο ανταγωνισμός των τότε υπερδυνάμεων» ενώ τόνισε πως ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη θέλει καλή προετοιμασία.
FaceApp: Η εφαρμογή που προκαλεί φρενίτιδα και.. φόβους Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει, τις τελευταίες εβδομάδες, την εφαρμογή FaceApp του Facebook, η οποία έχει προκαλέσει «φρενίτιδα» στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όμως ήδη έχουν αρχίσει και εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Δείτε αναλυτικά...